Pasiruošimas | 15 min |
Laikas | 10 min |
Pasyvus laikas | 12 val |
Porcijos |
vnt
|
Ingredientai
Bandelių tešlai
- 7 g sausų mielių (arba 25g šviežių)
- 250 ml pieno (šilto, apie 40C)
- 60 g cukraus
- 1,5 šaukštelio malto kardamono (šviežiai išlukštento ir sutrinto grūstuvėje)
- 400 g miltų
- ½ šaukštelio druskos dribsnių
- 100 g sviesto (labai minkšto)
Sirupui
- 3 šaukštai cukraus
- 4 šaukštai vandens
- žiupsnelis druskos
- ¼ šaukštelio maltų kardamonų (šviežiai išlukštento ir sutrinto grūstuvėje)
Ingredientai
Bandelių tešlai
Sirupui
|
|
Procesas
- Tešlą maišyti pradėkite iš vakaro. Mieles suberkite į dubenėlį ir užpilkite šiltu pienu, įberkite porą šaukštų cukraus (iš to kiekio, kuris skirtas tešlai). Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite apie 5-10 minučių, kad suputotų. Kai masė suputos, suberkite likusį cukrų ir viską išmaišykite.
- Dideliame dubenyje (geriausia - virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus su druska ir kardamonu. Supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Pamažu gabaliukais dėkite minkštą sviestą ir palaukite, kol kiekvienas gabalėlis pilnai įsimaišys į tešlą. Masė bus šiek tiek lipnesnė, nei norėtųsi, bet nedėkite daugiau miltų, antraip bandelės bus kietos.
- Suformuokite iš tešlos rutulį, indą su tešla uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą per naktį lėtai pakilti.
- Pasiruoškite įdarą - visus ingredientus išsukite mažame dubenėlyje iki vientisos konsistencijos. Atidėkite į šalį. Pasiruoškite kepimo skardą - išklokite kepimo popieriumi (jei jūsų orkaitė standartinio dydžio, greičiausiai prireiks dviejų skardų).
- Rytojaus dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo, jos neminkykite, tačiau kol ji kieta ir šalta iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus stačiakampį apie 50cmx35cm. Ištepkite visą tešlos plotą tolygiai paruoštu įdaru, tada palei ilgesnę kraštinę kuo tampriau suvyniokite tešlą įdaru į vidų į ilgą vamzdį. Supjaustykite tešlą į 26 gabalėlius (pats geriausias metodas pjaustymui - naudokite siūlą). Sudėliokite bandeles, palikdami tarpus, į kepimo skardą (turbūt prireiks dviejų), uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti mažiausiai 1 valandą.
- Kol tešla kyla, pasiruoškite sirupą: visus ingredientus sudėkite į mažą puodą ir užvirinkite. Pakaitinkite apie minutę, kol cukrus pilnai ištirps ir sirupas truputį sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir pilnai atvėsinkite. Pasiruoškite plakinį patepimui - suplakite kiaušinį su vandeniu, atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 210C (su apipūtimo funkcija). Patepkite iškilusias bandeles kiaušinio plakiniu ir pabarstykite perliniu cukrumi. Kepkite apie 9-11 minučių, kol gražiai paruduos (jei kepate dviejose skardose, kepkite kiekvieną atskirai). Kai tik ištrauksite bandeles iš orkaitės, iškart, kol jos labai karštos, švariu teptuku patepkite visą paviršių sirupu. Leiskite trumpai pravėsti (apie 10 min), tik tada patiekite.
Pastabos