
Pasiruošimas | 30 min |
Laikas | 20 min |
Pasyvus laikas | 2 val |
Porcijos |
vnt
|
Ingredientai
Mielinei tešlai
- 540 g kvieitnių miltų (naudojau speltų)
- 80 g cukraus
- ¾ šaukštelio druskos
- 7 g sausų mieliių (arba 20g šviežių mielių)
- 2 kiaušiniai dideli
- 250 ml pieno (šilto, bet ne karštesnio nei 35-40C)
- 75 g sviesto, ištirpinto (plius dar šiek tiek patepimui prieš kepant)
Pistacijų įdarui
- 250 g pistacijų pastos (kremo)
- 150 g pistacijų (nesūdytų, išlukštentų, susmulkintų)
- 1 nutarkuoto apelsino žievelės (nebūtina)
Ingredientai
Mielinei tešlai
Pistacijų įdarui
|
![]() |
Procesas
- Pirmiausia užminkykite tešlą: sumaišykite visus birius ingredientus dideliame dubenyje (geriausia - mikserio inde, uždėkite kablio formos įrankį): miltus, cukrų, druską, sausas mieles. Sudėkite kitus ingredientus, paskiausia supildami tirpintą (ir atvėsintą) sviestą. Užminkykite minkštą elastingą tešlą. Jei naudojate šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių mišinį: mieles ištrinkite su 1 šaukštu cukraus, įdėkite 1 šaukštą miltų ir supilkite maždaug ½ stiklinės šilto (ne karšto!) pieno. Sumaišykite šį mišinį ir padėkite šiltai uždengę rankšluostėliu apie 10 min., kol masė suputos. Tada sumaišykite šį mišinį su likusiais ingredientais ir užminkykite tešlą.
- Padėkite dubenį su suminkyta tešla šiltai, uždengę švariu virtuviniu rankšluosčiu, ir palikite, kad tešlos tūris padvigubėtų (apie 1,5-2 val).
- Tešlą sumaigykite, išimkite iš dubens, ir ant miltais lengvai pabarstyto stalviršio iškočiokite į stačiakampį (30x40 cm). Visą pagrindą padenkite pistacijų kremu, pabarstykite susmulkintais riešutais. Jei naudojate, pabarstykite tarkuotomis apelsinų žievelėmis
- Palei ilgesnę kraštinę susukite tešlą įdaru į vidų į kuo tampresnį ritinį. Labai aštriu peiliu supjaustykite šį ritinį vienodomis riekelėmis*, padalindami į 12 dalių (maždaug po 3-3.5cm pločio). Ritinėlius sudėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo indą (apie 22x33cm). Bandelės kildamos susilies kraštais, taip ir turi būti.
- Padėkite taip paruoštas bandeles šiltai, uždengę virtuviniu rankšliuosčiu, kad antrą kartą pakiltų (apie 30-60 min). Pakilusias bandeles, prieš pašaunant į krosnį, patepkite tirpintu sviestu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepkite bandeles apie 20 min., arba kol gražiai paruduos. Jei pageidaujate, galite iškepusias ir pravėsusias (bet dar šiltas!) bandeles patepti glajumi: sumaišykite 1 stiklinę cukraus pudros su maždaug 3 šaukštais šviežių apelsinų sulčių.
Pastabos
* Išbandykite gana paprastą, bet patikimą tešlos pjaustymo būdą: po ritinio apačia pakiškite siūlą, ir galus sukryžiavę patraukite į abi puses, tokiu būdu "atgnybant" riekelę tešlos.
Recepto šaltinis - Moje Wypieki