Jei jūsų daržuose užderėtų pernelyg daug rabarbarų, o visi pyragai jau iškepti ir suvalgyti, kviečiu pasigaminti šio „greito vartojimo” džemo. Apskritai džemai su chia sėklomis – vieni greičiausių ir mano labai mėgstami. Vaisių ir uogų nereikia ilgai kaitinti (kai kuriais atvejais išvis nereikia jungti dujinės, vien sutrinti šviežius ir sumaišyti su cukrumi ir chia), be to, į tokius džemus reikia dėti kur kas mažiau cukraus.
Cukrus džemams ir uogienėms reikalingas kaip konservantas ir kaip tirštiklis, ir be cukraus šioje srityje kažin ar beapsieisim, kad ir kaip to cukraus baidytumėmės 🙂 Tačiau jei verdant marmeladą cukraus kiekis paprastai būna lygus vaisių kiekiui (pvz., 1kg vaisių dedamas 1 kg cukraus), ir virti reikia gana ilgai, norint išgauti reikiamą marmelado konsistenciją, tai gaminant džemus su chia visas procesas sutrumpėja iki minimumo. Išmėginkite šį rabarbarų džemą, pagardintą vanile, o jei patiks, galėsite vasarą eksperimentuoti su avietėmis, mėlynėmis, braškėmis!
Print Recipe
Rabarbarų chia džemas su vanile
Gaivus, greitam naudojimui skirtas rabarbarų ir chia džemas su vanile
Į nedidelį puodą suberkite rabarbarus, cukrų, supilkite vandenį, vanilę ir užkaiskite. Virkite ant vidutinės ugnies apie 15 min, arba kol rabarbarai suminkštės, masė sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite chia sėklas. Palikite pabrinkti apie 30 min arba kol pilnai atvės. Sudėkite į sandariai užsidarančius indelius ir laikykite šaldytuve.
Vienas komentaras apie straipsnį "Rabarbarų chia džemas su vanile"
Nida Degutienė:
Man tai jis stovėjo puikiai kelias savaites… Net nežinau, kiek max gali stovėt, bet jis neskirtas ilgam laikymui, čia toks greitesnio suvartojimo dalykas 🙂
Diana:
Sveiki, o kiek laiko džemas galo stovėti šaldytuve?
Nida:
Aurelija, kaip smagu girdėt!!! Kai užderės kiti vaisiai ir uogos, išmėginkit ir kitas versijas!! 🙂
Aurelija:
Aš, iš sodo kaimynės gavusi 3 rabarbarų stiebus kompotui, kurio nei verdu, nei geriu, radau šį receptą, kuris taip patiko, kad vis kartoti norisi 🙂
Nida:
Kristina, aviečių šiame recepte nėra. Sėklytės nuotraukoje, kurios tikrai primena avietes, yra chia sėklos 🙂
Nida:
Vilma, žinoma, galima maišyti su kuo tik patinka – ir šaldytos uogos tiktų. Mano džemo spalva natūrali, tiek, kiek tos spalvos iš rabarbarų buvo. Spalvą duoda raudonos odelės, jų nelupu.
Kristina:
Skamba labai skaniai! Tačiau nerandu recepte aviečių, kiek ir kada jas įdėti ?
Vilma:
Sveiki,
o dėl spalvos gal galima kokių uogų įmaišyti? norisi išgauti tokią rausvą.
Nida:
Ingrida, šiuolaikinių rabarbarų odelės tikrai labai plonos būna, nepaisant kokio storumo stiebai… Tų senoviškų veislių, kur odelės neįkandamos buvo, jau beveik nebūna, reikia pavargti, kad surastumėt:) Aš siūlau smulkiau tas storas stiebo vietas supjaustyti ir jos tikrai turėtų suvirti. Visada, aišku, galit sublenderiuot (prieš įdedant chia sėklas), bet nemanau, kad reikės…. 🙂
Ingrida:
Labai įdomus receptas-bandysiu tikrai! Tik smalsu jei storesni rabarbaro stiebai,ar rekomenduotina lupti odelę? Norisi tolygesnės konsistencijos džemo. Arba gal tada geriau pavirus sublenderiuot prieš dedant sėklas?
Man tai jis stovėjo puikiai kelias savaites… Net nežinau, kiek max gali stovėt, bet jis neskirtas ilgam laikymui, čia toks greitesnio suvartojimo dalykas 🙂
Sveiki, o kiek laiko džemas galo stovėti šaldytuve?
Aurelija, kaip smagu girdėt!!! Kai užderės kiti vaisiai ir uogos, išmėginkit ir kitas versijas!! 🙂
Aš, iš sodo kaimynės gavusi 3 rabarbarų stiebus kompotui, kurio nei verdu, nei geriu, radau šį receptą, kuris taip patiko, kad vis kartoti norisi 🙂
Kristina, aviečių šiame recepte nėra. Sėklytės nuotraukoje, kurios tikrai primena avietes, yra chia sėklos 🙂
Vilma, žinoma, galima maišyti su kuo tik patinka – ir šaldytos uogos tiktų. Mano džemo spalva natūrali, tiek, kiek tos spalvos iš rabarbarų buvo. Spalvą duoda raudonos odelės, jų nelupu.
Skamba labai skaniai! Tačiau nerandu recepte aviečių, kiek ir kada jas įdėti ?
Sveiki,
o dėl spalvos gal galima kokių uogų įmaišyti? norisi išgauti tokią rausvą.
Ingrida, šiuolaikinių rabarbarų odelės tikrai labai plonos būna, nepaisant kokio storumo stiebai… Tų senoviškų veislių, kur odelės neįkandamos buvo, jau beveik nebūna, reikia pavargti, kad surastumėt:) Aš siūlau smulkiau tas storas stiebo vietas supjaustyti ir jos tikrai turėtų suvirti. Visada, aišku, galit sublenderiuot (prieš įdedant chia sėklas), bet nemanau, kad reikės…. 🙂
Labai įdomus receptas-bandysiu tikrai! Tik smalsu jei storesni rabarbaro stiebai,ar rekomenduotina lupti odelę? Norisi tolygesnės konsistencijos džemo. Arba gal tada geriau pavirus sublenderiuot prieš dedant sėklas?