Man kažkaip nesueina australiška statistika: pažvelgus į skaičius, Australijoje jau keletą metų skamba pavojaus varpai dėl neva baisios nesveikumo epidemijos: daugiau nei pusė šalies gyventojų kenčia nuo viršsvorio! Tačiau kai ryte (nesvarbu, savaitgalis ar darbo diena, karšta vasara ar darganotas ruduo) išsiruošiu savo kasdieniam greito ėjimo arba bėgimo seansui, neatsistebiu kiek aplink sportuojančių žmonių… Negana to, kad kiekviena Australijos mokykla turi po kelis savo stadionus (mažų mažiausiai du – dažniausiai futbolo ir kriketo) su erdviomis tribūnomis, mažiausiai po 4-8 lauko teniso kortus (beveik visose mokyklose lauko tenisas yra privaloma disciplina, kaip ir plaukimas. Mokyklos pabaigti neįmanoma, jei neišlaikai plaukimo egzamino!), krepšinio ir tinklinio aikštynus, tai dar ir miesto infrastruktūra kuo puikiausiai pritaikyta dviratininkams, ėjikams, bėgikams ir visaip kitaip sportuojantiems. Aš jau nekalbu apie atvirus ir dengtus olimpinio dydžio baseinus, irklavimo bazes ir savaitgalines irkluotojų mėgėjų regatas, viešus ir privačius kiaurą parą apšviestus teniso kortus (narystė kuriuose metams tekainuoja 50 dolerių), išpuoselėtus golfo aikštynus… Masiniuose bėgimuose valstijų sostinėse dalyvauja dešimtys tūkstančių dalyvių (kasmetiniam bėgimui aplink Uluru kalną vietą užsibukinti reikia minimum prieš 1,5 metų!!) Jei tik važiuoji pro paplūdimį – vandenyje tiesiog mirga ant bangų čiuožiantys serfingistai, kurie kad ir kiaurą parą gali pliuškentis vilkėdami savo pašildytus kostiumus… Sportas čia, atrodo, šventas reikalas, be kurio nė vieną dieną nepraleidžia tūlas australas. Į sporto grupeles buriasi visokio lygio entuziastai – juk kartu treniruotis daug smagiau! Tik štai to nutukimo (ir nejudėjimo) viruso aš net ir besistengdama Australijoje niekaip nematau…. Gal kažkur ne ten žiūriu?…
Apie tai, kaip australams svarbi yra sveika gyvensena byloja ne tik 24/7 veikiantys sporto klubai (o taip, sportuoti čia gali eiti bet kada, duris atsirakini perbraukęs nario kortele, ir gali kilnoti geležis kad ir trečią nakties), bet ir specializuotos rubrikos kulinariniuose žurnaluose ir sveikai mitybai skirtos TV programos, kulinariniai kursai, sveiko maisto parduotuvės, ūkininkų turgūs… Štai kad ir naujausiame Delicious žurnale užtikau pasakojimą apie garsenybę šefą iš Ispanijos Sergio Perera, kuris šeimininkavo ne vienos Holivudo žvaigždės virtuvėje (Tom Cruise, Leonardo Di Caprio ir kt), o šiuo metu sveikuoliškas maisto porcijas ruošia Australijos garsenybei Chris Hemsworth, kuris jį atsiviliojo į Down Under. Ispanas prieš tai dirbo El Buli ir kituose Europos Mišelino restoranuose, tad man iškart smalsu tapo išmėginti ir receptus, kuriais Sergio pasidalino su žurnalo skaitytojais.
Šie keksiukai, kuriems sunaudosite nuo vasaros šaldiklyje gulinčias avietes, pasak ispano, labiausiai tiks kaip užkandis prieš ryto treniruotę ar malšinant popiečio alkį. Juose vietoj geros stiklinės baltojo cukraus tenaudojama vos 4 šaukštai klevų sirupo, o likusį saldumą suteikia šviežios apelsino sultys ir sutarkuotas obuolys. Prisipažinsiu, netikėjau, kad tik tiek to cukraus ir pakanka puikiam skonio balansui, tačiau patvirtinu, kad recepte nurodyti kiekiai tikri ir teisingi, saldumo daugiau tikrai nereikia. Avietės maloniai pakutena gomurį savo rūgštumu, obuoliai praturtina vitaminais C ir E, alyvuogių aliejus pamaitina organizmą omega-3 rūgščių porcija. Kitaip sakant, šie keksiukai yra tikra antioksidantų, skaidulų ir gerųjų riebalų injekcija. Išmėginkit ir jūs!
Įkaitinkite orkaitę iki 160C (jei naudojate apipūtimo funkciją - pakaks 140C).
Pasiruoškite keksiukų kepimo formą, į angas įdėkite popierinius sijonėlius.
Dubenyje gerai sumaišykite birius ingredientus: miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
Kitame dubenyje suplakite kiaušinius su klevų sirupu, vanile, aliejumi, sultimis ir tarkuotais obuoliais. Tada suberkite sausų ingredientų mišinį ir išsukite tešlą. Įmaiįžšykite moliūgo sėklas ir avietes (atidėkite 12 aviečių į šalį)
Padalinkite tešlą į paruoštos keksiukų kepimo formelės angas. Ant viršaus uždėkite ir lengvai paspauskite po avietę, pabarstykite trupučiu moliūgo sėklų.
Kepkite apie 35 min, arba kol įsmeigę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
Keksiukai skaniausi dar šilti, arba kambario temperatūros.
Komentarų apie "Pusrytiniai keksiukai su avietėmis": 4
Nida Degutienė:
Wow, Daiva, kaip gerai sugalvojot pagerinimą su tuo bananu!!!
Daiva:
Kepiau jau antra savaitgali! Net keksiuku forma nusipirkau. Antra karta klevu sirupa pakeciau sutrynus pusantro banano (nes sirupo neturejau), isejo puikiai. Ir sotu, is skanu, ir formoje keksiukai grazus isejo 🙂
Nida:
Ksenija, nuostabu, labai labai smagu, kad patiko 🙂
Ksenija:
Visiškai nerealūs keksiukai, turejau atlaikyti vyro ir sūnaus nepasitenkinimą, kad per mažai iškepiau. Ačiū labai, Nida, už dar vieną nuostabų receptą. Desertas ir sveikas maistas viename!
Wow, Daiva, kaip gerai sugalvojot pagerinimą su tuo bananu!!!
Kepiau jau antra savaitgali! Net keksiuku forma nusipirkau. Antra karta klevu sirupa pakeciau sutrynus pusantro banano (nes sirupo neturejau), isejo puikiai. Ir sotu, is skanu, ir formoje keksiukai grazus isejo 🙂
Ksenija, nuostabu, labai labai smagu, kad patiko 🙂
Visiškai nerealūs keksiukai, turejau atlaikyti vyro ir sūnaus nepasitenkinimą, kad per mažai iškepiau. Ačiū labai, Nida, už dar vieną nuostabų receptą. Desertas ir sveikas maistas viename!