Jau net nesuskaičiuosiu, kiek kartų kėsinausi gaminti šį patiekalą. Bet tai tinkamos mėsos gabalu laiku nepasirūpindavau, tai laiko protrūkdavo, tai vėl kas nors sukliudydavo. O šįkart ėmiausi ir be jokių kompromisų įgyvendinau savo planą.
Žinau, kad kai kurie pasukios prie smilkinio pirštą, kai perskaitys, kad patiekalą teks gaminti 9 valandas!:) Skamba tikrai neįprastai. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad visas tas valandas reikės stovėti virtuvėje, maišyti, vartyti ar dar kuo nors užsiimti. Anaiptol:) Patiekalo paruošimui užtruksite tikrai ne ilgiau nei 10 minučių, o paskui eikite miegot. Arba važiuokite į darbą. Arba pramogaut. Troškintuvas, tupėdamas ramiai 90C karštumo orkaitėje, tikrai neprisvils, nesudegs ir nieko jam nenutiks. Užtai mėsa, kurią ištrauksite po beveik pusės paros lėto kepimo, bus ypatinga. Ją valgant net nereikės peilio, pakaks tik šakutės:)
Taip pagamintą mėsą galima, savaime suprantama, valgyti vieną. Bet galima ją panaudoti blynelių, pyragaičių įdarui, o jei norite pasidaryti sau šventę, tuomet pasidarykite Pulled Pork Burgers vakarėlį! Iškepkite burgerių bandeles, pasiruoškite padažą, daržovių salotų, dar galite iškepti bulvyčių fri ir fiesta visai šeimai garantuota!
Beje, toks gaminimo būdas labai tiks ir žvėrienai – čia žinutė tiems laimingiesiems (ir laimingosioms), kurie gali mėgautis organiška miško žvėrių mėsa. Idealu – šerniena, bet mėginčiau ir su stirniena, elniena.
Pulled Pork, arba Plėšyta Kiauliena
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 5 česnako skiltelės
- 100 ml švelnaus obuolių acto (jei neturite, keiskite ryžių actu)
- 2 kg neriebios kiaulienos mentės (tiks ir šerniena)
- 2 šaukštai aliejaus
- 3 šaukšteliai druskos
- 4 šaukšteliai rudojo cukraus
- 2 šaukšteliai maltos saldžiosios paprikos
- 1 šaukštelis maltos aitriosios paprikos
- 1/2 šaukštelio malto kumino
- 1/4 šaukštelio cinamono
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite storais griežinėliais. Šiais griežinėliais išklokite sunkaus špižinio užsidengiančio indo dugną. Česnakus sutrinkite peiliu, ir taip pat suberkite į kepimo indą. Supilkite actą.
Prieskonius sumaišykite. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Iš visų pusių ištepkite aliejumi, tada įtrinkite prieskonių mišiniu. Guldykite mėsą ant paruoštų svogūnų. Uždenkite dangtį ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 90C. Kepkite mažiausiai 9 valandas (aš palikau kepti per naktį, tad kepė apie 12 valandų).
Patiekiant mėsą atsargiai išimkite iš kepimo indo, ir dviem šakutėm ją „suplėšykite”. Užpilkite šiek tiek skysčio, kuriame ji kepė, taip pat sudėkite dalį ištroškintų svogūnų ir česnakų. Pgardinkite BBQ padažu ir patiekite, pavyzdžiui, kartu su burgerių bandelėmis ir salotomis bei nulvytėmis fri.
Kitame įraše pasidalinsiu burgerių su plėšyta kiauliena ir naminio BBQ padažo receptais.
Recepto šaltinis: Kwestia Smaku
Laima, nepaprastai miela skaityti jūsų komplimentus, labai ačiū už palaikymą.
Dėl mėsos – spėju, kad jūsų orkaitė iš tiesų yra žemesnės temperatūros, nei rodo termometras, būtent todėl skysčio liko nemažai, nes pernelyg lėtai kepė. Paprastai skysčio lieka labai nedaug, tik „sušlapinti” mėsą. Naminių (ne profesionalių) orkaičių temperatūra paprastai nėra labai tiksli, todėl kitąkart pamėginkit kokiu 10 ar net daugiau laipsnių padidinti karštį….
Sveiki, kepiau ir gavosi tikrai skaniai, bet atrodo lyg galėtų dar pakepti ir daug skysčio liko. Kitur kur skaitau, tai mažiausia temperatūra 110 laipsnių arba 140. Įdomu koks skirtumas, gal teko kepti aukštesnėje temperatūroje? Kepiau kilogramą 90 laipsnių temperatūroje 9 val.
Beje išbandžiau ne vieną Jūsų receptą ir ieškodama kokio naujo recepto, beveik visuomet įvedu ir nidos receptai, jei randu pas Jus, tai pagal Jūsų gaminu, nes visuomet gaunasi tobulai.
Giedre, taip, labiausiai actas čia reikalingas visiškai suminkštinti mėsą… Plėšymo efektui ji turi būti tikrai minkšta, bet kartu ir ne sausa… Rūgštis skaldo mėsoje esančius baltymus (būtent todėl ir marinuojam mėsą rūgštesnėje terpėje). Šiek tiek ir skonio duoda kepant, aišku. Bet turiu prisipažinti, kad ir man kilo klausimas, kai tą actą pyliau:)
Gaminau iš sprandinės – na tobula! Bet, Nida, sakykit – kam reikalingas actas? Jei tik drėgmei, tai tiktų ir vanduo/sultinys. Tad galvoju, čia minkštumui ar kaip?
Nelabai supratau, Laima, kas jums nesigavo, kas konkrečiai nepatiko – spalva, skonis konsistencija?… Gal tiesiog kaip nors kitaip įsivaizdavot rezultatą?
Kepiau,deja kazkas ne taip
Bbq padažas skanus gavos,bet kai sumaišiau su mėsyte-spalva priminė kitka…
Kur suklydau?
O dėti tam pačiam laikui? 9h?:)
Manau, kad būtent tam tas multipuodas ir skirtas! Na bent jau „ir tam”. Lėto troškinimo funkcija tikriausiai duos tą patį rezultatą.
Sveiki, o galima bandyti kepti multipuode gal? manau troškinimą uždėjus gautume tą patį,ką manot?
Diana, manau, kad turėtų būti ok. Tik patikrinkit prieš išjungdama orkaitę, ar ten jau ne vissiškai sausa:) Karščio vėstančioje orkaitėje bus tikrai nedaug, tai neišsausės tikrai.
Ar galima kepti kiek trumpiau, apie 7 val., bet išjungus orkaitę palikti joje puodą per naktį? Jeigu šiandien apie 16 val. pašaučiau kepti, 23 val. išjungčiau. Orkaitėje šilumos dar turėtų užtekti kepimui, bet ar neišsausės pamažu aušdama mėsa?
Gal nupilkit, tegul pakepa, ne tik troškinasi, pridėkit dar kokį pusvalandį
Gal man nupilti? Dar valanda liko kepti. Taip buvo saldyta ir atsylusi.ar dar galima istaisyti kazkaip sia padeti?
Asta, kaip keista… Gal mėsa šaldyta buvo?… Nes dažniausiai kita bėda nutinka – kad išsausėja skystis per tiek laiko….
Bandau kepti sia skania mesyte.bet ji man ketaus puode praktiskai apsemta skyscio pasidare.kepa jau 9val. Man pa asiau kad verda.
Migle, mėginkit. Tik LABAI LABAI sandariai reiktų uždaryti ta folija, be to patikrinkite bent kartą per valandą (po kokios 4 valandų kepimo) ar pakankamai liko skysčio….
Sveiki, Nida, labai noriu išbandyti šį receptą, tačiau turiu tik stiklinį indą be dangčio.. Ar tiktų kažkaip vietoj dangčio sandariai užvynioti foliją?
Viktorija, aš naudojau viršų apačią. Jei naudosit su karšto oro srautu, mažinkit temperatūrą apie 10C.
Sveiki. Kokia programa naudot? Virsus apacia? Gal karsto oro srauta? O gal termini troskintuva? 😁 Aciu
Rūta, spėčiau, kad gal pernelyg mažai drėgmės buvo kepant, tad mėsa labiau išdžiūvo… Ir tai galėjo nutikti dėl to dangčio nebuvimo, mat iš po folijos galėjo labiau garuoti skystis. Nes per tiek laiko kepimo mėsa tikrai privalo tiesiog tirpti….
Vakar kepiau 12 ar 13 val, bet man ji nesiplėšo taip lengvai, kaip turbūt turėtų, reikia iš didesnės jėgos su šakute plėšti ir nesukrenta taip gražiai. Nesuprantu, ką dariau ne taip. Gal reikėjo ją mažesniais gabalais supjaustyti prieš kepant? Ar blogai, kad vietoj dangčio (neturiu) užvyniojau indą folija?
Virginija, reiktų pašildyti ją (pvz karštoje orkaitėje), nes šalta gal nelabai…
Sveiki. Esu visai nauja su ta plėšyta mesyte, bet iškilo gal toks kvailas klausimas, jei mėsa paruošiama iš anksto, tai į burgerius ji dedama jau atvėsus, nes sakykim visą dieną šiltos tai neislaikysi. Ačiū už atsakymą🙈☺️
Siesta, kaip smagu girdėti! Labai džiaugisuosi už jūsų sėkmę:)
Savaitgalį išbandėm plėšytą kiaulieną 😀 Kažkas iš fantastikos srities buvo. Šventėm gimtadienį su burgeriais. Bandelių irgi pati iškepiau. Bandysim dar tikrai, nes gavosi skaniausiai, kiek esu visur valgiusi. Mes taip solidžiai gaminom beveik keturis kg mėsos. Pilnai užteko 12h kepimo. Naminis bbq padažas taip pat buvo išgirtas. aš jį patobulinau dar pagal savo skonio receptorius. Gavosi nuostabus pirmasis mažojo gimtadienis su seneliais ir kitais giminaičiais, kuriems burgeriai buvo tikra atrakcija 😀 Mano vyras siunčia jums didžiausius linkėjimus. Dabar gaminu tikriausiai tik iš jūsų tinklaraščio.
Manau, kad taip…. Bet kadangi nebandžiau maiše pati, tai atsakau tik teoriškai.
Sveiki, ar pavyktų jei kepčiau kepimo maiše?
Ačiū Pranai, ir kviečiu užsukti dažniau:)
Geriausias receptas, kuri radau internete. Ačiū!! 🙂
Manau, kad taip, Egle.
Ar galiu obuolių actą pakeisti raudono ar balto vyno actu?
Labai džiaugiuosi, Asta!! Aš visuomet skatinu į daugelį receptų kūrybiškai žiūrėti (na gal tik mažiau kūrybiškai, kei maišote kepinių tešlą, nes konditerijoje tikslumo visgi reikia). Juk turim savo skonio receptorius, savo šeštus jausmus, tai verta visuomet adaptuoti prie savo poreikių ir pomėgių. O dėl šaukštelių tiesa – kai, pvz., kokį medų reikia iškrapštyti iš tokio gilaus šaukštelio, tai tikrai tada verčiau jau naudoti standartinį, iš įrankių stalčiaus:)
Ačiū, Nida. Išbandyta. Labai teigiamai įvertinta:) Mūsiškis 4 kg mėsos šmotas pragyveno orkaitėj 15 val. Šį kartą priekonių mėsytė gavo daugiau negu recepte, nes pyliau nenubrautais šaukšteliais, tik dėl druskos laiku suabejojau ir, kol nebuvau gavusi atsakymo, bėriau pagal savo pripratimą – vienas nenubrauktas šaukštelis kilogramui mėsos. Viskas gavosi puikiai. Išbandžiau ir naminį BBQ padažą. O matavimo šaukštų rinkinuką turiu, išsitraukiu, kai receptas reikalauja nubrauktų. Bet nesu jų prisijaukinus, nes tiršti dalykai sunkiai iš jų išsikrapšto, tai dažniausiai, kai nereikia didelio tikslumo, viską sumatuoju vienu paprastu šaukšteliu ar šaukštu ir svarstyklėm, kad kuo mažiau įrankių liktų plauti:)
Ačiū ir sėkmės!
Asta, jei neparašyta kitaip – visi šaukštai ir šaukšteliai birių produktų yra BE KAUPO. Iš tikrųjų tai labai rekomenduoju įsigyti specialius matavimo šaukštus, kur į vieną bus susegtas 1 šaukšto, 1/2 šaukšto, 1 šaukštelis, 1/2 šaukštelio, 1/4 šaukštelio. Labai pravers buityje.
Ačiū, Nida,
Dar vienas klausimas. Ar Jūsų receptuose šaukštai ir šaukšteliai yra tiek, kiek pasisemia, su kaupu (birių produktų – druskos, cukraus ir tirštų – medaus, garstyčių,…)? Ar nubraukti matavimo šaukšteliai?
Asta, na va koks modernus šiais laikais jaunimas – ne picas, o pulled pork renkasi!! Bravo:) Mentės odą, jei ji nenulupta, būtinai nulupkite (nupjaukite).
Su Naujais, Nida! Ačiū už įkvėpimą ir energiją, kuria, čia pas Jus vis užsukdama, bandau užsikrėsti:)
Sūnaus gimtadieniui planuoju išbandyti šį receptą ( pulled pork’as nugalėjo prieš picą:)). Jau didžiuliausias šmotas mentės laukia šaldytuve. Klausimas, ar reikia nuimti odą nuo mentės?
Džiaugiosi, Inara!! 🙂
Tobulas receptas. Kalėdoms dariau su elniena, visi liko sužavėti. Ačiū, Nida, už naują skonį. Patiko net užkietėjusiems klasikams ☺
Į sveikatą, Rita:) Tikrai toks būdas žvėrienai labai tinkamas, nes mėsa išlieka sultinga, nepaisant to, kad ji liesa! Džiaugiuosi, kad patiko.
Sveiki, Nida,
Pagal šį receptà dariau šernienà, gavosi puikiai! O jau skonis to skysčio gavosi fantastinis! Senai taip skaniai gaminau žvėrienà:) Ačiū!
Ailada – AČIŪ!!! Prajuokino ir mane:) Labai esu dėkinga tiems akyliems skaitytojams, kurie pastebi klaidas, bet užvis labiausia – tiems, kurie netingi apie tai brūkštelt:) Klaida pataisyta!!
Indo apačioje sudėkite pjaustytus dvogūnus ir supilkite actą. Atsiprašau,bet mane prajuokino šita maža klaidelė.[dvogūnus]
Gabija, labai liūdna, kad nesigavo… Bet kitokio paaiškinimo nei prasta mėsos kokybė, niekaip nesugalvoju. Per tiek laiko ir tokioj temperatūroj ji turėjo tikti kūdikių maistui savo minkštumu… Neįmanoma, kad gera mėsa neiškeptų per tiek laiko tokioj temperatūroj… Žinoma, jei pasitikite termometru, kurį rodo jūsų orkaitė. Kai pradėjau skaityti jūsų komentarą, pamaniau, kad pabaigoje rasiu „mėsa buvo sudžiūvusi ir kieta, neliko skysčio”, bet kadangi jūs rašot, kad skysčio buvo nemažai (o jo ir turėjo būti), tai tada visiška mistika, kas čia tą procesą sugadino.
Sveiki, o man nesigavo, nežinau, ką ne taip padariau. Kepiau 1kg mėsos, visko mažinau per pusę, viršus-apačia 90 laipsnių, stikliniame puode. Trupučiuką įpyliau vandens, nes palikau per naktį. Mėsa nė per kur nebuvo plėšoma, sakyčiau beskonė, skysčio pusė puodo.
Agne, aš po kokių 6-7 valandų pažiūrėčiau kaip tai mėsai sekasi:) Manau, kad tiek laiko ir pakaks.
Sveiki, o jei kepciau ne 2 kg, o 1 kg mesos, kaip tuomet reiketu koreguoti kepimo laika?
Jūrate – troškintuvas tikrai pravers daugeliui gyvenimo atvejų:) Ir ne tik mėsai, bet pavyzdžiui, net ir duonos kepimui! O su folija išties beblogą išeitį sugalvojot! Spėju, kad neiškepti galėjo dėl to, kad visgi folija labiau karštį atspindi , nei absorbuoja… Bet kuriuo atveju, ačiū, kad pasidalinot patirtimi!
Labai aciu uz recepta. Dariau su stirniena. Tiesa, neturiu troskintuvo, tad mesa kelis kart vyniojau i folija, kad nebutu ne menkiausio plysio. Gal del to, kad naudojau folija, o ne troskintuva po 9 val. kepimo mesa dar buvo kiek raudona ir neplesoma. Bet kadangi stirniena galima valgyti ir nepilnai iskepusia, ta ir darem. Ir buvo nepaprastai skanu! Su vyru nusprendem, kad gavosi skaniausiai is visu anksciau megintu stirniena receptu! Iprastu budu kepant stirniena orkaiteje, ji gaunasi galna kietoka, situo budu buvo labai minksta ir sultinga! Turbut teka pirkti troskintuva ir meginti gaminti su juo. Dar karta aciu!
Alma, kaip smagu girdėti, kad ėmėte ir nedelsiant išbandėte:) Sutinku, kad čia ideali išeitis toms, kurios nemėgsta gaišti laiko prie puodų:) Tokį patiekalą paskui galima valgyti dar kelias dienas, ir naudoti kitiems patiekalams gaminti…
Savaitgalį receptas išbandytas. Rezultatas gavosi labai skanus 🙂 Moliniame inde kepiau 11,5 val. (tik po 5 val. temperatūrą sumažinau iki 80 laipsnių, nes bijojau, kad per naktį neišgaruotų skystis). Kadangi ilgai nemėgstu sukiotis virtuvėje, tad šį receptą kartosiu dažniau 🙂
Andrej – tai jums ačiū už ekspertinį komentarą, nes niekas kitas kaip tikri medžiotojai geriau nežino kas kuriam patiekalui labiau tiktų. Tikriausiai jūs teisus, kad srirniena pernelyg delikati savo struktūra (užtai tokia skani:))
Alma, žinoma, kad tiks!!! Molinis tiks dar labiau nei špižinis!:) Tik žvilgtelkit po kokių 5 val kepimo, gal netyčia skystis išgaravo,tuomet įpilkit šlakelį vandens. Ypač, jei dangtis nėra labai sandarus. Taip pat tiks ir stiklinis indas tiems, kurie neturi špižinio!
Ačiū už komentarą apie žvėrieną 🙂 Be manyčiau su stirniena nepavyktų, nes jos struktūra skirtinga ir primena kepenis, tad suplėšyti nepavyktų. Bandyčiau su briediena arba elniena.
Man labai patinka Jūsų receptai. Šį taip pat noriu išbandyti, tik neturiu špižinio puodo. Ar tiktų didelis molinis indas su dangčiu?
Pingback: Burgeriai su plėšyta kiauliena (pulled pork) ir naminio BBQ padažo receptas – Nidos receptai
Kristine – bandyt nebandžiau, bet drąsiai taip ją gaminčiau (tik pasirinkčiau jautienos gabalėlį su trupučiu riebalo, nes koks nors kumpis gali būti pernelyg sausas). Manau, kad jautiena, kaip niekas kitas tinka tokiam ilgam troškinimui, kad mėsa virstų minkšta.
Sveiki, gal esate bande jautiena taip troskinti? Dekui ☺
Pingback: Raudonųjų kopūstų salotos – Nidos receptai