Pasiruošimas | 20 min |
Pasyvus laikas | 24 val |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
Tiramisu
- 750 g mascarpone (labai šaltos)
- 500 ml grietinėlės 36% riebumo
- 200 g cukraus
- 36 savoiardi sausainiai (damų piršteliai)
- 200 ml espresso kavos (šviežios, karštos)
- 30 ml viskio (arba konjako, arba romo)
- kakavos miltelių (pabarstyti)
Zabayone
- 3 kiaušinių tryniai (kuo šviežesni)
- 50 g cukraus
- 90 ml marsala vyno (galite pakeisti kitokiu saldžiu vynu - madeira, portu)
Ingredientai
Tiramisu
Zabayone
|
|
Procesas
- Pradėkite nuo zabayone: karščiui atspariame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, cukrų ir marsala vyną, kol cukrus ištirps. Užkaiskite nedideliame puode šiek tiek vandens, kai užvirs, sumažinkite kaitrą, kad vos vos virtų, įstatykite dubenį su trynių mišiniu ir nuolat plakite šluotele (apie 8-10 min), kol masė taps tiršta, puri, balta ir jos tūris maždaug patrigubės. Nukelkite dubenį su zabayone nuo kaitros ir dar kelias minutes plakite, kol pravės. Palikite pastovėti apie 5 minutes.
- Į dubenį su zabayone sukrėskite mascarpone ir viską sumaišykite, kol ingredientai susijungs. Atskirame inde iki minkštų putų suplakite grietinėlę su cukrumi. Įdėkite kelis šaukštus grietinėlės į mascarpone mišinį, sumaišykite (masė šiek tiek suskystės), tada atsargiai įmaišykite likusią grietinėlę. Atidėkite į šalį.
- Sumaišykite šviežiai užvirtą espresso su viskiu (ar konjaku, romu) ir supilkite į mažą dubenėlį (idealu, jei turite pailgą). Pasiruoškite kvadratinį ir stačiakampį indą, kuriame tilps du sluoksniai po 18 savoiardi sausainių.
- Labai trumpam (tik vienai sekundei!) mirktelkite kiekvieną sausainį cukruota puse į apačią į kavą ir sudėliokite vieną šalia kito inde, kuriame desertą patieksite (cukruota puse į viršų). Ant sausainių sluoksnio sudėkite pusę kiekio mascarpone kremo. Tada lygiai taip pat sudėliokite antrą sluoksnį sausainių ir sudėkite likusį kremą, išlyginkite paviršių. Laikykite šaldytuve per naktį (galite ir dvi paras).
- Prieš pat patiekiant pabarstykite kakava.