Kiaulienos kepsnys su traškiausia odele
Pavojingai skanus kepsnys, kuriuo sunku sustoti mėgautis! Tinkamas didesniam žmonių ratui, tobulas patiekalas šventei, nes visas darbas atliekamas iš anksto, o ištrauktas iš kepsninės patiekalas tikrai nepalis svečių abejingais! Patiekite su obuolių ir pankolių salotomis
Porcijos Pasiruošimas
8porc 20min
Laikas Pasyvus laikas
2val 24val
Porcijos Pasiruošimas
8porc 20min
Laikas Pasyvus laikas
2val 24val
Ingredientai
Kiaulienos šonkaulių kepsniui
Obuolių ir pankolių salotoms
Procesas
  1. Šį patiekalą ruošti pradėkite mažiausiai likus parai iki kepimo. Kiaulienos šonkaulių kepsnį nuplaukite ir labai gerai nusausinkite. Kepsnio odelę labai aštriu peiliu (tikrai netiks jūsų turimas virtuvinis, nes odelė gana kieta, todėl rekomenduoju specialų peilį, skirtą pjauti storesniam popieriui, arba naudojamą statybose) įpjaukite išilgomis linijomis išilgai šonkaulių, darydami maždaug ½ cm tarpus. Dar kartą gerai nusausinkite, įsitikindami, kad tikrai neliko jokios drėgmės (tik taip užtikrinsite, kad odelė iškepusi bus traški ir labai skani).
  2. Pusę kiekio druskos gerai įmasažuokite į odelę, pasistengdami, kad druskos pateiktų į kiekvieną įpjovą, kuo giliau ir tolygiau. Druska ištrauks drėgmę, ir tai užtikrins odelės traškumą.
  3. Plaukų džiovintuvu išdžiovinkite visą kepsnio paviršių (įpjautos ir druska įtrintos odelės pusę) taip, kad prilietus tikrai jaustumėt, jog kepsnys maksimaliai išsausėjo (aš užtrukau geras 7-8 minutes). Taip išdžiovintą mėsą dėkite į popieriniu rankįluosčiu išklotą skardą, odele į viršų, ir neuždengtą padėkite į šaldytuvą 24 valandoms. Prieš kepimą ištraukite kiaulieną iš šaldytuvo ir palikite apie 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
  4. Įkaitinkite Big Green Egg (arba kitą kamado tipo grilį) iki 230C. Įdėkite konvEGGtorių, ant jo padėkite vienkartinę arba daugkartinę skardelę riebalams varvėti.
  5. Pasidėję kepsnį ant darbastalio, odele į viršų, apriškite visą kulinarine virvele, perjuosdami per kiekvieną tarpą tarp šonkaulių ir sutvirtindami – taip kepant kepsnys išlaikys formą. Tada ištepkite visą kepsnį iš abiejų pusių alyvuogių aliejumi ir pabarstykite visą likusia druska.
  6. Dėkite kiaulienos kepsnį ant įkaitintų grotelių (paprastų), odele į viršų, ir kepkite apie 30 minučių, kol odelė gerokai apskrus. Neišsigąskite, kad bus daug dūmų, tokioje aukštoje temperatūroje kepamos kiaulienos riebalai lašės ir svils.
  7. Sumažinkite grilio temperatūrą iki 190C. Toliau kepkite kiaulieną apie 60-90 minučių, arba tol, kol vidinė mėsos temperatūra (matuokite storiausioje vietoje, arti kaulo) pasieks 65C. Išimkite kepsnį iš grilio, uždenkite aliuminio folija, ir leiskite mėsai „pailsėti” apie 15 min.
  8. Kol mėsa kepa, paruoškite salotas: labai plonai supjaustykite pankolius (geriausia naudodami mandoliną arba ypatingai aštrų peilį). Obuolius (nenuluptus) supjaustykite plonais šiaudeliais, sumaišykite su pankoliais ir su smulkintais svogūnų laiškais. Sumaišykite majonezą su balzamiko actu, ir sumaišykite su pankoliais ir obuoliais. Paragaukite, jei trūksta – įberkite druskos, pipirų, gal lašelį citrinos sulčių.
  9. Nukirpkite ir išmeskite kulinarinę virvelę, kepsnį supjaustykite porcijomis išilgai šonkaulių. Patiekite su salotomis ir, pvz., keptomis bulvėmis.
Pastabos

*Patariu paprašyti mėsininko, kad išpjautų jums būtent tokį gabalą šonkaulių eilutės. Taip pat paprašykite mėsininko, kad nuskustų kaulus. Svarbiausia, kad nuo kaulų būtų pašalinta plėvelė, tik tada kepant kaulai neapdegs, išiks sausi, už jų bus patogu paimti valgant. 

Recepto šaltinis – Women’s weekly, Festive Table