Kai tik turguje pasirodo pirmieji pavasariniai vaisiai, tinkami kepiniams, – rabarbarai, tuoj pat imu kepti kepinius su šiais nepakartojamais, vaikystę primenančiais, rūgščiais stiebais. Kadaise rabarbarai augavo kiekvieno sodo ar darželio kampe, ir kai oras jau sušildavo tiek, kad mama leisdavo nusiimti megztinius ir lakstyti trumpomis rankovėmis, tas metas man asocijuodavosi dar ir su rūgščiu rabarbaru vienoje rankoje ir puodeliu cukraus kitoje. Pamirkiusi stiebą į cukrų, triaukšdavau rabarbarus tol, kol imdavo pykinti. O mokykloje pavasarį pietums dažniausiai valgykloje virdqavo rabarbarų kompotą, pamenate?

Dabar man toks jausmas, kad rabarbarai kuriam laikui buvo išnkę iš mūsų virtuvių, o šiuo metu ir vėl rabarbarų mada tarsi atgimsta! Izraelyje rabarbarai būdavo didelis deficitas, prekybos centruose stovėdavo šalia egzotiškiausių vaisių ir buvo vienos brangesnių prekių. Neteko Izraelyje jokiame restorane ragauti patiekalų ar desertų su rabarbarais – matyt, šių dar neįsisavino Izraelio šefai:) 

Iš esmės rabarbarus galima naudoti ten, kur rudenį naudojame obuolius! Rabarbarams gardinti kepiniuose idealiai tinka cinamonas, o kepant jų konsistencija būna panaši į rūgščių obuolių konsistenciją. Mano mėgstamiausi kepiniai su rabarbarais – tai galette bei karštas rabarbarų trupiniuotis (crumble) su ledais. Tuo tarpu šis minkštas, drėgnas ir purus prancūziškas pyragas – tobulas pasirinkimas saulėtai popietei. Ir ne vien dėl vykusio rūgščių rabarbarų bei maloniai saldžios tešlos skonio, bet ir dėl to, kad tešlai sunaudojama palyginus nedaug riebalų nei miltų. 

Skubėkite džiaugtis labai trumpu rabarbarų sezonu!
Skubėkite džiaugtis labai trumpu rabarbarų sezonu!
Rabarbarų pyragas su migdolais: purus, minkštas, drėgnas...
Rabarbarų pyragas su migdolais: purus, minkštas, drėgnas…
Patys skaniausi pavasariniai kepiniai - su rabarbarais
Patys skaniausi pavasariniai kepiniai – su rabarbarais
Prancūziškas rabarbarų ir migdolų pyragas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 115 g minkšto sviesto
  2. 200 g cukraus
  3. 3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
  4. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  5. 200 g miltų
  6. 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  7. Žiupsnis druskos
  8. 650 g rabarbarų, supjaustytų plonomis riekelėmis
  9. 1/2 stiklinės migdolų plokštelių
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Apvalią kepimo formą (23cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi iki purios masės (sukite ne trumpiau nei 5 minutes mikseriu). Po vieną muškite kiaušinį, visąlaik plakdami, kol kiekvienas kiaušinis pilnai įsiplaks į sviesto masę (kaskart mažiausiai po 1 minutę). Pabaigoje įmaišykite vanilę.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, kepimo miltelius, druską. Sumažinkite mikserio apsisukimus ir pamažu berkite miltų mišinį, toliau sukdami tešlą, kad ji išliktų puri. Pabaigoje suberkite rabarbarus ir atsargiai šaukštu išmaišykite.
  4. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo formą. Paviršių išlyginkite ir pabarstykite migdolais.
  5. Kepkite 50-55min., arba kol įkišę medinį pagaliuką į pyrago centrą, ištrauksite jį sausą. Jei pyrago viršus ims svilti, pernelyg greitai tamsėti, uždenkite gabalėliu aliuminio folijos.
  6. Patiekiant pabarstykite cukraus pudra.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Prancūziškas minkštas rabarbarų pyragas su migdolais"

  1. Nida Degutienė:

    Oi kaip gerai skamba su tuo šokoladu… Na šokoladas dar nė vienam pyragui nepamaišė 🙂

  2. Viltė:

    Dėkui, pyragas super, su sužadėtiniu antrą sykį jau kepam. Aš dar įdedu juodo šokolado gabaliukų, irgi labai skanu 😉

  3. Gleivydas:

    Aš į vieną pusę idėjai supjaustes bananą. Metėsi virtuvėje tai ir panaudojau. Parašysiu kaip atrodo. Plakti su miltais gavosi nelabai. Nebuvo purumo lieka tikėtis milteliai suveiks.

  4. Nida Degutienė:

    Ačiū, kad parašėt, Jurga!! Man tie minnkšti biskvitiniai pyragai yra tikras gėris…. Vienintelė bėda, kad labai nesijaučia, kaip jie greitai susivalgo :)))

  5. Jurga:

    Ačiū už receptą. Pyragas – išskirtinio skonio, labai gerai subalansuotas saldumas ir rabarbarų rūgštumas. Aš gana įtariai žiūriu į tokius „biskvitinius” marmaliukus (na, kaip greitas pyragas su obuoliais, ar šarlotė) , bet džiaugiuosi, kad pabandžiau šį receptą. Kepiau du kartus, vieną kartą be riešutų. Irgi puikiai gavosi, bet va tie riešutai yra, mano skoniui, papildoma skonio ir tekstūros nata. Daugiau šventės 🙂

  6. Iveta:

    Dieviškai skanus pyragas! Tiesiog tirpsta burnoje…Kadangi turėjau mažesnį kiekį rabarbarų, įdėjau keletą obuolių. Labai rekomenduoju!

  7. Nida:

    Jūrate, 99 atvejais iš 100 šaldytų uogų (ir rabarbarų) kepiniams nereikia atšildyti, juos va tokius kietus sustingusius dedat ir kepat. Kepant jie atitirpsta ir iškepa, ne ištežimo 🙂

  8. Jūratė:

    Sveiki. Atsildziau saldytus rabarbarus (pirma karta bandziau) siam pyragui,bet visiskai istize 🙁 Turbut nereikia atsildyti,deti susalusius?… Aciu

  9. Nida:

    Labai džiaugiuosi, Julija, kad patiko!! Šis receptas išties ir paprastas, ir kažkuo ypatingas, jis nepalieka abejingų 🙂

  10. Julija:

    Nesu skanesnio pyrago iškepus. Geriausias rabarbarų panaudojimas ever!!! Ačiū už nuostabų, itin lengvą receptą. Bandysiu dar su obuoliais.

  11. Laurita:

    Pyragas tiesiog nuostabus! Pati išsikepiau ir dar visiems prirekomendavau! 👌👌

  12. Nida:

    Dalia, jūsų vietoje aš kepčiau iš visos porcijos, pyragas bus aukštesnis, tik temperatūrą nustatykite 170-175 ir kepkite ilgiau (tikrinkite su mediniu pagaliuku ar jau iškepė).

  13. Dalia N:

    Turiu tik 21 cm formą, prašau patarkite, kokia proporcija mažinti ingredientus? Būsiu labai dėkinga

  14. Nida:

    Lina, skanaus!!!! Oi kiek šį savaitgalį žmonių guodėsi, kad rabarbarų negai gauti:))) Jums pasisekė:)

  15. Lina:

    Nida, ačiū jums už puikius receptus! Pagaliau rabarbarai bus skaniai sunaudoti 😊

  16. Pingback: Jogurtinis rabarbarų pyragas – Nidos receptai

  17. Anonimas:

    As “prailginu” rabarbaru sezona uzsaldydama kiek turiu per daug. Nulupu, ?
    }
    =\
    \wes1

  18. Nida:

    Laima, labai teisingai padarėte, rabarbarai labai dažnai poruojami su braškėmis. Nors iš tiesų tai čia tinka bet kas, kas po ranka ir kas sezone – nuo rabarbarų iki obuolių 🙂 Ledai be jokios abejonės yra SUPER GERAS priedas!!!

  19. Laima:

    Labai ačiū už puikų receptą. Kadangi rabarbarus pirkau parduotuvėj, jų kiekis buvo mažesnis, tai dadėjau braškių. Gavosi labai puikus, manau tiktų ir su ledais.

  20. Nida:

    Asta, ir aš!! Rabarbarai puikiai šaldosi, nieko jiems nenutinka, nepatęžta…

  21. Asta:

    As „prailginu” rabarbaru sezona uzsaldydama kiek turiu per daug. Nulupu, supjaustau ir, sudalinus porcijom, uzsaldau 🙂

  22. Nida:

    Lina, super super, ir aš nusipirkau dar pundelį rabarbarų būtent šiam pyragui:) Uždarysiu sezoną iki kitų metų:)

  23. Lina:

    Nuostabiausias pyragas! Dėkui, Nida. Dar turiu rabarbarų, kepsiu ir šiandiena. Puikus skonis, lengvai pagaminamas. Bandykit, nenuvils 😉

  24. Živilė:

    O kuo būtų galima pakeisti kvietinius miltus? Ar kukurūzų miltai tiktų?

  25. Do:

    Koks skanus gavosi! Rabarbarų turėjau ir įdėjau daugiau, apie 900g, bet puikiai iškilo ir iškepė! Tirpstantis burnoj 🙂 Ačiū

  26. Nida:

    Indre, kaip miela, kad parašėt!! Išties, šitas ir dar vienas – prancūziškas obuolių – pyragas yra vienas populiariausių visame bloge, ir visiems jis žiauriai patinka!!! Labai faina!!!

  27. Indre:

    Puikus pyragas, net užsinorėjau užsiauginti rabarbarų. Minkštas, drėgnas ir ne per saldus, puikiai subalansuotas gaivumas. Migdolų neturėjau, bet ir be jų labai skanu.

  28. Zita:

    Pyragas SUPER ! Pasisodinsiu butinai dar rabarbaru. Ir kepsiu, kol atsivalgysim. Aciu Jums, Nida, uz toki issamu ir vaizdinga aprasyma.

  29. Migle:

    Super gavosi. Nors dejau maziau miltu ir rabarbaru, vietoj migdolu 100g susmulkintu anakardziu.

  30. Rita:

    Puikus pyragas iškepė, nors sviesto ir miltų dėjau daugiau, dar truputį aliejaus įpyliau, kad būtų ne tokia tiršta tešla. Skonis pavasariškas ir gaivus! Ačiū, Nida, už receptą.

  31. Pingback: Riešutų ir avižinių dribsnių batonėliai su rabarbarais – Nidos receptai

  32. Aušra:

    Nuostabus pyragas! Kepsiu dar ir dar kartą. Tiesa, turėjau tik 500 g.rabarbarų, bet jų skonio užteko.Ačiū už taip detaliai aprašytą receptą ir darbo eigą.

  33. Reda:

    Pyragas tobulasis, Jūsų, Nida, dėka, atrastas praėjusį pavasarį, su džiaugsmu kepamas, ir jau kelintas, šį pavasarį! Labai, labai rekomenduoju visoms ir visiems 🙂

  34. Nida:

    Laima, kaip vaizdingai jūs čia viską aprašėt:) Tikrai jums pritariu, kai kurie pyragai yra tiesiog tobuli, ir nieko čia nepadarysi:) Teks kakrtoti!

  35. Laima:

    Kai vakar išėmiau iš krepšio rabarbarų pundą, mano vyras suraukė nosį. Nuraminau, kad jam pyrago su rabarbarais valgyt neteks, nes nešiu į darbą, į tradicinį kavos gėrimo rytmetį penktadieniais.
    Kepant kvapas buvo toks geras, kad vyras persigalvojo ir užsiminė, kad gal ir visai nieko būtų jo paragaut. Prižadėjau parnešt gabaliuką, jeigu liks, Kur tau! Po 10 minučių lėkštėj tebuvo trupiniai ir šiek tiek nubyrėjusių migdolų puselių. Atsilaužiau gabalėlį nuo kolegės, kad bent žinočiau, kuo visus vaišinau. Šitas pyragas turėtų būti įtrauktas į tobuliausių pyragų dešimtuką. Ačiū.

  36. Nida:

    Kristina, kaip smagu man tas padėkas gauti!! Tik jų nusipelnėte jūs, nes kepate, improvizuojate ir vaišinate!! Ačiū už draugystę!

  37. Kristina:

    Puikus receptas – tikrai pavyks net neįgudusiai kepėjai. Komplimentai garantuoti tiek iš smaližių, tiek iš saldumynų privengiančiųjų. Kadangi turėjau šaldytų juodųjų serbentų, įdėjau ir jų – tikrai tiko, o miltų šiek tiek mažiau naudojau 180 g. Miela Nida, Jums dėkoja visa šeimyna 🙂

  38. Nida:

    Almone – puikiai viską darote, nes čia vienas tų atvejų, kur improvizacijos pasiteisina:)

  39. Almonė:

    Šiemet atradau Jūsų pyragą, kepu iškart daugiau su tuo pačiu cukraus kiekiu, rabarbarų dedu tiek, kiek turiu, o migdolus keičiu kokoso drožlėmis, nes pastarųjų dažniau turiu. Ir vis tiek puikiai gaunasi. Ačiū.

  40. Ilona:

    Pavyko puikiai, netgi be migdolų skanu. Pyragas purus, drėgnas. Ir saldus, ir rūgštus. Tikrai kepsiu dar😊 ačiū

  41. Irena:

    Metai prabėgo ir vėl ieškau jūsų skanuolio pyrago recepto.Pyragas iškeptas iš pimų iš draugės iškaulytų rabarbarų.Primirštas skonis.Mmmm…Vistiek skaniausias iš rabarbarų,bent jau man😊

  42. Nida:

    Dalia, nu kaip man patinka žmonės, kurie virtuvėje jaučiasi laisvai ir kūrybiškai!! Pasaka!! Tik taip ir reikia – su improvizacijomis! Bravo!

  43. Dalia:

    Unikalus receptas! Аčiū. Kepiau kelis kartus. Kai neturėjau rabarbarų, dėjau obuolių. Kai nepakankamai sviesto – pyliau papildomai aliejaus. Kartą į tešlą papildomai įdėjau sumaltų riešutų. Puikiai gavosi visus kartus.

  44. Nida:

    Manau, kad taip! Kažkodėl įtariu, kad pyragas nuo to tik skanesnis bus 🙂

  45. Ingrida:

    Puikus receptas! Per klaidą įdėjau 150g miltų ir gavosi toks purus! Rekomenduoju! Kol kas mano skaniausias pyragas 🙂

  46. Nida:

    Jolanta, priežastys gali būti kelios: nepakankamai puriai išplakėt tešlą, arba gal rabarbarus pernelyg stambiai supjaustėt?

  47. Jolanta:

    Išbandžiau ir aš šį pyragą. Skanus, bet kažkodėl man visi rabarbarai sukrito į apačią. Kažką ne taip dariau:(

  48. Kotryna:

    Neapsakomai skanus! Kepu antrą kartą ir kepsiu dar, kol rabarbarų yra! Ačiū!
    Receptas keliauja į asmeninę receptų knygutę 🙂

  49. Nida:

    Viktorija, manau, kad nenukentės skonis!! Juk yra geros kokybės margarinų…

  50. Viktorija:

    Sveiki, Nida, mano dukryte alergiska visiems karvės produktams. Ar galiu sviestą pakeisti margarinu, ar bus ne tas?

  51. Nida:

    Lina, nu labai labai džiaugiuosi, tikrai!!! Dėl rabarbarų – sunku pasakyt, ar jie skiriasi rūgštumu. Aš savuosius perku iš Giedrikų ūkio. Tiesa, šie rabarbarai tokie švieži, kad nereikia lupti – būtent todėl išlieka raudona spalva. Bet vienąkart buvau nusipirkusi iš IKI, ir rabarbarai kitokios rūšies: didesni, kietesni, mažiau sultingi, odelę nulupus ir patroškinus tapo bespalviai… Tad sunku pasakyt, gal išties ir rūgštumas skiriasi? Nes nepasakyčiau, kad pyragas buvo pernelyg rūgštus, nors rabarbarų dėjau pilną porciją, kaip parašyta recepte…. Bet gi receptai tam ir skirti, kad prisitaikytumėme juos pagal savo poreikius:)

  52. Lina P.:

    Antrą vakarą iš eilės kepiau minkštą rabarbarų pyragą, nes šeimyna prašė vėl tą vakarykštį skanų pyragą iškepti 🙂 Nida, aš nuotraukoje žiūriu, kad Jūsų rabarbarai lyg rausvi, mano mamos sodo rabarbarai albinosiškai žalsvi 🙂 Gal Jūsų rausvieji mažiau rūgštūs, nes aš dedu lygiai pusę rabarbarų svorio kaip Jūsų recepte ir rūgštelės tikrai pakankamai gaiviai būna 🙂
    Dar kartą ačiū, Nidut!

  53. Nida:

    Kaip smagu, Lina!!! Taip kaip kiekviena šeimininkė džiaugiasi teigiamais namiškių įvertinimais, taip aš džiaugiuosi kiekvienos šeimininkės džiaugsmu:)) Taip kad „maitinuos” vien teigiamomis jūsų visų emocijomis:)) Ačiū, kad pasidalinot:)

  54. Lina P.:

    Na ir vėl atėjau su padėkom!!! Kepiau šįvakar šį rabarbarų skanuolį, tiesa mažinau rabarbarų kiekį pagal savo šeimynos skonį (žinau, kad geriau nepadauginti rūgštelės), bet pyragiukas gavosi vis tiek super duper skanus, minkštas, drėgnas ir gaiviai rūgštokas! Ačiū už receptą, kepsiu dar būtinai!!!

  55. Gabija:

    Tegyvuoja rabarbaras!!! Tobulas pyragas su gaivia rūgštele. Ačiū, Nida, už receptą.

  56. Nida:

    Oi kaip aš jums tų abrikosų pavydžiu…. Dabar tikriausiai jų sezonas Izraelyje?… Nežinia ką atiduočiau už dėžutę:)

  57. Dainora:

    Dėkui, Nida, už šį puikų pyrago receptą, jis išėjo labai skanus, o dar ta skanioji apkepusi migdolų plutelė…mmm 😊

  58. Nida:

    Geras:))) Nu tai sėkmės ir skanaus:)) Aš jau planuoju kada čia sekantį išsikepus:))) Tokį patį.

  59. Ruta:

    Siandien Arturas izenge pro duris su didziuliu rabarbaru pundu, as ispleciau akis o jis pasake, kazka gi sugalvosi! Tai va ir sugalvojau :]

  60. Nida:

    Būtent, Justina!! Kaip rudenį pirmieji kepiniai su obuoliais, taip pavasarį – su rabarbarais. Jie nepakartojami:)

  61. Justina:

    Pyragas tiesiog pasakiskas,o dar su rabarbarais is nuosavo darzo ir kaimiskais kiausiniais… mmmm.. lengvas ir purus biskvitas su rabarbaru paslaptim!

  62. Nida:

    Bet kaip jums pavydžiu, Aida, kad rabarbarus iš daržo skinti galit!! Čia tai gerumėlis:) Rabarbarų uogienė skamba tikrai gerai:)

  63. Aida:

    .Mačiau ,kad rabarbarai jau išaugę,bet pagalvojau,o ką iš jų daryti?Tiesa,pernai prisiviriau uogienės.Tad,šykart būtinai pasinaudosiu pyrago receptu.Jau isivaizduoju…šiltas pyragas,keli šaukšteliai vanilinių ledų ir aš paskendusi svajose 🙂

  64. Nida:

    Iš tikrųjų, Dovile. Lietuva darosi dviejų, ne keturių sezonų šalimi: žiema ir iškart vasara. O rabarbarus Tymo turguje (tada už beprotišką kainą dar) pirkau dar prieš geras dvi-tris savaites! Dabar, esu įsitikinusi, jų jau visur yra. Aš rabarbarus pirkau pas ūkininkus, prekiaujančius salotomis penktadieniais Panoramoje.

  65. Dovile:

    Ar jau rabarbarų yra? Tik prieš pora savaičių vėl traukiau iš spintos žieminį paltą ir batus, o šiandien jau esu saulėje nukepusi. Ir tik spėjom aptart dilgeles virtuvėje, o jau rabarbarai ant stalo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *