Sūrio pyragas su keptais abrikosais
Nenusivilsit patys ir užsidirbsit aplodismentus iš svečių – šis čiskeikas yra Kažkas Tokio.
Porcijos Pasiruošimas
10porc 25min
Laikas Pasyvus laikas
80min 24val
Porcijos Pasiruošimas
10porc 25min
Laikas Pasyvus laikas
80min 24val
Ingredientai
Pagrindui
Sūrio sluoksniui
Viršutiniam abrikosų sluoksniui
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170g (be apipūtimo). Migdolų plokšteles iš nurodyto kiekio pagrindui ir papuošimui (iš viso 85g) suberkite į nedidelę skardelę ir pašaukite 10-čiai minučių į orkaitę, kad lengvai apskrustų (nuolat stebėkite, kad nesudegtų). Išimkite, atidėkite į šalį 15g migdolų, o likusius pasilikite pagrindui. Torto formą nusegamais kraštais lengvai patepkite riebalais ir dugną bei šonus išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Sausainius susmulkinkite (geriausia – blenderiu arba virtuviniu kombainu), suberkite trupinius į dubenį, supilkite tirpintą sviestą ir apkepintus migdolus ir viską sumaišykite. Šią masę išdėkite į paruoštą kepimo skardą, gerai paspauskite dugną ir išlyginkite (šaukšto nugarėle arba stiklinės dugnu). Padėkite į šaldytuvą sustingti.
  3. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 210C (be apipūtimo) arba 190 su apipūtimu. Toje pat skardelėje, kurioje kepėte riešutus, išdėliokite abrikosų puseles nupjauta puse į viršų. Kepinkite 15-25 minutes, kol abrikosai suminkštės, bet visiškai nesutež (kepimo laikas priklausys kiek prinokę abrikosai). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
  4. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170C (be apipūtimo) arba 150C su apipūtimu. Elektriniu kombainu suplakite kreminį sūrį, cukrų, vanilę, apelsino žievelę iki vientisos masės (vidutiniais apsisukimais). Keliomis porcijomis supilkite kiaušinius, vis įmaišydami į masę, kad tolygiai pasiskirstytų, pabaigoje sudėkite grietinę ir dar viską išmaišykite (tik neperplakite, antraip masė kepant pakils, paskui sugrius). Įmaišykite Amaretto.
  5. Išimkite iš šaldytuvo sustingusį pagrindą. Ant jo sudėliokite keptus abrikosus, nupjauta dalimi į apačią, ir supilkite visą kreminio sūrio masę. Stuktelkit kepimo formą į darbastalį, kad visos ertmės užsipildytų. Formą su paruošta mase įdėkite į kepimo skardą. Pašaukite kepti ir kepkite 1 val., arba kol kreminė masė sutvirtės, bet viduje visvien bus šiek tiek nestabili (neperkepkite!!). Išjunkite orkaitę, praverkite dureles, į tarpą įstatykite medinį šaukštą ir palikite taip pamažu vėsti kepinį 1 valandą. Tada išimkite iš orkaitės, pilnai atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai per naktį.
  6. Tą dieną, kai tortą serviruosite, pasiruoškite keptus abrikosus. Įkaitnkite orkaitę iki 210C (be apipūtimo) arba 190 su apipūtimu. Skardelėje sudėliokite abrikosus nupjautomis dalimis į viršų, ir pašaukite kepti. Kepinkite 15-20 minutes, kol abrikosai suminkštės, bet visiškai nesutež (kepimo laikas priklausys kiek prinokę abrikosai). Ištraukite abrikosus iš orkaitės, pabarstykite cukrumi ir pašlakstykite vandens ir Amaretto mišiniu. Pašaukit į orkaitę dar apie 10-čiai minučių, arba kol abrikosai lengvai karamelizuosis ir išskirs skysčio (sirupo). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
  7. Prieš patiekiant išimkite pyragą iš šaldytuvo, išimkite iš kepimo formos, perkelkite ant serviravimo lėkštės. Ant viršaus sudėliokite keptus abrikosus, pašlakstykite sultimis, kurios išsiskyrė kepant, pabarstykite pakepintomis migdolų plokštelėmis.
Pastabos
Recepto šaltinis – Yotam Ottolenghi, Helen Goh „Sweet”