
Pasiruošimas | 30 min |
Laikas | 45 min |
Pasyvus laikas | 9 val |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
Galetės tešlai
- 340 g miltų
- 1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštelis smulkios druskos
- 250 g sviesto (labai šalto, supjaustyto gabalėliais)
- 120-130 g vandens (labai šalto)
Slyvų įdarui
- 1 kg slyvų
- 50 g sviesto (minkšto)
- 50 g baltojo cukraus
- 50 g maltų migdolų
- 1 šaukštas miltų
- 1 kiaušinis (plius patepti pyragui kiaušinio ir 1 šaukšto vandens plakinys)
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- ½ šaukštelio migdolų ekstrakto
- žiupsnis druskos
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- 1 šaukštas baltojo cukraus
Pankolių creme anglais padažui
- 3 šaukštai pankolių sėklų
- 150 ml pieno
- 250 ml grietinėlės
- 100 g kiaušinio trynių (prireiks apie 5-6 kiaušinių, baltymus panaudokite kitiems receptams)
- žiupsnis druskos
- 70 g baltojo cukraus
- 1 šaukštas vanilės pastos (arba 1 šaukštelis vanilės ekstrakto)
Ingredientai
Galetės tešlai
Slyvų įdarui
Pankolių creme anglais padažui
|
![]() |
Procesas
- Iš vakaro užsiminkykite tešlą galetei: į dubenį suberkite miltus, cukrų ir druską ir viską sumaišykite. Sudėkite sviesto gabalėlius ir pirštų galiukais sutrinkite sviestą su miltais (patariu rankas prieš tai palaikyti po kuo šaltesniu vandeniu, kad jos labai sušaltų). Nesistenkite, kad masė būtų vientisa, didesni sviesto gabalėliai tešloje sąlygos tešlos trapumą ir sluoksnius. Padarykite duobelę šioje masėje ir įpilkite 120g ledinio vandens. Iš masės kuo greičiau suminkykite tešlą, jei matote, kad tešla per sausa ir nesusiklijuoja, įpilkite dar 1 šaukštą vandens. Neminkykite tešlos pernelyg ilgai, tik kol susijungs. Suplokite į diską, įsukite į pergamentinį popierių, tada įvyniokite viską į aliuminio foliją ir padėkite į šaldytuvą pernakt.
- Taip pat iš vakaro pradėkite gaminti ir pankolių padažą: sausoje keptuvėje pakaitinkite pankolių sėklas, kol jos pradės skleist aromatą ir pradės šiek tiek rūkti. Suberkite sėklas į prieskonių grūstuvę ir gerai patrinkite, patraiškykite. Suberkite šias sėklas į indą su pienu ir 150ml grietinėlės, sandariai uždarykite ir padėkite į šaldytuvą, kad pienas prisigertų pankolių skonio.
- Kitą dieną pabaikite gaminti padažą: perpilkite pieną su pankoliais į nedidelį puodą ir užkaiskite. Kaitinkite tol, kol pienas gerai sušils, tačiau nespės užvirti. Per tą laiką dubenėlyje suplakite kiaušinio trynius ir cukrų. Nukelkite karštą pieną su pankoliais nuo kaitros ir plona srovele pilkite į kiaušinių masę, tą masę nuolat plakdami. Kai visą pieną supilsite, perpilkite kiaušinių masę atgal į puodą ir užkaiskite ant mažos ugnies. Kaitinkite nuolat maišydami mediniu šaukštu, tik kol masė sutirštės tiek, kad pirštu perbraukus per medinio šaukšto nugarėlę, liks matomas ruožas. Nukelkite indą su kremu nuo ugnies ir per sietelį supilkite jį į švarų dubenėlį, pankolių sėklas iš sietelio išmeskite. Į kremą įmaišykite likusį 100ml grietinėlės ir vanilę. Iškart perpilkite kremą į sandariai užsidarantį indą, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų prieš patiekiant.
- Kai būsite pasiruošę kepti pyragą, įkaitinkite orkaitę iki 200C (su apipūtimo funkcija). Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir palikite pastovėti apie pusvalandį, kad suminkštėtų.
- Supjaustykite slyvas plonomis skiltelėmis. Atidėktie į šalį. Mažame dubenėlyje išsukite sviestą su cukrumi, suberkite migdolų miltus, miltus, kiaušinį, vanilę ir migdolų ekstraktą ir gerai išsukite. Atidėkite į šalį.
- Ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus (arba tiesiai ant kepimo popieriaus lakšto) iš tešlos iškočiokite apie 3-4mm storumo apskritimą. Jei tešlą kočiojote ant darbastalio, ją dabar perkelkite arba į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, arba, pvz., į picai kepti skirtą apvalią skardelę (ją taip pat reiktų iškloti kepimo popieriumi) Palikdami apie 3-5cm storio kraštelius, mentele ant tešlos pagrindo ištepkite migdolų kremą. Sudėliokite slyvų riekeles, šiek tiek "užlipant" vienai riekelei ant kitos. Užlankstykite paliktus tešlos kraštelius, apgaubiant slyvų įdarą. Patepkite tešlos kraštelius kiaušinio plakiniu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Likusiu baltuoju cukrumi pabarstykite slyvų įdarą.
- Pašaukite galetę į orkaitę ir iškart sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180C (su apipūtimu). Kepkite apie 40-50 minučių, arba kol tešlos krašteliai gražiai apskrus, o vaisiai bus iškepę. Išimkite iš orkaitės ir perkelkite galetę ant grotelių, būtinai ištraukdami iš apačios kepimo popierių, kad vėsdama galetė išliktų trapi. Patiekite galetę su atšaldytu creme anglais padažu.
Pastabos