Keksas su brendyje mirkytomis džiovintomis slyvomis
Ilgai šviežias išliekantis keksas, tinkantis ir kasdienai, ir šventėms. Paprastas receptas, bet labai turtingas ir išraiškingas skonis.
Ingredientai
Kekso tešlai
Įdarui (trupiniams)
Procesas
  1. Iš vakaro slyvas užpilkite brendžiu, įdėkite nutarkuotą apelsino žievelę, ir palikite uždengę indelį maistine plėvele, kad slyvos sugertų skystį.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimu, arba 200C be apipūtimo). Kekso formą 23cm skersmens ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Galite keksą kepti ir įprastoje torto formoje su nusegamais kraštais.
  3. Paruoškite įdaro trupinius – visus ingredientus sumaišykite ir atidėkite į šalį.
  4. Birius ingredientus – miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską sumaišykite (ir išsijokite, jei tik netingite:). Sviestą sudėkite į dubenį arba kombaino indą, suberkite cukrų ir maišykite iki kol jis taps balta puria mase. Įpilkite vanilę, tada po vieną muškite kiaušinius ir plakite kol visiškai įsikorporuos, kuo geriau susimaišys, masė taps puri. Tada pakaitomis berkite miltus ir grietinę, kaskart išsukdami masę (tik nepermaišykite, pakaks kol susijungs ingredientai). Pradėkite nuo miltų ir baikite miltais. Pabaigoje atsargiai įmaišykite slyvas, supilkite ir skystį, jei jo liko.
  5. Į paruoštą kepimo formą dėkite pusę kiekio tešlos, tada pabarstykite trupiniais, ir sudėkite likusią tešlą. Išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 50-55 min, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Išimkite iš orkaitės, padėkite keksą formoje ant grotelių, o po 10 min išversite iš formos ant serviravimo lėkštės. Galite pjauti šiltą arba palaukti, kol pilnai atvės. Galite pabarstyti cukraus pudra.
Pastabos

Recepto šaltinis – Yotam Ottolenghi, Sweet