Keptų morkų užkandis su čermula ir kuskusu
Tai bene mano mėgstamiausias morkų paruošimo būdas! Beje, lygiai taip galima ruošti ir kitas daržoves – burokėlius, bulves, baklažanus, pastarnokus, moliūgus, cukinijas… Čermula padažas suteiks keptoms daržovėms skonio gaivumo. Tai gali būti garnyras prie mėsiškų ar žuvies patiekalų arba atskiras vegetariškas valgis (patiekite jį su feta arba ožkos sūriu, į kuskusą galite įmaišyti avinžirnių!)
Porcijos Pasiruošimas
4porc 10min
Laikas
30min
Porcijos Pasiruošimas
4porc 10min
Laikas
30min
Ingredientai
Skrudintoms daržovėms
Kuskusui
Čermula padažui
Patiekti
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į didelę kepimo skardą įpilkite aliejų ir sudėkite morkas, saldžias bulves ir svogūnus. Sumaišykite, kad kiekviena daržovė pasidengtų aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite (karkartėmis apversdami ir pamaišydami, kad daržovės skrustų tolygiai), kol gražiai apskrus (apie 25-45 min, priklauso nuo daržovių dydžio ir jaunumo)
  2. Kol daržovės kepa, pasigaminkite čermula padažą: daržovių skustuku plonai nulupkite citrinos žievelę ir ją susmulkinkite. Aštriu peiliu nupjaukite baltą sluoksnį tarp citrinos žievelės ir minkštimo, išmeskite. Citrinos skilteles išpjaukite taip, kad liktų tik minkštimas, be membranų (membranas išmeskite). Citrinų minkštimą, susmulkintas žieveles, aliejų ir česnaką sudėkite į nedidelį elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite. Dalimis sudėkite kalendras ir petražoles ir vėl smulkinkite, kol gausite vienalytę tyrelę. Įmaišykite visus prieskonius ir druską ir atidėkite į šalį.
  3. Kuskusą suberkite į karščiui atsparų dubenį. Įpilkite aliejų, įberkite druską ir pamaišykite šakute, kad kuskuso grūdeliai pasidengtų aliejumi. Supilkite verdantį vandenį ir uždenkite dubenį lėkštele arba puodo dangčiu. Palikite pabringti 10 min. Tada pakedenkite šakute ir įmaišykite smulkintas kalendras.
  4. Kai daržovės iškeps, sumaišykite ¼ stiklinės čermulos padažo su 2 šaukštais aliejaus. Išėmę iš orkaitės daržoves iškart, kol karštos, apliekite jas čermula mišiniu ir sumaišykite, kad pasidengtų padažu.
  5. Ant didelės lėkštės dugno paskleiskite sluoksnį kuskuso. Ant jo sudėliokite apkepintas daržoves. Pabarstykite kaparėliais, smulkintomis alyvuogėmis, sūdytomis citrinomis ir pakepintais riešutais, papuoškite kalendromis. P.S. likusį čermulos padažą panaudokite mėsos ar žuvies marinatui arba įmaišykite į šviežių salotų padažą.
Pastabos
Recepto šaltinis – Delicious Australia