"Netikras zuikis" graikiškai - įvyniotas į vynuogių lapus ir paskanintas keptomis paprikomis bei alyvuogėmis. Vynuogių lapai itin svarbūs graikų virtuvėje, jie suteikia patiekalams labai savotiško poskonio. Tai patiekalas, tiksiantis ir kasdienai, ir šventiniam stalui.
Pasiruošimas | 2,5 val |
Laikas | 40 min |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
- 15-20 vynuogių lapų (marinuotų)
- 1 stiklinė džiūvėsių (geriausia - panko)
- ¼ stiklinės vandens
- 800 g maltos jautienos (neriebios)
- 2 svogūnai (sutarkuoti)
- 1 šaukštelis druskos
- ¼ šaukštelio pipirų
- sauja susmulklintų šviežių petražolių
- sauja susmulkintų šviežių mėtų
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių
- 1 kiaušinis (suplaktas šakute)
- 3 kiaušiniai (išvirti 4 minutes ir nulupti)
- 1 indelis keptų saldžųjų paprikų (pirktų)
- 1 indelis įdarytų žalių alyvuogių (pirktų)
- Alyvuogių aliejaus (formai patepti)
Ingredientai
|
|
Procesas
- Vynuogių lapus sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Mirkykite lapus mažiausiai 2 valandas (galite ir per naktį), vis keisdami vandenį. Džiūvėsius užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti.
- Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą, svogūnus, druską, pipirus, žalumynus, kalendras, raudonėlius, suplaktą kiaušinį ir išbrinkusius džiūvėsius. Padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui (galite ir ilgiau).
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimo funkcija). Nedidelę kekso formelę (21x11cm) gausiai ištepkite aliejumi. Nusausinkite išmirkintus vynuogių lapus ir nulaužkite jų kotelius. Lapais išklokite visą kepimo formos dugną ir šonus, palikdami šonuose lapus kabėti išorėje (juos vėliau užlenksite ant įdaro, visiškai uždarydami mėsos pyragą).
- Į pačią apačią, ant iškloto vynuogių lapais dugno sudėliokite keptas paprikas (geriausia, jei jos bus supjaustytos plonomis juostelėmis). Ant paprikų sudėliokite perpus perpjautas alyvuoges, perpjauta dalimi į apačią. Ant alyvuogių dėkite apie pusę kiekio maltos mėsos ir gerai sulyginkite paviršių. Sudėkite kietai virtus nuluptus kiaušinius ir apkamšykite tarpus tarp kiaušinių malta mėsa. Likusią maltą mėsą sudėkite ant viršaus ir švelniai paspauskite, kad neliktų jokių oro tarpų. Užlenkite šoninius vynuogių lapus ir likusius lapus panaudokite pilnai uždengti visą formelės viršų.
- Ant darbastalio paklokite didelį lakštą aliuminio folijos. Dėkite skardelę su mėsos pyragu į jos vidurį. Iš kepimo popieriaus iškirpkite tokio dydžio gabalėlį, kokio yra jūsų kepimo skardelės viršutinė dalis ir tuo kepimo popieriaus gabalėliu uždenkite pyrago viršų. Tampriai susukite visą skardelę į aliuminio foliją. Įstatykite įsuktą mėsos pyragą į kepimo skardą ir pašaukite kepti. Po 30 minučių nuvyniokite aliuminio foliją (gali būti prisikaupę šiek tiek skysčio - nenusideginkite) ir pašaukite toliau kepti neuždengus. Kepkite apie 10-20 minučių, arba kol vynuogių lapais padengtas viršus gražiai aprskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite pravėsti mažiausiai pusvalandį. Užvožkite ant mėsos pyrago lėkštę ir greitu judesiu apverskite visą aukštyn kojomis (atsargiai, nes bus skysčio) - taip lengvai nuimsite skardelę. Pyragas skanus ir šiltas ir atvėsęs. Aš patiekiau su tzadziki padu (žr. receptą mano knygoje "Nidos receptai: 10 metų drauge") ir žalių burokėlių ir morkų salotomis su česnakais, petražolėmis ir alyvuogių aliejumi.
Pastabos