Pamažu viskas aplink stoja į savo vietas: darbų grafikai, susitikimai su draugais, parduotuvė, turgus, sportas… Sunkiausia po atostogų būna sugrįžti prie puodų – tarsi žmogus būni praradęs maisto gaminimo įgūdžius. Tai pusrytinę košę persūdai, tai prieskoniai spintelėje pasislepia.

Neseniai laikraštyje skaičiau trumpą žinutę apie naują paslaugą, siūlomą izraeliečiams. Ir iškart pagalvojau – kaip mes visi skiriamės: Lietuvoje niekas panašaus taip lengvai neprigytų:) Paslauga tokia, kad už 180NIS valandai (apie 150LTL) galima pasisamdyti kaskart kitą į namus ateinančią maisto gamintoją. Tik įsivaizduokite: išeinant į darbą internetu supildai, surašai kokį maistą norėsis valgyti visą savaitę, kol sėdi darbe kažkas ateina į tavo virtuvę, viską pagamina, sudeda į dėžutes, sutvarko virtuvę ir išsinešdina. Jokių rūpesčių, tiesa?:) Man klausimas kyla tik dėl dviejų dalykų: o kas jei man neskanu?:) Juk tai labai subjektyvu. Antras – kaip gali tas pirmą kartą gyvenime į mano virtuvę atėjęs žmogus susigaudyti kas kur padėta, kas kaip veikia, ko griebtis ir kaip naudoti?… Aš po atostogų savoj virtuvėj sunkiai orientuojuosi, o čia visai svetimas virėjas… Mes, lietuviai, būdami iki skausmo konservatyviais, turbūt niekada nepasiduotumėm tokiai avantiūrai:)

plovas su vistiena ir cukinijomis

Tokioj tranzito būsenoj saugu gaminti kažką, kas jau išmėginta, kas paprasta, o rezultatą sunku sugadinti:) Plovas – vienas tokių patiekalų. Nei ilgo stovėjimo prie puodų, nei maišymo ar kitokio gaišimo. Sudėjai viską į troškintuvą ir gali sau dirbti kitus darbus. Man ypač patinka ši labai lengva, vasariška Viduržemio jūros regiono versija. Idėją nusižiūrėjau visai ne Italijoj ar Prancūzijoj, bet Lietuvoj, savo draugės Virgutės virtuvėj:) Šis plovas – su vištiena, cukinijomis, morkomis ir laukiniais ryžiais. Ingredientų kiekiai – labai orientaciniai. Improvizuokite į sveikatą:)

ND1_6926

 

Plovas su vištiena, cukinijomis, morkomis ir laukiniais ryžiais

1 vidutinis svogūnas, supjaustytas gabaliukais

2-3 morkos, sutarkuotos arba supjaustytos šiaudeliais

1-2 cukinijos, supjaustytos šiaudeliais

1 vištienos krūtinėlė (dviguba), supjaustyta kąsnio didumo kubeliais

1.5-3 puodeliai laukinių ryžių, perplautų vandeniu

1  galvutė česnako

Druskos, pipirų, saldžios paprikos, kurkumos (turmeric), juodų pipirų

Alyvuogių aliejaus

Žalumynų: kalendrų, krapų, žalių svogūnų (visų arba pasirinktinai, arba tokių, kokių turite)

Troškintuve arba puode storu dugnu pakaitiname aliejų ir jame trumpai apkepiname svogūnus. Sudedame morkas, dar pakepiname, kol truputį suminkštėja. Sumetame paukštieną, toliau kepame, maišome. Sudedame cukinijas, suberiame prieskonius ir duską, maišant kepiname, kol išsiskyręs skystis iš daržovių išgaruoja.

Išlyginame paviršių, ant viršaus paskirstome sluoksnį ryžių, užpilame vandens tiek, kad maždaug 1 cm iškiltų nuo viršutinio paviršiaus, uždengiame dangtį, sumažiname ugnį ir paliekame troškintis kokioms 20-30 minučių.

Atidengiame, į ryžius užkasame česnaką (visą galvutę nenuluptą arba kiekvieną nenuluptą skiltelę atskirai), vėl uždengiame dangtį ir troškiname dar 20-40 minučių. Jei matome, kad ryžiai labai sausi, visas vanduo susigėrė ar išgaravo, pripilame šiek tiek vandens (tik ne per daug, antraip plovas bus ištižęs).

plovas su vistiena

Pabaigoje viską sumaišome – apačioje pasilikusią paukštieną su daržovėmis ir viršuje esančius ryžius, viską supurename, įmaišome kapotus žalumynus, jei reikia, pasūdome ar pagardiname papildomai prieskoniais.

Skaniausia mums plovas – su marinuotais agurkėliais:)

plovas su cukinijomis

  1. Nida:

    Lina, žinoma, kad taip! Naudokite paprastus, tradicinius, kokius tik turite.

  2. Nida:

    Ačiū, Vėjūne, už atsiliepimą. Sunku spręsti, kas ten nesigavo su tais ryžiais… Na, bet skonis – dalykas individualus, tad man belieka tik apgailestauti, kad nusivylėte šiuo bandymu.

  3. vejune:

    Labai nekantravau isbandyti si recepta, deja seiminele visa ivertino sedevra ” pati neskaniausia kada valgyta”. Ryziai nepatiko labiausiau. Na svarbiu isbandyti 🙂

  4. Ronata:

    labas, drauge…Kadaise pas tave ismokau pati skaniausia plovą, kuris man gaunasi puikiai.Tada pats ilgiausias procesas – sudeginti daug svogunų, kurie galutiniam varijante paslaptingai dingsta, o plovas nusidažo ruda, gelsva spalva.Pomidorų padažo nedavei, bet ir niekam nereikėjo. O česnakai – jo…skanumelis lukste. gal dabar jau taip nedarai?

  5. Nida:

    Ačiū, Aušra, už tokį išsamų pasidalinimą įspūdžiais:) Man nenulupti česnakai pirmąkart irgi keistai atrodė:) Bet argi ne skanu iščiulpti minkštutį vidų iš luobėlių?:) Labai džiaugiuosi tavo sėkme:)

  6. AUSRA:

    Viskas pavyko puikiai, tevukui kazkiek uzkliuvo mano ryziai, nes mamos buna kitokie ir uzkliuvo jam, kad „kaip cia dabar cesnakai nenulupti” gatavam plove. Mes smagiai pasijuokeme. Vyrui ir man patiko. Uzskaitau kaip tinkama ir vartojama patiekala. Man patiko, kad tai naturalus ryziai ir dieviskai geltona spalva del prieskoniu. Aciu Nida!

  7. Nida:

    Aušra, laikau kumščius, kad viskas pvyktų! Tik man labai keista, kad laukiniai ryžiai tiek ilgai minkštėja. Aš naudojau persiškus laukinius ryžius, jie užtruko išvirti maždaug du kartus tiek, kiek tradiciniai indiški… Bet šaunuolė, kad žinojai, jog taviškiai užtruks ilgiau, ir tam tinkamai pasiruošei. Bravo.

  8. AUSRA:

    Vakar dariau si plova, tiksliau ipusejau daryti, del naturaliu ryziu, jie visada tokie medinukai ir ilgai sutinti reikia. Per nakti jie man isstovejo vandeny,su mesa ir prieskoniais, siandien pridesiu darzoviu cesnako ir pabaigsiu, meldziuosi, kad butu valgomi.Atvaziuoja tevai I soda teks vaisinti, tai tevai gali nesuprasti mano sedevro jei ilgai teks kramtyti 🙂

  9. Nida:

    Puiku!! Turkiją prisimenu su didžiausiu malonumu, esu tik kartą joje buvus. Nuostabi šalis, turinti tiek daug ką pasiūlyt, ne vien uždarus viešbučius su „all inclusive”, ir kuriuose rusai suserga nuo apsivalgymo. Maistas, oras, istorija – ten tikrai yra ką veikti. O dar Ramadano metu, kai visiems musulmonams tai svarbiausias šventinis mėnuo, tai išvis įdomu. Pačios gardžiausios vaišės juk vyksta Ramadano vakarais, nusileidus saulei:)

  10. Grita:

    Kaip bebutu keista pirma karta buvau lietuviu pameegtoje Turkijoje.Pataikiau i ramadano laikotarpi,tai nepatikesi,pasijutau didesne musulmone pati,negu dauguma aplinkui esanciu tikru.Manau,kad malonumai kartais nusveria visus tikejimus.

  11. Grita:

    Tikra tiesa Nida,kad po atostogu labai sunku isivaziuoti savo virtuveje.Pries savaite grizau ir as,tai kazkaip vis nutinka viska persudyti,bet kalbant apie svetima zmogu savovirtuveje,kazkaip neisivaizduoju…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *