Ech, visos atostogos, net ir pačios ilgiausios, turi pabaigą…. Su kokiu ilgesiu šįkart palikau saulėtą, kaip niekuomet, lietuvišką vasarą, su kokiais šviesiais jausmais iškeliavau namo, atgal į Australiją… Keturios savaitės pradžioje atrodė tarsi neišmatuojama ilgybė, kiekviena diena buvo beveik tokia, kokia būna visa savaitė Kanberoje: nuo ryto iki vakaro pasimatymai, nardymas išsiilgto Vilniaus gatvėmis, vis prisėdant kavos pertraukėlei su metus nematytais bičiuliais… Tada penkios dienos spirgančioje iš karščio Portugalijoje, kur smagu buvo pamatyti kad ir lėtą, bet visgi priekin judantį mano Algarvės namų statybų progresą. Tada dar ilgutėlis ramus poilsis Druskininkuose prieš parvykstant atsisveikinimui su Vilniumi…

Grįžus po tokios pertraukos man taip sunku vėl nerti į virtuvę, kad net nemoku jums apsakyti… Viena vertus, kiekviena kūno ląstelė ilgisi savo pačios gaminto maisto, kita vertus, darinėju stalčius ir spinteles, ieškodama įkvėpimo, kuris ne taip lengvai ateina!… Rankos ne tokios miklios, pjaustydamos svogūną, skonio receptoriai išsibalansavę, smegenys vis dar nesupranta, kurioje laiko zonoje šiuo metu gyvena kūnas… Žinau, kad dar diena kita, ir viskas sugrįš į vėžes, vėl galva sproginės nuo idėjų, nepakaks šeimos valgymų, kad visas jas realizuočiau, tad kviesiu į svečius draugus, kad turėčiau progą kažką naujo išbandyti! 

Pirmas mano vizitas grįžus, kaip visada, veda į turgų. Turgus čia, Kanberoje, ne toks, kokį greičiausiai jūs įsivaizduojate (TAS turgus taip pat yra, tik jis vyks šeštadienį, tad jau padai niežti, kaip knieti apsižiūrėti, ką sezoniško užaugino mūsų regiono ūkininkai, kol manęs nebuvo). Kanberos ‘turgus” – tai visas kompleksas erdvių pusiau atvirų prekybos pavilionų su milžinišku (savaime suprantama, nemokamu parkingu), dirbančių nuo ketvirtadienio iki sekmadienio. Čia ištisos alėjos vaisių ir daržovių, šviežutėlės mėsos bei žuvies parduotuvės, kepyklos, deli skyriai, Azijos ingredientų specializuota parduotuvė… Čia tikrai galima rasti VISKĄ, ko tik nori, viso pasaulio virtuvių pagardus bei prieskonius, ir visais metų sezonais nokstančius vaisius ir daržoves… Labai patogu vienoje vietoje įsigyti tai, ko reikia, tik verta iš anksto žinoti, ko čia atvažiavai, antraip gali prisipirkti be saiko ir be sistemos… 

Taigi, grįžusi atgal į normalų gyvenimą, startuoju su…. pusryčiais vienam! Dėl to, kad mudu su vyru ne tik dažną rytą pusryčiaujam skirtingais laikais, bet net ir pusryčiaudami kartu, renkamės skirtingus patiekalus. Tad Lietuvoje įsibėgėjus cukinijų sezonui, greičiausiai ir jums pravers paprasto cukinijų omleto idėja 🙂 Aš pagardinau savo omletą smulkintais svogūno laiškais (nes kaip tik jų turėjau), tačiau čia tiks ir švieži bazilikai, petražolės ar krapai. Cukinijas supjaustykite labai plonomis riekelėmis (geriausias pagalbininkas čia – mandolina), ir omletą kepkite didesnėje keptuvėje (ta, kurioje kepiau aš, 26 cm diametro), kad jis būtų kuo plonesnis. 

Cukiniju omletas
Plonytis cukinijų omletas pusryčiaujant vienam
Print Recipe
Plonas cukinijų omletas
Vasariškas greitas ir paprastas pusryčių patiekalas
Plonas cukinijų omletas lėkštėje
Course pusryčiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kiaušiniai, cukinijos
Pasiruošimas 5 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course pusryčiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kiaušiniai, cukinijos
Pasiruošimas 5 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Plonas cukinijų omletas lėkštėje
Procesas
  1. Cukinijas supjaustykite plonyčiais griežinėliais (labai pagelbės mandolina) Ant vidutinės kaitros įkaitinkite plačią keptuvę, supilkite aliejų, įdėkite sviestą ir palaukite, kol sviestas ištirps ir ims putoti. Pateliuskuokite keptuvę į visus šonus, kad riebalais gerai pasidengtų dugnas ir kraštai (kad vėliau nepriliptų omletas). Sudėkite į keptuvę cukinijų riekeles ir palikite ramiai nejudinamas kepti apie 2-4 minutes, kol gražiai apskrus.
  2. Kol cukinijos kepa, mažame dubenėlyje suplakite kiaušinius, įberkite truputį druskos (daug neberkite, nes dėsite parmezano sūrio, kuris taip pat sūrus) ir žiupsnelį juodųjų pipirų.
  3. Apverskite cukinijas kita puse, suberkite svogūno laiškus (ar suplėšytus baziliko lapus) ir dar pakepinkite, kol kita cukinijų pusė apkeps, o žalumynai sukris. Supilkite į keptuvę kiaušinių plakinį ir pavartykite keptuvę, kad visas dugnas pasidengtų. Ant viršaus pabarstykite puse kiekio tarkuoto parmezano. Kepkite kol omleto viršus sutvirtės, apačia bus pilnai iškepusi. Paversdami keptuvę perdėkite omletą į didelę lėkštę ir pabarstykite likusiu parmezanu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *