Speltų miltų pyragas su obuolių puselėmis
Senoviškas gana trapios tešlos pyragas su didžiulėmis pusiau perpjautų obuolių kalvelėmis. Geriausia tiks antaniniai! Visiškai nereikalaujantis darbo nei įgūdžių…
Porcijos Pasiruošimas
6asm 15min
Laikas
60min
Porcijos Pasiruošimas
6asm 15min
Laikas
60min
Ingredientai
Įdarui
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Kepimo formą (aš naudojau kvadratinę 22x22cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Dubenyje išmaišykite visus sausus ingredientus: miltus, cukraus pudrą, druską, kepimo miltelius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite vanilės pastos, sudėkite sviestą, supilkite kefyrą ir viską sumaišykite (man patogiausia mikseriu). Masė turi būti minkšta, lengvai formuojama rankomis, bet nelipni ir jokiais būdais ne per sausa. Jei matote, kad sausa, įpilkite šiek daugiau kefyro. Jei pernelyg lipni ir minkšta, įberkite šiek tiek daugiau miltų.
  3. Padalinkite šią tešlą į maždaug lygias dvi dalis. Viena išklokite kepimo formos dugną, šiek tiek palikdami pakeltus kraščiukus.
  4. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau (jei jie maži, galite palikti puseles, antraip perpjaukite dar pusiau), išimkite sėklides. Obuolius sudėliokite ant tešlos vieną šalia kito, išgaubtomis pusėmis į viršų. Pabarstykite obuolius cukrumi (kuo rūgštesni, tuo daugiau cukraus užberkite).
  5. Iš likusios tešlos suformuokite plokščią „paklotą” – aš tą padariau rankomis, švelniai išplonindama pirštais, bet galite naudoti kočėlą, arba kad neliptų – kočiokite tarp dviejų lakštų pergamentinio popieriaus arba maistinės plėvelės. Jei labai limpa, pabarstykite miltais). Užklokite šia mase obuolių sluoksnį ir suluipdykite krašteliuose su apatiniu tešlos sluoksniu, taip „uždarydami” įdarą.
  6. Kepkite apie 50-60 min. Iškeptą atvėsinkite, pabarstykite gausiai cukraus pudra (nes pyragas nebus saldus, nebent jei daug cukraus pribėrėt į įdarą), galite cukraus pudrą dar sumaišyti ir su cinamonu.