Oi, tiesiog girdžiu tą nuostabą ir nebylų priekaištą „Prosecco?? Marinatui?????? Jau geriau į taurę ir…. :))”. Bet, kaip pasakė vienas mūsų laikų klasikas, „gyvename vieną kartą, bet ne du!”:)) Tad kodėl gi ne? Kodėl neleidus sau kažko toooooookio, kas prie stalo tikrai taps audringų diskusijų tema:) 

O dabar rimtai. Prosecco – tai putojantis baltas vynas, kuris kaip niekas kitas, beje, tinka marinatams! Gal tik neįprasta burbuliuojantį gėrimą pilti į matavimo indelius, užuot atasrgiai pylus į taurę aukšta kojele:) Bet kalakuto krūtinėlės, pasimaudę porą valandų burbuliukuose, tikrai yra kažkas TOKIO. Verto jūsų švenčių, verto besibaigiančių metų, svečių rato, bet labiausia – jūsų pačių!:) 

Tai patiekalas, kurį stebėtinai lengva ir paprasta paruošti. Jam net nereikia orkaitės – viską pagaminsite vienoje didelėje keptuvėje (o keptuvės reikės tikrai DIDELĖS). Arba kepkite pusę porcijos, tada pakaks standartinės (26 cm). Krūtinėlių šiam patiekalui reikės su odele, todėl iškart patariu būtent tokių užsisakyti The Farm arba Halės Deli. Tik ten jums parūpins ne tai, kas nuspręsta už jus, bet to, ko reikia jums. Būtent taip Lietuvos ūkininkai ir paruoš jūsų užsakymą. Pagal tai, ką jūs gaminsite, bet ne atvirkščiai – teks gaminti tai, ką paruošė ūkininkai. 

Dar vienas pliusas yra tai, kad tai bene lengviausia porcijuojamas ir patiekiamas šventinis patiekalas, kokį žinau. Čia jums ne žąsies ar cielo kalakuto rakinėjimas… Galėsite sau elegantiškai pjauti plonas baltos sultingos mėsos riekeles, ir dėti tiesiai į svečių lėkštes, palaistę padažu. Žodžiu, rekomenduoju iš širdies tiek Kalėdoms, tiek Naujiems, tiek bet kuriai kitai šventei, kai prie stalo susėda platesnis ratas, nei jūsų ir jūsų vyras (draugas/ė) 😉 

Tai vienas paprasčiausių ir greičiausių šventinių patiekalų
Kalakuto krūtinėlė išlieka sultinga ir minkšta

Prosecco marinuotos kalakuto krūtinėlės su briuselio kopūstais

6-8 asm.

  • 1/4 stiklinės (75g) rupios druskos
  • 1/4 stiklinės (45g) rudojo cukraus
  •  2 šakelės šviežių peletrūnų
  • 2 saujelės šviežių čiobrelių (apie 12 šakelių)
  • 1 citrina, supjaustyta plonomis juostelėmis
  • 1,25ml vandens
  • 1 butelis (750ml) prosecco
  • 2×1,5kg kalakuto krūtinėlės su odele
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • 350g lašinukų arba šoninės, supjaustytos smulkiais kubeliais
  • 500g briuselio kopūstų, perpjautų pusiau
  • 1 saujelė čiobrelių – apie 6 šakelės (papildomai)
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus (pasirinkitinai)

Česnakiniam sviestui:

  • 100g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1 skiltelė česnako, sutrinta presu
  • 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės

Į vidutinio dydžio puodą suberkite druską ir cukrų, sudėkite peletrūnus ir čiobrelius, citrinos griežinėlius, ir įpilkite 500ml vandens (2 stiklines). Užvirinkite, ir maišydami virkite apie 4 minutes, kol cukrus ir druska visiškai ištirps. Šiek tiek ataušinkite. Šį skystį (kartu su visais priedais) supilkite į plastikinį, stiklinį ar nerūdijančio plieno indą (mažiausiai 5l talpos), ten pat supilkite prosecco ir dar 500 ml (2 stiklines) vandens.

Pirštais švelniai atitraukite kalakuto krųtinėlių odeles, tada panardinkite kalakuto krūtinėles (odele į apačią) į paruoštą sūrymą. Uždenkite indą ir laikykite jį šaltai 2 valandas (bet ne ilgiau). 

Per tą laiką pasigaminkite česnakinį sviestą: sumaišykite minkštą sviestą su česnaku ir citrinos žievele. Atidėkite į šalį.

Išimkite krūtinėles iš sūrymo. Skystį, kuriame mėsa mirko, išpilkite. Krūtinėles gerai nusauskinkite popieriniu rankšluosčiu. Pirštais pakiškite ir paskirstykite česnakinį sviestą po krūtinėlių odelėmis. Pabarstykite krūtinėles druska ir pipirais. 

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite vieną krūtinėlę odele į apačią, ir kepkite apie 4 minutes, kol gražiai apskrus. Tada apverskite, ir kepkite krūtinėlę iš kitos pusės apie 4 minutes. Išimkite apkeptą krūtinėlę į lėkštę, ir lygiai taip pat apkepinkite antrą krūtinėlę iš abiejų pusių po 4 minutes. Įdėkite į keptuvę pirmąją apkepintą krūtinėlę šalia pirmos (odelėmis į viršų). Supilkite likusį 250ml (1/2 stiklinės) vandens, uždenkite sandariu dabgčiu keptuvę, ir troškinkite apie 25-30 minučių, kol jos bus apskrudę iš išorės ir iškepę viduje. Išimkite iš keptuvės į didelę lėkštę, uždenkite aliuminio folija, ir palikite pastovėti. Skystį, kuris liko krūtinėles kepant, supilkite į nedidelį puodelį (jo neišpilikte!).

Išsausinkite keptuvę popieriniu rankšluosčiu, ir suberkite supjaustytus lašinukus (arba šoninę). Kepinkite mašydami ant vidutinės ugnies, apie 4 minutes, kol taps traškūs. Išgriebkite traškius lašinukus ir suberkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalai. 

Likusiuose riebaluose (jei jų pernelyg daug – dalį išpilkite) trumpai ant didelės ugnies apkepinkite briuselio kopūstus (apie 1 min), arba kol jie apskrus. Sudėkite papildomas čiobrelių šakeles, supilkite skystį, kurį nupylėte nuo kalakuto krūtinėlių, galite įberti 1 šaukštelį rudojo cukraus, ir dar patroškinkite briuselio kopūstus apie 2 minutes, arba kol padažas sutirštės, o briuselio kopūstai suminkštės. 

Patiekite kalakuto krūtinėles kartu su briuselio kopūstais, palaistykite sutirštėjusiu padažu ir pabarstykite traškiais spirgučiais. 

Recepto šaltinis – Donna Hay.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *