Print Recipe
Šventiškas obuolių pyragas su riešutais
Šventiškai atrodantis trapios tešlos pyragas su obuoliais ir riešutais.
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, obuoliai
Pasiruošimas 30 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Trapiai tešlai
Obuolių įdarui
Riešutų sluoksniui
Patepimui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, obuoliai
Pasiruošimas 30 min
Laikas 50 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Trapiai tešlai
Obuolių įdarui
Riešutų sluoksniui
Patepimui
Procesas
  1. Užminkykite tešlą: į dubenį arba virtuvinio kombaino indą suberkite miltus, cukraus pudrą, druską, tada sudėkite sviesto gabalėlius ir sumaišykite, kol gausite drėgmus trupinius (jei maišote rankomis, tą darykite pačiais pirštų galiukais ir kuo greičiau, kad sviestas nespėtų sušilti ir suminkštėti). Įpilkite vandens (pradėite nuo 2 šaukštų) ir minkykite kol tešla sulips į kietą vientisą masę. Iš tešlos suformuokite rulonėlį, apsukite jį maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai dviem valandom, o geriausia pernakt.
  2. Kai tešla sukietės, išimkite ją iš šaldytuvo ir padalinkite į 3 lygias dalis. Vieną dalį padėkite atgal į šaldytuvą. Dvi likusias supjaustykite plonomis, apie 0,5-0,7cm riekelėmis ir šias riekeles išdėliokite ant kepimo formos dugno (23-25cm). pirštais spauskite tuos tešlos gabalėlius taip, kad jie susijungtų ir padengtų visą kepimo formos dugną, o taip pat ir kraštelius. Vėl padėkite formą su tešla į šaldytuvą.
  3. Pasigaminkite obuolių įdarą: obuolius nulupkite, išimkite sėklides, supjaustykite riekelėmis. Į puodą suberkite cukrų ir prieskonius. Užkaiskite. Kai cukrus ims truputį skystėti (tik nepražiosokite ir nesudeginkite), ims pamažu virsti į karamelę, suberkite obuolius ir sumaišykite. Supilkite citrinų sultis ir kepinkite obuolius apie 10 min., kol jie suvirs, tačiau nepavirs visiška koše. Pabaigoje įpilkite alkoholį, išjunkite ugnį ir įmaišykite krakmolą.
  4. Pasiruoškite riešutų įdarą: suberkite riešutus į sausą keptuvę ir juos šiek tiek apskrudinkite (tik nesudeginkite!). Atvėsinkite, tada peiliu truputį pakapokite, sumaišykite su prieskoniais ir cukrumi.
  5. Iš likusios nepanaudotos tešlos išspauskite žvaigždutes: iškočiokite šią tešlą ant miltais pabarstyto stalviršio iki maždaug 0,5cm storumo ir sausainių formele išpjaukite žvaigždutes. Likusią tešlą vėl iškočiokite, ir vėl formuokite žvaigždutes. Kiek liks tešlos, ją užlipdykite ant jau padaryto tešlos pagrindo.
  6. Ant tešla padengto pagrindo suberkite riešutus su prieskoniais, paskirstydami tolygiai per visą plotą. Tada dėkite obuolių masę. Ant viršaus išdėliokite iš tešlos išspaustas žvaigždutes. Žvaigždutes ir pyrago šonus patepkite kiaušinio plakiniu (sumaišykite trynį su pienu) bei pabarstykite ruduoju cukrumi (nebūtina).
  7. Kepkite pyragą 180C karštumo orkaitėje apie 50 minučių, arba kol viršus ir šonai labai gražiai apskrus. Šiek tiek atvėsinkite, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite šiltą, su ledais.
Pastabos

*Meduoliams skirtas prieskonių mišinys paprastai sudėtyje turi cinamono, imbiero, kardamono ir muškato. Jį galite susimaišyti ir patys, pasirinkdami proporcijas pagal tai, ką labiausiai mėgstate.

Receptas (mano adaptuotas) iš Kwestia Smaku

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *