Elegantiškas pyragas, kuris puikiai atliks ir torto vaidmenį. Karamelės skonis - užburiantis, kardamonas ir cinamonas užkvepins namus ir praskaidrins nuotaiką net labiausiai darganotą dieną. Patiekite šiltą, su švelniai (minkštai) plakta grietinėle
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 45 min |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
Karamelizuotiems obuoliams
- 75 g sviesto
- 125 g rudojo cukraus (šviesaus muscovado)
- ¼ šaukštelio druskos
- 2-3 obuoliai supjaustyti plonomis riekelėmis, nelupti
Pyrago tešlai
- 200 g miltų
- ½ šaukštelio valgomosios sodos
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 šaukštelis cinamono
- ½ šaukštelio kardamono
- ¼ šaukštelio druskos
- 125 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
- 180 g rudojo ckraus (aš dėjau 100g, man pilnai pakako!)
- 2 kiaušiniai (kambario temperatūros)
- 150 ml graikiško jogurto (kambario temperatūros)
Patiekimui
Ingredientai
Karamelizuotiems obuoliams
Pyrago tešlai
Patiekimui
|
|
Procesas
- Į nedidelį puodą storesniu dugnu sudėkite sviestą ir jį ištirpinkite. Suberkite cukrų ir druską ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps, masė karamelizuosis (užtruksite apie 4-5 min., tik atsargiai, neprisvilinkite). Nepergyvenkite, jei masė nebus vienalytė, riabalai atrodys atsiskyrę, viskas kepant susitvarkys.
- Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Apvalią kepimo formą su nuimamais kraštais (23cm diametro) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik apačią). Į paruoštą kepimo formą supilkite karamelę.
- Ant karamelės išdėliokite obuolius, kad jie visiškai uždengtų visą pagrindą.
- Tešlai skirtus birius produktus sumaišykite tarpusavy: miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną ir druską. Mikserio inde (arba dubenyje) plakite sviestą kartu su cukrumi, kol masė taps puri ir balta. Tada po vieną muškite kiaušinius, kaskart kiekvieną kiaušinį gerai įplakant į tešlą. Pabaigoje dalimis pakaitomis sudėkite miltų mišinį ir jogurtą (dėkite trečdalį miltų, tada pusę jogurto, dar trečdalį miltų, likusį jogurtą, ir pabaikite su miltais), viską švelniai maišant, kol masė taps vienalytė. Šią tešlą sudėkite ant išdėliotų obuolių skiltelių.
- Kepkite pyragą orkaitės viduryje, o apatinėje orkaitės dalyje, po pyragu padėkite skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, ant kurios greičiausiai lašės bekepant karamelė. Kepkite apie 40-45 min, jei po pusvalandžio matysite, kad viršus pernelyg ruduoja, uždenkite gabalėliu aliuminio folijos, kol baigs kepti.
- Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir padėkite ant grotelių kepimo formą pravėsti 5 minutes. Tada peiliu apipjaukite šonus. Ant skardos viršaus uždėkite didelę lėkštę ar torto stovą, ir atsargiai (nes forma vis dar bus karšta!) apverskite pyragą aukštyn kojomis. Atsekite formos kraštus, nuimkite apačioje buvusį popierių. Patiekite pyragą šiltą, su plakta grietinėle.
Pastabos
Recepto šaltinis - Call me Cupcake.
Greta, jūs visiškai teisi, šis pyragas išties iš saldesnių ir kadangi karamelėje cukraus kiekius sumažinti sudėtingiau, tešloje aš taip pat mažinčiau iki minimumo.
Pyragas visai nieko, tačiau labaaaai saldus. Siūlyčiau sumažinti cukraus kiekį tešloje.