Graikiškas mielinis Velykų vainikas
Graikai Velykų šventei kepa šventinį kepinį – tsoureki. Kelis mėnesius pasninkavę, jie negaili tešlai nei sviesto, nei kiaušinių, nei ypatingų prieskonių: apelsinų žievelių bei anyžių sėklų. Supynę iš tešlos ilgą kasą, suformuoja apskritimą, kaip amžinybės, atgimimo ir besikartojančio gyvenimo ciklo simbolį. Būtinai pyragą papuošia trimis margučiais. Minkštutį pyragą graikai laužia rankomis ir valgo su fetos sūriu bei alyvuogių aliejumi
Porcijos Pasiruošimas
8asm 30min
Laikas Pasyvus laikas
45min 3val
Porcijos Pasiruošimas
8asm 30min
Laikas Pasyvus laikas
45min 3val
Ingredientai
Starteriui (raugui)
Tešlai
Dekoracijai ir pabaigimui
Procesas
  1. Pasiruoškite pyrago raugą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite šiltą pieną su sausomis mielėmis, cukrumi ir miltais. Palikite maždaug 10 minučių pastovėti, kol mišinys suputos. Nepraleiskite šio žingsnio, nes tai geriausias būdas patikrinti, ar mielės veikia.
  2. Nedideliame puode užkaiskite pieną. Kai jis beveik užvirs, nukelkite nuo ugnies ir sudėkite gabalėlias supjaustytą sviestą, leiskite jam pilnai ištirpti. Palikite šį skystį atvėsti iki kambario temperatūros.
  3. Dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus su cukrumi ir druska. Įmuškite kiaušinius, supilkite vanilę, suberkite anyžius ir apelsino žievelę. Sumaišykite šiuos ingredientus, ir pabaigoje supilkite atvėsintą pieną su ištirpusiu sviestu bei raugo mišinį. Minkykite tešlą mažiausiai 5-8 minutes, kol tešla taps labai minkšta ir elastinga. Tešla turi likti šiek tiek lipni. Patepkite tešlos paviršių trupučiu aliejaus, uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kad tešla paaugtų, mažiausiai 1-1,5 val.
  4. Darbastalį pabarstykite trupučiu miltų. Išaugusią tešlą suminkykite, padalinkite į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį kočiokite taip, kad gautumėte maždaug 40 cm ilgio virvelę. Sujungę visų trijų virvelių kraštus, supinkite kasą, ir iš jos suformuokite apskritimą, sulipindami kasos pradžią su jos pabaiga. Šį vainiką perkelkite ant pergamentiniu popieriumi išklotos kepimo skardos, uždenkite suformuotą pyragą virtuviniu rankšluosčiu, ir vėl palikite pakilti apie 1 valandą, arba kol masė padvigubės.
  5. Margučius ištepkite aliejumi ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įspauskite margučius į pyrago pynę vienodais atstumais vieną nuo kito. Patepkite visą pyragą suplaktu kiaušinio ir vandens mišiniu, pabarstykite sezamų sėklomis.
  6. Kepkite pyragą 180C orkaitėje, apie 45 minutes, arba kol pyrago viršus gražiai patamsės. Išėmę palaukite apie pusvalandį prieš pjaustant ir patiekiant.
Pastabos

*šie margučiai – tik pyrago dekoracija, jų nevalgykite

Margučius rekomenduoju dažyti tik natūraliais dažais (svogūnų lukštais arba kitokiomis natūraliomis priemonėmis).

Šis receptas buvo ruoštas pavasariniam Beatos Virtuvės žurnalo numeriui.