Iš mados visame pasaulyje vis labiau išeina persaldinti kepiniai ir desertai. Kai atvykau gyventi į Australiją, čionykščiai pyragai ir desertai pradžioje man atrodė tarsi juose šiek tiek pataupyta cukraus. Pripratau prie subtilaus saldumo labai greitai, ne be reikalo čia, Australijoje, sakoma, kad didžiausia nepagarba, kokią gali parodyti svečiui, tai pateikti jam pernelyg saldų desertą…
Mano receptuose cukraus kiekis ir šiaip visada yra mažesnis, nei daugelis mano sekėjų pratę matyti kituose kulinariniuose šaltiniuose (spausdintuose ir online). Mažinti cukraus kiekius receptuose įsismaginau dar pačioje savo blogerės „karjeros” pradžioje, prieš daugiau nei 15 metų, pasinaudojusi keletu amerikietiškų kepinių receptų ir aklai šliūkštelėjusi tiek cukraus, kiek ten buvo parašyta…. Ką jau ką, o Amerikos desertų saldumą receptuose aš iki šiol užsimerkusi kerpu pusiau, o tada cukraus kiekius dar paprastai sumažinu. Pagyvenus Australijoje, mano kepiniai ir desertai tikrai tapo labai saikingai saldūs, apie tai pristatymuose įspėju ir savo knygos „Australijos skoniai” skaitytojus, juk toje knygoje saldėsių receptų sudėjau bene daugiausia (ten skaniukai net išskirti į du atskirus skyrius – kepiniai ir desertai, mat ne visi mėgsta/nori kepti būtent tortus ir pyragus). Nusiskundimų, beje, nesulaukiau iki šiol, labai viliuosi, kad cukraus į kepinius mažiau išmoks dėti ir daugelis Lietuvos kavinių ir restoranų…
Būtent saikingai saldus ir šios dienos mano kulinarinis herojus, kurį matote nuotraukose. Žinot tuos plonyčius traškius sausainius, florentinus? Štai toks galėtų būti šio pyrago pavadinimas. Jis skiriasi nuo tradicinių purių biskvitinių pyragų su obuoliais, nes labiau panašus į didelį plokščią obuolių blyną, nei mums įprastą rudeninį kepinį.
Tokie plonyčiai obuoliniai pyragai, atrodo, yra tapę šio sezono populiariausiais. Ne vieną tokį kepinį demonstravo mano mėgiamos australiškos kulinarinės TV programos, ne vieną panašų receptą užtikau ir vartydama naujai išleistas knygas didžiausiame Sidnėjaus knygyne prieš savaitę. Tad nieko nelaukusi vieną ir išsikepiau – iš knygos „Winter in Tuscany”. Juo vaišinau savo bičiules iš diplomatų ratelio, kurias pasikviečiau šiandien puodeliui kavos. Mano viešnioms blynelį primenantis obuolių pyragas labai patiko, patiekiau jį su vaniliniais ledais. Tikiuosi, kad patiks ir jums.
Nesibaiminkite, kad tešlos ingredientų kiekis pasirodys absurdiškai mažas – tokia šio pyrago idėja: jo pagrindą sudaro būtent obuoliai, pats kepinys veikiau primena blyną. Pyrago storis turėtų būti apie 1cm (maniškis kiek storesnis), todėl didesnė kepimo forma (pvz., 22-24cm skersmens) tiks labiau, nei mažesnė (20cm skersmens). Obuolius pyragui aš maceravau (angl. to macerate, nežinau, ar toks teisingas vertimas į lietuvių k.), nors to nebuvo numatyta recepte. Man pasirodė, kad supjaustyti obuoliai pašlakstyti citrinų sultimis ir pabarstyti cukrumi bei palikti 15-20 minučių, suteikė kepiniui dar daugiau skonio ir sultingumo, be to, apačia ir šonai labai skaniai karamelizavosi.



Plonytis obuolių pyragas iš Toskanos
- Total Time: 1 hour 10 minutes
- Yield: 6 porc 1x
Aprašymas
Plonytis pyragas, kurio pagrindą sudaro ne tešla, bet obuoliai.
Ingredientai
- 3–4 dideli obuoliai, nulupti
- 2 šaukštai citrinų sulčių ir ½ citrinos žievelė
- 3–4 šaukštai cukraus (plius pabarstyti)
- 1 kiaušinis
- 50g miltų
- ½ šaukštelio kepimo miltelių
- 50ml pieno
- 50g sviesto, ištirpinto
- Cinamono pabarstyti
Instrukcijos
Obuolius supjaustykite labai plonomis riekelėmis (labai tinka mandolina). Sudėkite į dubenį, pašlakstykite 2 šaukštais citrinų sulčių ir pabarstykite 2 šaukštais cukraus. Išmaišykite, kad kiekviena skiltelė sušlaptų, ir palikite maceruotis apie 15-20 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo formą su nusegamais kraštais (apie 22cm diametro) ištepkite riebalais (šonus) ir dugną išklokite kepimo popieriumi.
Elelktriniu plakikliu iki balkšvos masės suplakite kiaušinį, likusį cukrų (1-2 šaukštus), žiupsnelį druskos ir citrinos žievelę. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į kiaušinio plakinį, išsukite. Supilkite pieną, išmaišykite, pabaigoje supilkite sviestą ir išmaišykite, kol masė taps vienalytė.
Tešlą supilkite į dubenį su obuoliais ir atsargiai viską išmaišykite, pasistenkite, kad kiekviena obuolio skiltelė pasidengtų bent trupučiu tešlos. Obuolių masę sudėkite į paruoštą kepimo formą, išgramdykite viską, kas liko dubenyje, išlyginkite paviršių. Pyrago viršų pabarstykite trupučiu cukraus (aš naudojau stambų rudą) ir cinamonu.
Kepkite apie 50 minučių, arba kol kraštai gražiai karamelizuosis. Patiekite šiltą, su vaniliniais ledais.
- Prep Time: 20 min
- Cook Time: 50 min
- Category: Skaniukai
- Method: Orkaitė
- Cuisine: Italijos


