Kas gi nėra patyręs jausmo, kai žiūrėdamas į daržovių pilnas lentynas negali apsispręsti, kurias jų čia panaudojus artimiausiai vakarienei, nes norisi VISŲ!! Ir jei žiemos ir ankstyvo pavasario daržovių lentynos atrodo gana nuobodžiai (neskaitant atvežtinio asortimento), tai rudens derlius yra tikrų tikriausia šventė! Štai šią šventę švęsti ir kviečiu su patiekalu, kurio receptu jau netrukus pasidalinsiu 🙂

Kažkada vasarą savo Facebook paskyroje su jumis dalinausi video receptu kaip grilyje iškepti japoniškus blynus okonomiyaki. Tai vienas tų receptų, kuriuos pirmiausia gaminti išmoksta patys mažiausi japoniukai (ne, jie tikrai savo kulinarinės karjeros nerpadeda nuo sušių sukimo, kaip daug kam gali atrodyti 🙂 ). Pagrindinis to japoniško blyno ingredientas yra smulkiai supjaustyti kopūstai. Kuo kopūstai šviežesni, tuo skanesnis patiekalas, tačiau esu mėginusi kepti ir su kaip reikiant subrendusiais lietuviškais rudeniniais kopūstais, ir juos sučečkavojus (patinka man šitas žodis ;)) labai labai smulkiai, gaunasi irgi ne prastesnis rezultatas. 

Australijoje man sunkiausia susigaudyti kokiu sezonu uždera vienokios ar kitokios daržovės, prisirpsta sezoninės uogos ir vaisiai. Ne dėl to, kad sunku būtų atsiskaičiuoti, kuris mėnuo atitinka australišką vasarą ar pavasarį (visvien niekada nepriprasiu liepos vadinti žiema, o sausio – vasara…), bet ir augalų derėjimas bei žydėjimas čia vyksta visai ne pagal „lietuvišką” grafiką:) Neblogas sufleris, tiesa, yra šių gėrybių kainos – kai jos mažiausios, tai aišku, kad yra pats tinkamiausias metas gėrybes dėti į puodus ir lėkštes. 

Šie rudeniniai daržovių blyneliai – yra tikra derliaus šventė lėkštėje! Juos galite susimaišyti iš savo susikurtos daržovių kombinacijos, svarbiausia, kad daugmaž laikytumėtės proporcijų. Blynelių pagrindui visuomet naudokite kopūstus, na o likusius ingredientus rinkitės pagal tai, kas „užderėjo” jūsų namų spintelėse, sandėliukuose ir šaldytuve:) Manau šis patiekalas – vienas geriausių būdų mėsišką vakarienę pakeisti vegetariška ir sugundyti ja net ir užkietėjusius mėsiavalgius:) 

Rudeniskas kopustu blynas su grietine
Rudeniškų daržovių blynas – tarsi mažas (daug sveikesnis) kugelis 🙂 Be proto skanu.
Grietines ir zoleliu padazas
Patiekite šiuos pikantiškus blynus su grietine, krapais ir svogūno laiškais
Print Recipe
Pikantiški blynai su kopūstais, morkom ir kale
Daržovių prifarširuoti dideli pikantiški blynai, tarsi mini kugeliai, kepti keptuvėje. Labai skanus, lengvai pagaminamas rudeniškas patiekalas
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, vegetariški, blynai
Porcijos
porc
Ingredientai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, vegetariški, blynai
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Visas smulkiai supjaustytas daržoves sudėkite į dubenį ir pabarstę 1 šaukšteliu druskos sumaišykite, palikite pastovėti apie 10 min., kol daržovės išleis skysčio. Kitame mažame dubenėlyje sumaišykite miltus su vandeniu (nemaišykite pernelyg intensyviai, tik kol susijungs ingredientai). Į daržovių dubenį įmuškite kiaušinį ir šaukštu intensyviai sumaišykite, negailėdami patraiškykite daržoves (blyneliai bus sultingesni). Tada sukrėskite miltų ir vandens mišinį ir sumaišykite vėl (švelniau, nei maišydami kiaušinį:). Jei daržovės labai sausos ir skysčio pabarsčius druska išsiskyrė nedaug, gali prireikti įpilti dar kelis šaukštus vandens, kad masė tikrai susilipdytų.
  2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite apie 2 šaukštus aliejaus. Dėkite tešlos tiek, kad suformuotumėte didelį blyną per visą keptuvės plotą (jo storis turėtų būti apie 1 cm). Šaukštu paspauskite masę, kad jis susiklijuotų, kepant nesuirtų. Uždenkite keptuvę dangčiu, nustatykite vidutinę kaitrą, ir kepkite blyną iš vienos pusės apie 7-8 minutes, tada apverskite blyną kita puse (jei trūksta, galite įpilti trupučiuką aliejaus), ir uždengę kepikte kitą pusę blyno dar apie 6-8 minutes, arba kol gražiai apskrus ir visas vidus bus pilnai iškepęs ir daržovės suminkštėję. Išimkite blyną iš keptuvės, laikykite šiltai kol kepsite likusius blynus. Blynus galite kepti ir mažesnius, nebūtinai per visą keptuvę.
  3. Patiekite šiuos blynus su grietine, paskaninta smulkiai sukapotais krapais ir svogūno laiškais, jei trūksta pabarstykite druska, būtinai pagardinkite pipirais ir pašlakstykite citrinų sultimis.
Pastabos

*Self raising miltai - tai miltai, kuriuose įmaišyta šiek tiek kildinančių medžiagų (kepimo mkiltelių). Tokių miltų galite nuspirkti, jie puikiai tinka įvairiems blyneliams. Tačiau galite labai lengvai pasidaryti savo self raising miltų mišinį: į 1 stiklinę miltų įmaišykite 1,5 šaukštelio kepimo miltelių ir ¼ šaukštelio smulkios druskos. 

Recepto šaltinis - Adam Liaw

Komentarų apie "Pikantiški rudens derliaus blynai": 3

  1. Nida:

    Rita, su garbanotais bus super garbanoti blynai 🙂 Juokauju, žinoma 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *