Baigėsi mano katorga – pats sunkiausias semestras visame studijų procese. Pastarąsias dienas buvau tiesiog išsibraukusi save iš gyvenimo, kai paromis sėdėjau prie nesibaigiančio finansų ir ekonomikos temų sąrašo. Bet viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą:) Tad šis etapas baigtas. Prasideda kitas 🙂 Naujas semestras, nauji dalykai, nauji iššūkiai, nauja egzaminų sesija………….

Varšas mano vyras, kuris pastarąsias dvi savaites ne tik buvo paliktas likimo valiai, pats sau turėjo susirasti maisto, bet dar ir buvo pilnai atsakingas už maisto produktų tiekimą:) Negaliu skųstis – šaldytuvas buvo pilnas ne tik sezoninių vaisių – persikų, nektarinų, trešnių, arbūzų, braškių, melionų – bet kartais ryte rasdavau šviežutėlę bandelę su obuoliais arba varške. Tai iš tiesų praskaidrindavo nuotaiką.

Jausdama didžiulę skolą ir padėką, pagaminau šiandien karališką vakarienę. Vakarienei ant stalo garavo šviežios krevetės su dviem padažais: pomidorų džemu ir tailandietišku curry. Nuostabus reikalas – ne vien su jūros gėrybėmis, bet ir su skrudinta mėsa ar žuvimi. Gerai, kad pasidariau padažo daugiau, tai turėsim kelioms dienoms.

Krevetes iškepiau labai paprastai: jas apšlaksčiau sezamų aliejumi, pabarsčiau druska, palašinau citrinos sultimis ir sudėliotas skardoje, ištiestoje kepimo popieriumi, pašoviau į orkaitę. Krevetės iškepa per kelias minutes, tad jas pašauti reikia paskiausia, kai viskas paruošta vakarienei. Orkaitėje kepkite krevetes iki 10 min (180C).

Tailandietiškas kokoso ir curry padažas

Keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus bekvapio aliejaus. Įdėkite 2 šaukštelius curry pastos ir smulkiai supjaustytą raudonąjį čili pipirą. Maišydami pakaitinkite viską pusę minutės. Įpilkite pusę puodelio kokoso pieno (jei labai nemėgstate kokoso, naudokite paprastą grietinėlę), įberkite 1 šaukštelį cukraus, 1 šaukštelį žuvies padažo (fish sauce) ir 1/4 puodelio sukapotų šviežių kalendrų. Maišydami pakaitinkite porą minučių ant silpnos ugnies. Pateikite šiltą su orkaitėje keptomis krevetėmis arba žuvimi.

Pomidorų ir čili džemas

500g prinokusių pomidorų

1 didelis raudonasis čili pipiras (arba pagal skonį)

2-4 česnako skiltelės

2 šaukštai tamsaus sojos padažo

200g cukraus (naudojau tamsų rudąjį)

75ml ryžių acto

1/2 šaukštelio druskos

Supjaustome čili pipirą, susmuliname česnaką, stambiai supjaustome pomidorus. Virtuviniu kombainu viską sumalame iki vientisos tyrelės. Supilame į puodą ir užverdame. Sumažiname ugnį, supilame cukrų, sojos padažą, druską ir ryžių actą. Verdame apie pusvalandį (arba 40min), karts nuo karto pamaišant, kol padažas sutirštėja. Atvėsiname prieš pateikiant. Laikome šaldytuve apie savaitę.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *