
Porcijos |
|
Ingredientai
Sūdymui
- lašišos filė (visa šoninė filė, apie 1,2 kg, su oda, be kaulų)
- 2 šalotiniai svogūnai
- pundelis šviežių petražolių
- 350 g druskos
- 150 g demerara cukraus (galite keisti baltu cukrumi)
- 2 šaukštai juodųjų pipirų (žirnelių)
Padažui
- 5 šaukštai melasos (pvz., vynuogių. angl- molasses*)
- 3 lauro lapai
- ¼ šaukštelio kajeno pipirų
- 1 šaukštelis saldžiosios rūkytos paprikos
Pastrami prieskonių mišiniui
- 2 šaukštai kalendrų sėklų
- 1 šaukštelis kmynų
- ½ šaukšto juodųjų pipirų (žirnelių)
Ingredientai
Sūdymui
Padažui
Pastrami prieskonių mišiniui
|
![]() |
Procesas
- Lašišą nuplaukite ir gerai nusausinkite. Pasiruoškite indą (stiklinį arba keramikinį, tik ne metalinį), kuriame tilps visa lašišos filė.
- Į elektrinio smulkintuvo indą sudėkite svogūnus ir petražoles, suberkite druską ir cukrų ir pipirų žirnelius. Smulkinkite kol gausite tyrelę. Dalį šios masės (mažiau nei pusę) paskleiskite ant indo dugno ir paguldykite lašišos filė odele žemyn. Likusią masę tolygiai užtepkite ant viso lašišos filė paviršiaus. Indą su taip paruošta lašiša uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 48 valandoms.
- Kai praeis 48 valandos, pasiruoškite melasos padažą: mažame puode užkaiskite melasą kartu su lauro lapais, kajeno pipirais ir saldžia rūkyta paprika. Užvirinkite ir maišydami pakaitinkite, kol masė truputį sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
- Pastrami prieskonius suberkite į nedidelę keptuvę ir pakepinkite, kol paskleis aromatą. Tada sugrūskite prieskonių grūstuvėje arba elektriniu smulkintuvu.
- Nuvalykite nuo lašišos druską, išpilkite skystį, kuris susidarė (geriausia bus, jei lašišos neplausite, tik nugramdysite pastos (druskos) likučius peiliu ir pabaigoje labai gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu). Žuvies filė paguldykite į tą patį stiklinį ar keramikinį indą, kuriame ji sūdėsi. Visą lašišos paviršių padenkite melasos padažu ir tolygiai pabarstykite prieskonių mišiniu. Indą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve pastovėti 12 valandų. Tada peiliu nugramdykite didžiumą prieskonių ir aštriu peiliu supjaustykite lašišą plonomis juostelėmis. Patiekite su juoda arba balta duona, kreminiu sūriu ir kornišonais.
Pastabos
*Melasas - tai tamsios spalvos labai tirštas saldus "sirupas", dažniausiai gaminamas iš vynuogių
Recepto šaltinis - Delicious magazine