Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 2 val |
Pasyvus laikas | 24 val |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
- 250 g lazanijos lakštų* (geriausia šviežiai pagamintų, arba, jei nėra galimybės, džiovintų, trumpai apvirtų)
- 150 g sutarkuoto parmezano sūrio
- 250 g mocarela sūrio
- žalių salotų (patiekti)
Mėsos padažui
- 80 ml Alyvuogių aliejaus (plius dar 60ml skrudinti šalavijams prieš patiekiant)
- 1 svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 1 saliero stiebas (smulkiai supjaustytas)
- 1 morka (smulkiai supjaustyta)
- 2 česnako skitlelės (susmulkintos)
- 2 šaukštai kapotų petražolių
- 2 šaukštai rozmarinų (susmulkintų)
- 2 šaukštai šalavijų (susmulkintų) plius dar saujelė patiekti
- 600 g maltos jautienos
- 400 g maltos kiaulienos
- 400 ml balto vyno
- 700 g pomidorų passatos*
- 600 ml vandens
- druskos, grūstų juodųjų pipirų
Bešamelio padažui
- 50 g sviesto
- 40 g miltų
- 500 ml oieno
- maltų baltų pipirų
- druskos
Ingredientai
Mėsos padažui
Bešamelio padažui
|
|
Procesas
- Pradėkite gaminti mėsos padažą mažiausiai prieš 1 dieną. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, jame apskrudinkite svogūnus, salierus, morkas ir česnakus bei prieskonines žoles apie 10 min. Sudėkite maltą mėsą ir toliau kepinkite apie 10 minučių, vis pamaišydami, kol mėsa apkeps. Supilkite vyną, padidinkite kaitrą ir kepinkite, kol vynas pilnai išgaruos. Supilkite passatą ir vandenį, įberkite kelis žiupsnius druskos, šviežiai grūstų pipirų, užvirinkite skystį, tada sumažinkite ugnį ir virinkite apie 1 valandą, arba kol padažas taps tirštas, sodrus. Paragaukite, ar netrūksta druskos ir atidėkite į šalį. Kai padažas atšals, laikykite jį šaldytuve mažiausiai per naktį.
- Pasigaminkie bešamelio padažą (taip pat galite iš anksto): nedideliame puode ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami mediniu šaukštu kepinkite apie 3 minutes, arba kol masė ims šiek tiek tamsėti, pasklis malonus skrundančio maisto aromatas. Įpilkite šlakelį pieno ir suplakite, kad neliktų gumuliukų. Toliau pilkite dalimis pieną ir plakite, kad masė išliktų vienalytė. Pagardinkite druska ir baltaisiais pipirais. Padažas neturi būti labai tirštas, pakaks, kad padengia šaukšto nugarėlę. Atidėkite padažą į šalį, kol prireiks.
- Kai jau būsite pasiruošę kepti lazaniją, įkaitinkite orkaitę iki 190C. Pašildykite mėsos padažą ir bešamelio padažą (taip jų konsistencija bus skystesnė, bus lengviau sluoksniuoti). Abu padažus sumaišykite. Kepimo formos (apie 32x24x7cm) dugne paskleiskite samtelį padažo. Ant viršaus klokite lazanijos lakštus (jei reikia, apipjaukite kraštus, kad tilptų pagal jūsų skardos formą). Ant lakštų dėkite sluoksnį mėsos padažo, tada pabarstykite dalimi parmezano sūrio ir šen bei ten išdėliokite mocarelos gabalėlius. Vėl dėkite lazanijos lakštų sluoksnį ir viską kartokite taip, kaip su pirmu sluoksniu. Viršutinis kepinio sluoksnis turi būti mėsos padažas ir abu sūriai.
- Kepkite lazaniją apie 40-45 minutes, kol gražiai apskrus viršus. Išimkite iš orkaitės ir palikite bent 20 minučių pastovėti, tik tada pjaustykite. Prieš patiekiant mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejaus ir jame apkepinkite šalavijų lapus, kol jie taps traškūs, iškart viską užpilkite ant lazanijos viršaus. Patiekite su žaliomis salotomis.
Pastabos