Flan Parisien – Paryžietiškas pyragas su kremu
Prancūziškos konditerijos klasika – trapios tešlos tarta užpildyta vanile kvepiančiu kremu
Ingredientai
Trapiai tešlai
Procesas
  1. Ištrinkite sviestą su cukrumi iki vientisos purios balkšvos masės. Įmaišykite kiaušinį ir vandenį ir toliau gerai išsukite. Suberkite persijotus miltus kartu su druska ir užminkykite tešlą. Labai nepersistenkite minkydami, tik kol susijungs ingredientai. Įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą sukietėti.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pasiruoškite tarto kepimo formą (apie 20-23cm skersmens) – ją ištepkite riebalais (arba išpurškite specialiu konditeriniu sviestu). Tešlą iškočiokite tarp dviejų pergamentinio popieriaus lakštų į maždaug 3-4mm storio apskritimą ir perkelkite į paruoštą kepimo indą taip, kad pasidengtų visas dugnas ir kraštai. Sulyginkite kraštelius, subadykite šakute visą dugną, tada uždenkite pergamentinio popieriaus apskritimu ir ant viršaus užpilkite sluoksnį ryžių arba pupų (kaip svorį, kad neleistų pakilti kepant), padėkite į šaldytuvą apie 20-30 minučių, o tada pašaukite kepti. Kepkite apie 10 minučių, arba kol krašteliai pagels. Nuimkite nuo viršaus pergamentinį popierių kartu su svoriais, visą tarto paviršių patepkite atidėtu plaktu kiaušiniu ir kepkite dar 5 minutes. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsti.
  3. Į puodą supilkite pieną ir grietinėlę. Vanilės ankštį perpjaukite pusiau, peiliu išgramdykite sėkleles, ir jas sudėkite į puodą su pienu, kartu įmeskite ir ankštį. Užkaiskite puodą, ir kai skystis beveik užvirs, išjunkite kaitrą, palikite viską pravėsti, kad pienas įgautų vanilės aromato. Pabaigoje išimkite ir išmeskite vanilės ankštį.
  4. Nedideliame dubenėlyje suplakite kiaušinių trynius kartu su cukrum iki purios baltos masės. Įmaišykite krakmolą. Įpilkite samtelį dar šilto pieno ir sumaišykite (nepersistenkite plakdami, antraip masė labai suputos). Supilkite šį mišinį atgal į puodą su pienu, sumaišykite, užkaiskite ir pavirinkite, kol kremas sutirštės.
  5. Supilkite šį kremą į dubenėlį ir uždengę maistine plėvele pilnai atvėsinkite. Kai masė visiškai atvės, išmaišykite, tada sukrėskite į paruoštą apkeptą tešlos pagrindą, paviršių gerai išlyginkite.
  6. Kepkite 180C karštumo orkaitėje kol pyrago viršus paruduos, vietomis gerai patamsės. Pilnai atvėsinkite prieš pjaustydami.