Medutis – medaus tortas
Tradicinis šventiškas lietuviškas medaus tortas
Porcijos Pasiruošimas
10porc 20min
Laikas Pasyvus laikas
40min 24val
Porcijos Pasiruošimas
10porc 20min
Laikas Pasyvus laikas
40min 24val
Ingredientai
Lakštams
Kremui
Procesas
  1. Į puodą sudėkite sviestą, medų, cukrų, druską, visus prieskonius, ir užkaiskite. Maišykite, kol sviestas pilnai ištirps ir visi ingredientai susimaišys. Nukelkite puodą nuo kaitros ir palaukit, kol atvės. Supilkit šią masę į virtuvinio kombaino indą, įmuški vieną kiaušinį ir išsukit, kol kiaušinis pilnai įsimaišys į masę. Taip pat po vieną įmaišykit likusius kiaušinius.
  2. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir šį mišinį dalimis sudėkite į sviesto ir kiaušinių masę, kaskart vis gerai išmaišydami. Tešla turi būti minkšta ir vienalytė. Padalinkite tešlą į 8 lygias dalis (nepatingėkite pasverti, kad dalys tikrai būtų vienodos) ir iš kiekvienos dalies suformuokite apvalų diską, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (galit palikti per naktį).
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Atkirpkite 8 lakštus kepimo popieriaus. Ant kiekvieno nubrėžkite tokio dydžio apskritimą, kokio dydžio turite kepimo skardą su nusegamais kraštais (geriausia nusekite kepimo formos šonus ir apibrėžkite išorinę šios formos liniją) – pvz., 22-23cm.
  4. Imikite po vieną tešlos diską, dėkite į ant kepimo popieriuje nubrėžto apskritimo centrą (geriausia, jei kepimo popierių apversite kita puse, kad tešla nesiliestų su pieštuko palikta žyme). Iškočiokite (šiek tiek pabarstę tešlą ir kočėlą miltais) labaoi ploną tešlos apskritimą taip, kad tešla išsikištų iš apibrėžto apskritimo apie 1cm (nepergyvenkite dėl nelygių kraštų – jie nusipjaus). Subadykite visą tešlos paviršių šakute. Kepkite kiekvieną lakštą atskirai po maždaug 5 min., arba kol gražiai apskrus. Išėmę iš orkaitės iškart, kol tešla dar nesukietėjus, uždėkite ant iškepto apskritimo tą pačią nusegamos formos dalį, kurią, naudojote brėžiant apskritimą, ir peiliu apipjaukite tešlą palei vidinę nusegamo žiedo liniją (kad lakštas būtų truputėlį mažesnis ir sutilptų į kepimo formą). Taip iškepkite visus lakštus ir palikite ataušti ant grotelių. Nupjautų kraštelių neišmeskite, juos panaudosite papuošimui.
  5. Pasiruoškite kremą: sumaišykite grietinę su cukrumi, vanile, citrinų žievelėmis ir sultimis. Atskirame inde suplakite grietinėlę iki putų ir atsargiai įmaišykite į grietinės masę.
  6. Geriausia tortą surinkti taip, kad galėtumėt jį apjuosti kepimo forma su nusegamais kraštais – taip tortas bus tiesus ir tolygus. Dėkite ant kepimo formos pagrindo vieną lakštą ir visą jo paviršių ištepkite kremu (vizualiai paskirstykite kremą į 8 dalis, plius pasilikite šiek tiek šonams patepti). Kaskart uždėję naują lakštą paspauskit, kad kremas tiesiogiai pasiskirstytų ir kiekvienas sluoksnis tolygiai priliptų. Ant viršutinio sluoksnio taip pat užtepkite kremo. Uždenkite tortą maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, laikykite bent per naktį (galite ir ilgiau – taip torto skoniai susigers ir tešlos lakštai suminkštės).
  7. Likusias nupaustytas dalis sutrupinkite smulkintuvu (arba sudėkite į polietileno maišelį ir sutrinkite kočėlu). Nuimkite nuo torto šoninius bortelius, perkelkite ant serviravimo lėkštės. Torto šonus ištepkite likusiu kremu ir visą paviršių (šonus bei viršų) aplipdykite trupiniais. Papuoškite cukraus pudros ornamentais, gyvom gėlėm ar uogom, vaisiais.
Pastabos

Recepto šaltinis – Saulėta Virtuvė