Pamenate, užsiminiau jums apie Raudonas Kalėdas. Atėjo laikas praskleisti uždangai: Raudonas Kalėdas mes šventėm kartu su Neff, vokiškos buitinės technikos brand’u, ir šio brand’o ambasadoriumi Vytaru Radzevičiumi. Kai planavome šių Kaldėsų šventę pačioje rudens pradžioje, tikrai nežinojom, kad jas sutiksime karantine… Kita vertus, net jei būtumėm žinoję, sprendimui Kalėdas švęsti raudonai tai nebūtų kaip nors pakenkę. Nes jokia kita šventė nesiprašo būti raudona taip, kaip ši spalva tinka Kalėdoms!
Raudonų Kalėdų idėja buvo gana paprasta: Vytaras pasikvietė į svečius tris bičiulius, su kuriais jį sieja aistra kulinarijai, ir visi kartu turėjome paruošti švenčių stalą. Visai smagu, žinokt, darbuotis didelėje virtuvėje, ypač kai esi atsakingas vos už vieną patiekalą! Jokio streso, jokio nuovargio, palyginus su tais atvejais, kai vienas pats savo paties virtuvėje kadrilius prie puodų šoki tris dienas:) Taip jau sutapo, kad visi trys Vytaro „bičiuliai” iš tikrųjų buvo bičiulės – Renata iš Sezoninės Virtuvės, Neringa Zeleniūtė ir aš. Kiekvienas atsinešėm po savo receptą vakarėliui, iš anksto susitarę, kas ruoš užkandį, kas – pagrindinį patiekalą, o kas – desertą.
Deserto stalas buvo patikėtas Renatai – ji kepė gardų spanguolių pyragą. Žavioji Neringa čirškino karališkas krevetes pomidorų padaže, mes vos išstovėjom tuose svaiginančiuose kvapuose, laukdami kada bus galima sėstis prie stalo! Vytaras ėmėsi pagrindinio patiekalo – anties krūtinėlių, patiektų tailandietiškame kokosų padaže, o aš pasišoviau Kalėdų stalui paruošti tirštos prancūziškos žuvies sriubos, pagardintos šafranais ir paprikomis, patiektos su harisa ir rouille (majonezo konsistencijos padažu).
Šios sriubos receptu, kaip ir įamžintomis akimirkomis iš mūsų Raudonų Kalėdų su Neff vakarėlio, dalinuosi ir su jumis. Tai tas retas atvejis, kai šiame blog’e matot ir mano pačios nuotraukas:)
Porcijos |
asm
|
- 1 kg šviežių jūrinių žuvų
- 1,2 l vandens
- 90 ml Alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas
- gabalėlis saliero šaknies
- 1 poras (tik balta dalis - žalią palikite sultiniui)
- 1 pankolis
- 3 skiltelės česnako
- ½ apelsino sultys
- 2 juostelės apelsino žievelės
- 200 g konservuotų pomidorų savo sultyse
- 1 raudonoji paprika (išvalyta, be sėklų ir membranų)
- 1 lauro lapas
- 1 šakelė čiobrelių
- žiupsnelis šafrano
- ½ šaukštelio čili pipirų dribsnių
- druskos, pipirų
- 8 krevetės (patiekimui, nebūtina)
- 1 bagetė supjaustyta įstrižomis riekelėmis
- Alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelė česnako
- tarkuoto parmezano pabarstymui
- ½ riekelės padžiūvusios baltos duonos
- 1 šaukštas Harissa padažo
- 2 skiltelės česnako
- ½ kiaušinio trynio
- žiupsnelis druskos
- 125 ml Alyvuogių aliejaus
- 1 kg žuvų kaulų ir galvų (naudokite baltos jūrinės žuvies kaulus ir galvas, uodegas)
- 1 svogūnas
- 1 pankolis
- 2 saliero stiebai
- 1 morka
- 1 šakelė čiobrelių
- 2,5 l vandens
Ingredientai
Skrebučiams
Rouille pagardui
Žuvies sultiniui
|
|
- Iš nurodytų ingredientų išvirkite sultinį: į didelį puodą sudėkite žuvų kaulus, stambiai supjaustytas daržoves, ir ant labia silpnos ugnies virkite 30 min. Išvirus nukoškite per sietelį, išklotą keliais marlės sluoksniais. Sultinį galite išsivirti iš anksto, likus 3-4 dienom, laikykite šaldytuve.
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite stambokais gabalėliais supjaustytas šaknines daržoves ir česnako skilteles ir kepinkite ant nedidelės ugnies apie 20 min., tik kol jos suminkštės, bet neapskrus. Sudėkite apelsino žieveles, supilkite pomidorus su visomis jų sultimis, paprikas, įmeskite lauro lapus, čiobrelius, šafraną, ir supjaustytas gabaliukais žuvies file. Trumpai pakepinkite (2-3 min), įberkite čili dribsnių, sudėkite žuvies filė ir supilkite žuvies sultinį kartu su apelsinų sultimis. Užvirinkite ir palikite troškintis 40 minučių.
- Kol sriuba verda, paruoškite skrebučius: įstrižai supjaustykite bagetes plonomis riekelėmis, pašlakstykite jas aliejumi ir apkepinkite orkaitėje, kol taps traškios ir kiek patamsės. Lengvai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir ištrinkite abi puses česnako skiltele.
- Išvirusią sriubą sutrinkite blenderiu iki vientisos tirštos masės, pertrinkite per sietelį, supilkite atgal į puodą. Užkaiskite, pagardinkite druska ir pipirais. Įmeskite krevetes ir palaukite kol jos išvirs.
- Supilstykite sriubą į nedidelius dubenėlius, į kiekvieną įdėkite po 2 krevetes. Skrebučius aptepkite rouille padažu, įdėkite į dubenėlį su sriuba. Viską pabarstykite tarkuotu Parmezano sūriu, papuoškite žalumynais.
- Rouille padažas: Baltą duoną užpilkite žuvies sultiniu (arba vandeniu, jei sultinio neturite) ir palikite suminkštėti. Nuspauskite skysčio perteklių ir sudėkite išmirkytą duoną į maisto smulkintuvą. Ten pat sudėkite harisą, česnakus, kiaušinio trynį. Plakdami plona srovele pilkite aliejų, kol gausite majonezo konsistencijos padažą. Paragaukite, ar netrūksta druskos, aitrumo. Laikykite šaldytuve (šį padažą galite pasigaminti likus savaitei iki patiekimo, ir laikyti šaldytuve).
*Sriubai tiks jūros ešeriai, menkės, dorados ar kitokios baltos jūrinės žuvys. Geriausia, jei naudosite kelių rūšių žuvis, tačiau rinkitės tik baltas žuvis (netiks lašišos, skumbrės ir pan.) Žuvis reikės išfiletuoti, o jų ašakas, uodegas ir galvas panaudokite žuvies sultiniui virti.
Recepto šaltinis - Rick Stein, Fish & Selfish
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Neff. #reklama