
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 40 min |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
Ėrienos kukuliukams
- 285 g maltos ėrienos
- 35 g šviežių baltos duonos trupinių (žr. pastabas)
- 1 svogūnas (mažas), sutarkuotas stambia tarka
- sauja susmulkintų kalendrų
- 1 šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų
- ¾ šaukštelio maltų kuminų
- ½ šaukštelio druskos
- Alyvuogių aliejaus (kepti)
Sultiniui
- 1 svogūnas (mažas), stambiai supjaustytas
- 5 česnako skiltelės (sutrintos)
- 2 jelapeno pipirai (švieži), išvalyti, supjaustyti stambiai
- 60 ml Alyvuogių aliejaus
- 90 g pomidorų pastos (koncentruotos)
- sauja susmulkintų kalendrų (plius šiek tiek patiekti)
- 1 šaukštelis maltų kuminų
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- ¼ šaukštelio maltų ciberžolių
- 285 g mangoldų (arba burokėlių lapų), smulkiai supjaustytų
- 3 šaukšteliai manų kruopų
- ½ šaukštelio cukraus
- 1200 ml vandens (arba vištienos sultinio)
- 1,5 šaukštelio druskos
- šviežiai spaustų citrinos sulčių
Manų kukuliukams
- 2,5 šaukšto kefyro (plius dar šiek tiek patiekti)
- 50 g tirpinto sviesto
- 1 kiaušinis (didelis)
- ¼ šaukštelio kepimo miltelių
- ½ šaukštelio smulkios druskos
- 50 g šviežių baltos duonos trupinių (žr. pastabas)
- 90 g manų kruopų
Ingredientai
Ėrienos kukuliukams
Sultiniui
Manų kukuliukams
|
![]() |
Procesas
- Pradėkite nuo ėrienos kukuliukų: sumaišykite dubenyje maltą ėrieną su baltos duonos trupiniais, svogūnu, prieskoniais ir druska. Drėgnomis rankomis suformuokite 18 nedidelių kukuliukų. Stipriai įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir apkepinkite kukuliukus iš visų pusių, kol gerai apskrus, bet nespės iškepti pilnai (apie 3-4 min), išimkite iš keptuvės į lėkštę, ten pat supilkite ir sultis, jei išsiskyrė. Atidėkite į šoną kol prireiks.
- Pasigaminkite sultinį: į nedidelį elektrinio smulkintuvo indą sudėkite svogūnus, česnakus ir jelapeno pipirus ir viską susmulkinkite iki tyrelės. Įkaitinkite puodą storesniu dugnu ir įpilkite aliejaus. Kai aliejus bus karštas, supilkite pasigamintą tyrelę ir karkartėmis pamaišant kepinkit, kol viskas skystis išgaruos, masė pradės ruduoti. Supilkite į puodą pomidorų pastą, suberkite susmulkintas kalendras, prieskonius (kuminus, maltas kalendras ir ciberžoles), ir kepinkite maišydami apie 1,5-2 minutes, kol masė taps tamsiai raudona. Sudėkite į puodą susmulkintus mangoldus, vis pamaišydami, kol žali lapai visiškai suglebs. Suberkite manų kruopas, cukrų, tada supilkite vandenį (arba sultinį), įberkite druską. Užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite virti 15 minučių.
- Kol sultinys verda, pasigaminkite manų kruopų kukuliukus. Dubenyje sumaišykite kefyrą, tirpintą sviestą, kiaušinį, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite baltos duonos trupinius ir manų kruopas ir viską sumaišykite (bet tik kol susimaišys, neminkykite ir neplakite, antraip kukuliai bus kieti). Palikite 5 minutes pabrinkti, tada šlapiomis rankomis suformuokite 18 kukuliukų ir atidėkite į šalį.
- Sumažinkite sultinio virimo stiprumą iki minimumo. Sudėkite į puodą apkepintus ėrienos kukuliukus, tada atsargiai įleiskite į puodą manų kruopų kukuliukus. Uždenkite puodą ir palikite virti 10 minučių. Pabaigoje pagardinkite citrinos sultimis.
- Išpilstykite sriubą į dubenėlius, pašlakstykite trupučiu kefyro, papuoškite kalendromis.
Pastabos
Kaip pasigaminti šviežios duonos trupinius? Imkite pačią paprasčiausią baltą duoną (pvz., forminę sumuštinių), nupjaustykite plutą, duonos minkštimą supjaustykite gabalėliais ir susmulkinkite blenderiu.