Kepta visa žuvis su šafranais paskanintu aliejumi
Žuvies patiekalų mestro Tony Bilson receptas tik įrodo, kad pats paprasčiausias žuvies gaminimo metodas yra tiesiog pašauti ją į orkaitę ir po 20 minučių jau sėstis prie stalo! Nepamirškite pasirūpinti šviežia duona (bagete, sour dough) ypatingai skaniam padažui sudažyti!
Porcijos Pasiruošimas
4porc 10min
Laikas Pasyvus laikas
20min 10min
Porcijos Pasiruošimas
4porc 10min
Laikas Pasyvus laikas
20min 10min
Ingredientai
Aromatingam aliejui
Procesas
  1. Šafranus suberkite į mažą indelį, užpilkite Pernod likeriu ir palikite išbringti (kuo ilgiau, tuo geriau, idealu jei paliksite per naktį). Pasigaminkite aromatingą aliejų – sumaišykite visus išvardintus ingredientus. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimo funkcija)
  2. Žuvį labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu iš visų pusių ir iš vidaus. Jei viduje matote nepašalintą kraujo liniją, būtinai ją išvalykite (geriausia ta kraujo linija išsivalo dantų šepetėliu!), išplaukite ir gerai nusausinkite. Patikrinkite, ar visi žvynai gerai nuskusti. Nukirpkite pelekus ir uodegą. Labai aštriu peiliu kiekvienoje žuvies pusėje padarykite po 2 gilias įpjovas (iki pat ašakos). Žuvį iš visų pusių, o taip pat ir vidinę ertmę gausiai pabarstykite druska ir pipirais, įtrinkite ir į įpjovas. Guldykite žuvį į kepimo skardą, į žuvies ertmę įdėkite smulkintus žalumynus (arba, jei kepate mažas žuvis, į kiekvienos žuvies ertmę įdėkite žalumynų po lygiai), ten pat įpilkite šaukštą paruošto aliejaus mišinio, ir likusį aliejaus mišinį supilkite ant žuvies. Pabaigoje viską pašlakstykite Pernodo ir šafranų mišiniu.
  3. Kepkite žuvį apie 20-30 minučių (mažesnėms pakaks ir 15 min), laiks nuo laiko pašlakstydami karštu aliejumi iš skardos. Patikrinti ar žuvis iškepusi galite pamėgindami atkelti žuvies minkštimą vienoje iš įpjovų arčiau galvos – mėsa turi būti sultinga ir labai lengvai atlipti nuo ašakos. Išimkite žuvį įi orkaitės, lengvai pridenkite folija ir palikite pastovėti apie 10 min (kepant mažas žuvis pakaks 5 min)
  4. Patiekite su žaliomis salotomis ir daug baltos duonos padažui sudažyti.
Pastabos

Recepto šaltinis – Roberta Muir, Sydney Seafood School cookbook