
Pasiruošimas | 15 min |
Laikas | 45 min |
Pasyvus laikas | 30 min |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
- 180 g kvieitnių miltų
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- ¼ šaukštelio smulkios druskos
- 4 obuoliai (rūgštesni), nulupti, be sėklų, supjaustyti plonomis riekelėmis - apie 360g
- 35 g imbiero šaknies (sutarkuotos)
- 1 citrina (nutarkuota žievelė - 1 šaukštelis ir 1,5 šaukštelio sulčių)
- 180 g sviesto (kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais) plius dar patepti kepimo indui
- 130 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 kiaušinio baltymas
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 300 g gervuogių (gali būti šaldytos) arba aviečių, arba šilauogių
Trupiniams
- 90 g miltų
- 80 g rudojo ckraus (demerara)
- 1 šaukštelis malto imbiero
- 1 šaukštelis malto cinamono
- 60 g migdolų plokštelių
- ¼ šaukštelio druskos
- 75 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto)
Ingredientai
Trupiniams
|
![]() |
Procesas
- Pradėkite nuo trupinių. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų, prieskonius, migdolus ir druską. Užpilkite tirpintu sviestu ir viską švelniai sumaišykite šakute, tik kol ingredientai sušlaps ir masė pavirs tarsi smėlis su grumstais. Įdėkite dubenėlį į šaldytuvą, kad sustingtų, kol gaminsite toliau pyrago masę.
- Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Gerai sviestu ištepkite didelę gilią kepimo formą arba keptuvę (pvz., 26cm). Išsijokite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir druska.
- Obuolius sudėkite į dubenėlį kartu su maltu imbieru ir citrinos sultimis. Sumaišykite ir palikite pasimarinuoti, kol gaminsite pyrago tešlą.
- Į virtuvinio kombaino indą (su įtaisytu mentelės formos įrankiu) sudėkite sviestą ir suberkite cukrų bei citrinos žieveles. Išsukite iki purios balkšvos masės (apie 3-4 min). Mažame dubenėlyje šakute suplakite kiaušinius ir baltymą kartu su vanile, ir neišjungiant kombaino motoro dalimis (maždaug per 4-5 kartus) supilkite kiaušinius į sviesto masę, vis mentele nugramdydami masę nuo indo kraštų, kad kuo geriau susimaišytų. Nepergyvenkit, kad masė atrodys gruoblėta - taip turi būti. Sumažinkite kombaino apsukas iki minimalių ir suberkite miltų mišinį. Išsukite tik kol susijungs ingredientai.
- Atidėkite į šalį po 100g obuolių ir gervuogių. Likusius obuolius ir gervuoges labai atsargiai įmaišykite į tešlą. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo indą ir išlyginkite paviršių. Ant viršaus išdėliokite atidėtas obuolių skilteles ir uogas, tada viską pabarstykite trupiniais.
- Kepkite 45-50 min., arba kol pyragas pilnai iškeps, viršus paruduos. Palaikykite apie 30 minučių ištraukę iš orkaitės, tik tada patiekite šiltą arba kambario temperatūros (su ledais, plakta grietinėle ar jogurtu)
Pastabos