Airiškas šokoladinis tortas su Guinness alumi ir Bayleys likerio kremu
Labai nesudėtingai pagaminamas šventinis tortas su švelniais airiškais Guinness alaus ir Baileys likerio aromatais. Aš kepiau torčiuką 10cm skersmens formelėse, todėl man prireikė daugiau kremo. Jei kepsite biskvitus 20cm skersmens formoje, jums turėtų pakakti pusės kiekio kremo, tačiau dvibubo kiekio šokolado ganašo.
Porcijos
10porc
Porcijos
10porc
Ingredientai
Šokolado biskvitui
Baileys kremui
Šokolado ganašui
Papuošimui
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardeles (aš naudojau dvi skardeles 10cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi (atskirai dugną ir atskirai šonus). Jei kepate 20cm skardelėje, jos reikės vienos, taip pat išklokite kepimo popieriumi.
  2. Supilkite alų į nedidelį puodą, ten pat sudėkite sviestą ir užkaiskite. Maišykite kaitindami, kol sviestas ištirps, bet skysčiui neleiskite užvirti. Suberkite į tą skystį kakavą ir cukrų, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
  3. Virtuvinio kombaino inde (arba atskirame dubenyje, jei maišysite rankomis) suplakite kiaušinį kartu su grietine (patogiausia bus naudoti baltymams plakti skirtą įrankį), supilkite alaus ir kakavos mišinį ir toliau maišykite, kol viskas gerai susijungs. Persijokite kartu miltus, sodą ir druską tiesiai į maišymo dubenį ir viską išsukite iki vientisos konsistencijos. Supilkite šią masę į paruoštas kepimo skardas (jei naudojate mažas – padalinkit tešlą pusiau, jei vieną didesnę – supilkit viską). Kepkite apie 30-40 minučių (mažoms pakaks 30, gal net ir mažiau – tikrinkite mediniu pagaliuku). Iškepusius biskvitus išimkite iš orkaitės ir palikite pravėsti 10 minučių, tik tada išimkite iš kepimo formos, nulupkite kepimo popierių ir palikite pilnai atvėsti ant grotelių. Biskvitus išsikepti galite likus 2-3 dienom iki torto surinkimo ir patiekimo.
  4. Pasigaminkite Baileys kremą: elektriniu kombainu (baltymams plakti skirta šluotele) suplakite mascarponę kartu su Baileys likeriu. Suberkite cukraus pudrą ir toliau plakite stebėdami konsistenciją (ji plakant tirštės), kol ji bus tinkama sutepimui. Jei netyčia perplaksite kremą ir jis taps pernelyg tirštas (labiau sviestiškas nei kremiškas), praskieskite keliais šaukštais šaltos grietinėlės.
  5. Kai biskvitai bus pilnai atšalę, perpjaukite juos pusiau išilgai (jei kepėte mažose skardelėse, gausite 4 lakštus, jei didelėje formoje – 2). Sutepkite kremu biskvitus, viršutinio biskvito netepkite, ant jo bus užteptas šokolado ganašas.
  6. Pasigaminkite šokolado ganašą: šokolado gabalėlius suberkite į blenderį (arba i elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu). Keliais pulsuojančiais judesiais susmulkinkite šokoladą iki smulkumo, ir palikite blenderyje. Mažame puode užkaiskite grietinėlę kartu su sirupu. Prieš pat skysčiui užverdant nukelkite puodą nuo ugnies, ir plona srovele pilkite ant šokolado gabaliukų tiesiai į blenderį, visąlaik laikydami blenderį įjungtą. Tokiu būdu šokoladas ištirps ir susimaišys. Po maždaug 10 sekundžių plakimo įdėkite sviestą ir dar kelias sekundes paplakite, kad masė būgų tolygi ir žvilganti. Atvėsinkite ganašą (kuo šaltesnis jis bus, tuo labiau kietės), ir kai bus jums tinkama konsistencija, aptepkite juo visą viršutinį torto biskvito paviršių. Jei tortą kepėte didelėje formoje, ganašo kiekį padvigubinkite, nes plotas, kurį reikės tepti bus didesnis.
  7. Ant torto viršaus pabarstykite šokolado drožlių. Jas lengva padaryti- padėkite šokolado plytelę ant darbastalio lygia dalimi į viršų. Laikydami didelį peilį statmenai šokolado paviršiui, braukite peilio ašmenis per šokoladą, taip suformuodami plonytes drožles.
Pastabos
Recepto šaltinis – Ottolenghi „Sweet” (mano pakoreguotas)