Bulvių ir porų gratinas
Tai dviejų tradicinių prancūziškosios virtuvės patiekalų – boulangere ir fondant – mišinys, kuriame scena atiduodama šakninių daržovių spindesiui. Lengviausia bulves labai plonai supjaustyti naudojantis mandolina. Šiam patiekalui prireiks 30cm skersmens ketaus keptuvės
Porcijos Pasiruošimas
6porc 15min
Laikas
65min
Porcijos Pasiruošimas
6porc 15min
Laikas
65min
Ingredientai
Procesas
  1. Didelėje ketaus keptuvėje (30cm skersmens) ištirpinkite pusę kiekio (50g) sviesto. Sudėkite porus kartu su puse kiekio šalavijo lapų (apie 10 lapelių) ir maišydami kepinkite, kol porai suminkštės, bet neapskrus, apie 5 minutes.
  2. Ant apkepintų porų sudėliokite bulvių griežinėlius, taip kad vienas kitą padengtų, spirale. Supilkite sultinį, įberkite druskos (druskos kiekis priklausys nuo to, ar sūrus sultinys), gabalėliais supjaustytą likusį sviestą. Lakštą pergamentinio popieriaus suglamžykite, tada ištiesinkite ir užklokite visą gratino paviršių, švelniai paspausdami bulvių gratiną ir išlygindami popierių taip, kad tampriai susiliestų su visu bulvių sluoksniu (to popieriaus kraštai bus pakilę sulig keptuvės kraštais – taip ir turi būti). Padidinkite kaitrą, palaukite kol skystis užvirs, tada sumažinkite iki mažos/vidutinės ugnies ir palikite troškintis 40 minučių.
  3. Nuimite pergamentinį popierių ir dar patroškinkite apie 20 minučių, arba kol sultinys visiškai išgaruos ir gratino apačia karamelizuosis (pajusite malonų kvapą, tačiau būkite budrūs, kad nepradėtų svilti).
  4. Kol gratinas kepa, ištirpinkite apie 1 šaukštą sviesto mažoje keptuvėje ir apkepinkite likusius šalavijus, kol jie taps traškūs. Patiekite gratiną keptuvėje, kurioje jis kepė. Ant karšto gratino užtarkuokite parmezano sūrio (geriausia – microplane tarka), pabarstykite apkepintais šalavijais ir gausiai pabarstykite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Patiekite kaip garnyrą ar atskirą patiekalą, su daržovėmis, žuvimi ar salotų lėkšte (ir dar puikiai tiks kefyro stiklinė:))
Pastabos

Recepto šaltinis – Delicious magazine