Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 50 min |
Pasyvus laikas | 20 val |
Porcijos |
kepaliukai
|
Ingredientai
Įmaišui (fermentavimui per naktį)
- 225 g ruginių miltų
- 190 g vandens
- 12 g duonos raugo (aktyvaus, geriausia - ruginio, aš naudoju savo sour dough raugą)
Penkių grūdų mišiniui (mirkymui per naktį)
- 80 g skaldytų kviečių (arba rugių)
- 80 g linų sėmenų
- 70 g saulėgrąžų sėklų
- 70 g avižinių dribsnių
- 375 g verdančio vandens
- 20 g druskos
Duonos tešlai
- 680 g kvietinių miltų
- 300 g vandens
- 5 g sausų mielių
- 15 g medaus
Ingredientai
Įmaišui (fermentavimui per naktį)
Penkių grūdų mišiniui (mirkymui per naktį)
Duonos tešlai
|
|
Procesas
- Iš vakaro pasiruoškite įmaišą bei užmerkite grūdus. Įmaišui sumaišykite visus išvardintus ingredientus dubenyje, tą dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite ant darbastalio kambario temperatūroje. Tą patį kitame dubenyje padarykite su grūdais - viską sumaišykit, uždenkite maistine plėvele ir palikit per naktį. Abu indai turėtų pastovėti apie 14-16 valandų.
- Kitą dieną elektrinio kombaino inde sumaišykite kvietinius miltus, vandenį, sausas mieles, medų ir sudėkite abiejų dubenėlių turinį - įmaišą ir išbrinkusius grūdus (juose skysčio jau neturėtų būti likę). Minkykite kablio įrankiu apie 10 minučių, kol viskas susimaišys. Palikite tešlą pastovėti 1 valandą uždengę rankšluostėliu, kur nors šilčiau. Tešla turėtų pakilti.
- Padalinkite tešlą į tris lygias dalis (išeis po maždaug 700g), palikite padalintą tešlą pailsėti 15 minučių. Tada suformuokite iš kiekvieno gabalėlio tešlos po kepalėlį (apvalų, pailgą - kaip norisi) ir įdėkit tą kepalėlį į kildinimui skirtą duonos krepšelį (jį gausiai pabarstykite miltų ir krakmolo mišiniu, kad neliptų). Duoną į krepšelį dėkite sujungimu į viršų. Kildinimo krepšelius įdėkite į polietileno maišelius, kad tešla nedžiūtų, ir palikite šiltoje vietoje pakilti apie 1 valandą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 240C. Kol orkaitė kaista, sudėkite į ją špižinius puodus, kad kaistų kartu. Išverskite pakilusius duonos kepalėlius ant skiautės kepimo popieriaus, padarykite gražias įpjovas. Perkelkite kepalėlius kartu su popieriumi į įkaitusius puodus, sandariai uždenkite. Kepkite uždengę puode 30 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 220C, dangtį nudenkite ir kepkite dar apie 20-25 min. Atvėsinkite ant grotelių.
- Jei ketaus puodų neturite, galite duoną kepti ant įkaitinto picos akmens, padėję po apačia orkaitėje skardą su vandeniu. Garuose duoną reiktų kepti apie 40 minučių, tada temperatūrą sumažinkite iki 220C ir kepkite dar apie 15-25 minutes.
Pastabos
Hm, Jurga, labai keista… Šiaip man tešla yra taip skystėjusi, jog negalėjau nieko su ja daryti, kai ji perrūgo… Tiesiog pernelyg ilgai laukiau ją šilumoje… Bet jūsiškė, kaip suprantu, skysta buvo jau maišant? Na išties neįsivaizduoju kas čia galėjo nutikti, juoba, kad šį receptą testavo ne viena mano pažįstama duonos kepėja ir viskas buvo sėkminga… Neįsivaizduoju tikrai….
Labai sudomino receptas (kaip ir visi kiti jūsų), prisipirkau krepšelių – jau kaip kepsiu! Svėriau kruopščiausiai viską, bet tokio skystumo duonos tešlos nesu mačiusi 🙁 Bele kaip bėga į šonus – šiaip ne taip suverčiau į krepšelius (apie kepalėlių formavimą nėra ką kalbėti :)) ir laukiu vėl šiltai padėjusi. Gal turit įtarimų kodėl mano tešla tokia nevykėliška gavosi?