Šiandien pas mus pila kaip iš kibiro… Terasoje skraidžioja kėdės, gainiojamos vėjo, o mano vargšės petunijos baigia išbarstyti gražiausius savo žiedus… Jūros bangos šoka pašėlusį šokį, o aš tuo metu bandau priversti kondicionierių į butą pūsti šiltą orą.

Geriausia tokią dieną sėdėti namuose, skaityti įdomią knygą ir mėgautis kokiu mėgiamu šildančiu patiekalu. Dubenėlis garuojančios prancūziškos svogūnų sriubos – bene geriausia, kas gali jūsų laukti ant petums padengto stalo.

Prancūziška svogūnų sriuba (4-6 asm)

50g sviesto

750g rudųjų svogūnų, supjaustytų plonais žiedeliais

2 česnako skiltelės, susmulkintos

2 šaukštai (su kaupu) miltų

2 litrai jautienos arba vištienos sultinio

1 puodelis (250ml) baltojo sauso vyno

1 lauro lapas

2 čiobrelio šakelės

12 riekelių prancūziškos bagetės

100g sutarkuoto geltonojo sūrio (Gruyere ar panašaus)

Puode storu dugnu ištirpiname sviestą. Sudedame svogūnus ir ant nedidelės ugnies kepiname, laiks nuo laiko pamaišant, apie 25 minutes, arba kol svogūnai įgauna tamsią auksinę spalvą ir pradeda karamelizuotis. Sudedame smulkintus česnakus ir miltus, viską nuolat maišant pakepiname dar apie dvi minutes.

Pamažu supilame sultinį ir vyną, nuolat maišant, kad nesigautų gumulėlių. Užverdame. Įmetame lauro lapą ir čiobrelius. Uždengiame, sumažiname ugnį ir viriname apie 25 minutes. Pabaigoje išimame lauro lapą ir čiobrelius, patikriname ar netrūksta druskos (jei vynas buvo labai sausas, gal trūkta šiek tiek cukraus, dėl tobulo skonio balanso)

Įkaitiname orkaitės viršutinę dalį. Dedame skardą su supjaustytomis batono riekelėmis ir keletą minučių jas apsrkrudiname, kad taptų traškios. Į dubenėlius pilame kelis šaukštus svogūnų sriubos, ant viršaus dedame po dvi riekeles paskrudinto batono, ant batono barstome tarkuotą sūrį. Dubenėlius statome į skardą ir kišame į orkaitę, kad sūris išsileistų ir pradėtų burbuliuoti.  Pateikiame iškart, ant lėkštelės (nes dubenėlis labai karštas).

Komentarų apie "Prancūziška svogūnų sriuba": 6

  1. Nida:

    Gintare, esu tikra, kad buvo be galo skanu!! Tokią sriubą nebūtų taip lengva sugadinti:) Tą parodė ir tavo draugo apetitas!! Na, o mums, šeimininkėms, tos savikritikos paprastai netrūksta, tad nenusimink, nes tu – ne viena tokia:)

  2. Gintare:

    Na visgi viriau su baltu vynu 🙂 Tiesiog tąkart labai užsinorėjau šios sriubos ir neturėjau vyno, todėl ir klausiau ar galima jį pakeisti.
    Tokį kiekį svogūnų kepinau 1,5 val. Neįsivaizduoju kaip per 25 min. gali jie sukepti/susikaramelizuoti. Taip pat pasidariau ryšulėlį su čiobreliais, laurų lapais ir petražolėmis, kurį vėliau ištraukiau su siūlu 🙂 Naudojau fermentinį surį ir kitą kartą žinosiu, kad vertėtų rinktis kitokį – labiau prieskoningą (permezano pvz.)
    Esu sau labai kritiška, todėl iki tobulumo yra kur padirbėti 🙂 O skeptiškai nusiteikęs draugas suvalgė du dubenėlius 🙂
    Ačiū už receptą!

  3. Mindaugas:

    Nida, kaip prancūziška čia viskas pas tave, tiek kad tave skiria keli tūkstančiai km nuo Prancūzijos.. 🙂

    Gintare, o dėl ko nori vyną išimti iš sriubos (kaip mano pasamonė leidžia suprasti, čia gali būti labai daug priežasčių)? Gali pabandyti šampaną, o gal visai alkoholio nenori naudoti šiame patiekale?

    Sriuba tikras gėris, sakyčiau, ši svogūnų sriuba yra tikra klasika ir visų sriubų karalienė 😉

  4. Nida:

    Ačiū, Sandra!
    Gintare, labai sudėtingas tavo klausimas – kuo pakeisti baltą vyną. Bandyčiau tiesiog jo nepilti, bet kaip žinia, vynas šiai sriubai ir padeda sukurti tą specifinį skonį ir suteikia šiek tiek švelnaus rūgštumo. Gal kiti skaitantys turi minčių ar patarimų???

  5. Gintare:

    Norėjau pasiteirauti ar galima kuo nors pakeisti baltą vyną?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *