Plikytos tešlos pyragaičiai – bene pats saldžiausias vaikystės prisiminimas… Kai mama išsiųsdavo mane į parduotuvę, dažniausiai su ja susiderėdavau, kad „už darbą” galėsiu nusipirkti pyragaitį už 22 kapeikas. Visi jie tuomet tiek kainavo. Mano draugės dažniausiai rinkdavosi morenginius („Orinius”) pyragaičius, sulipdytus sviestinio kremo sluoksniu. O man gardžiausi būdavo plikyti… Plaktos grietinėlės kremą išlaižydavau, ne tiek dėl skanumo, kiek tam, kad nereiktų išmesti. Bet skaniausią dalį – patį pyragaitį – pasilikdavau desertui…
Turbūt nuo vaikystės taip ir nebuvo progos pačiai išsikepti profitrolių. Nors pagunda buvo didelė. O jau paskutinę savaitę jie tiesiog paskui mane „vaikščiojo”. Ir dar kaip tyčia per vieną kulinarinę laidą rodė patobulintą plikytos tešlos maišymo procesą. Staigiai užsirašiau receptą ir vakar vakare pamėginau pasigaminti. Jei būčiau žinojus, kad tai – taip paprasta ir greita, turbūt jau seniai būčiau išsibandžiusi.
Keletas patarimų ir minčių, kurias verta žinoti. Jei profitrolius ketinate įdaryti kokiu nors įdaru, verčiau juos formuokite dviejų įaukštelių pagalba, o ne konditeriniu švirkštu: taip gausis didesnė anga viduje. Taip pat turėkit omeny, kad pyragaičiai kepdami išsipūs bent du kartus, tad jei norite „vieno kąsnio” užkandėlės, ant skardos ji turi būti vos 2 centimetrų dydžio…
Tešlą gaminkite štai kaip: puode užkaiskite 260g vandens, 100g sviesto, šaukštą cukraus ir žiupsnelį druskos. Į virtuvinį kombainą (aš negaliu atsidžiaugti savuoju Kitchen Aid) suberkite 160g miltų. Kai vanduo su sviestu užvirs ir sviestas jau bus pilnai ištirpęs, verdantį skystį šliukštelkit į miltus ir iškart pradėkit intensyviai maišyti (plakti). Jei tešlą maišysite rankomis, miltus teks suberti į užvirusį vandenį ir plakti intensyviai rankomis, kol gausis vienalytė masė.
Tada vieną po kito įmušti du didelius kiaušinius. Jei kiaušiniai mažučiai, gali prireikt ir trijų. Kaip nuspręsti? Paimkite žiupsnelį tešlos tarp rodomojo piršto ir nykščio ir atitraukite pirštus vieną nuo kito. Tešla turi būti tąsi, o ne nuktrūkti.
Skardą išklokite pergamentu, formuokite pyragiukus ir kepkite (8-15) minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 190C. TV laidoje buvo patariama orkaitę kepant laikyti šiek tiek pravirą, kad nesubliukštų iškepę profitroliai. Aš bandžiau kepti ir su atidara, ir su uždara, bet abiem atvejais puikiai iškepė ir niekas nesubliuško.
Ką su jais dariau? Ogi pagaminau keletą užkandėlių prie vyno, įdarydama konservuoto tuno mase: indelį tuno, nusunkusi aliejų, sumaišiau su skiltele smulkinto česnako, svogūno laikškais, pipirais, druska ir citrinos sultimis. Kitus kelis pyragiukus įdariau varškės įdaru: varškę sumaišiau su trupučiu grietinės, pipirais, šviežiomis mėtomis, druska ir šiek tiek cukraus. O desertui pagaminau kokosinį įdarą su šviežiomis braškėmis: puodelį tarkuoto kokoso įkišau į orkaitę, kurioje kepė profitroliai ir kelias minutes paskrudinau, karts nuo karto pamaišydama, kad drožlės gražiai parustų. Į puodą įmušiau dviejų kiaušinių trynius, 2/3 puodelio cukraus pudros, 4 šaukštus kukurūzų krakmolo, žiupsnelį druskos, 2,5 puodelio pieno (aš šįkart naudojau kokoso pieną) ir 1/4 puodelio giretinėlės. Maišydama užviriau masę ir pavirinau, kol sutirštėjo iki kremo masės. Tada įpyliau 2 šaukštelius vanilijos ir 2 šaukštus sviesto, bei subėriau pakepintus kokosus. Viską sumaišiau ir padėjau šaltai, kad kremas sustingtų. Tada įdariau profitrolius, įkišdama į vidų dar po šviežios braškės skiltelę ir apibarsčiau cukraus pudra.
Labai ačiū, kad pataisėt!
Čia ne profitrolių receptas , bet plikytų sausainių ,į profitrolių tešla cukrus nėra dedamas.
Alda, atrodo, kad tau pasisekė puikiai!! Būtent tokie jie ir turi būti, o kai pridedi kremo į vidų, tuomet gaunasi ta trokštama traškumo ir švelnumo kombinacija!
man jie iskepe tusciaviduriai ir traskus ,ar tokie ir turi buti
Irena, bandyk su dviem šaukšteliais: vienu pakabink, o kitu nubrauk. Nesistenk, kad būtų tobulos formos, nes jie kepdami patys savo formą įgaus. Ir turėk omeny, kad jie smarkiai išsipučia kepdami, tad atitinkamai pasirink šaukštelius arba šaukštus:)
Patark kaip sauksteliu pagalba juos suformuoti.
Man irgi… Bet negalvojau, kad taip paprasta juos pasigaminti. Sekmes isbandant:)
o man plikyti sausainiai primena vaikystę… niekad nebandžiau kepti pati, reikės kada išmėginti tavo receptą 😉