Šiandien turėjau visai įdomią veiklą, į kurią mane įtraukė vienas Kanberoje veikiantis būrelis – Photography for fun. Čia to būrelio dalyviai susirenka kartą per mėnesį ir gilinasi į fotografijos subtilybes, mėgina pagauti teisingus kampus, fiksuoti gamtos pasikeitimą, suvaldyti šviesą, vystyti kūrybiškumą ir t.t.t.t. Taigi, visi būrelio dalyviai vienbalsiai nutarė, kad vienas dalykas, kurio niekaip neperlaužia, tai maisto fotografija. Taip jų akiratyje atsiradau aš. Na tai ir susiplanavom tokį visai pusėtiną workshopą.
Aš visą dieną prieš mūsų workshopą dariau du darbus: gaminau maistą (nes koks fotografijos workshopas be maisto, kurį fotografuosime, o tada suvalgysime), ir iš visų namų kampų tempiau visokius rakandus kaip mokymosi priemones… Tekstilę, pagrindus, detales, indus, smulkmenas, lėkštes, reflektorius ir gyvą velnią visokių kitokių (svarbių!!) dalykų. Sutempiau viską į savo erdvę virtuvę, sustačiau kaip klasėje kėdes, mano dabastalis virto ekspozicija, ant lentos surašiau workshopo darbotvarkę, padengiau stalą, sudėjau kavos ir arbatos priemones, lėkšteles, servietėles, vandenį… Nemeluoju, sugaišau tikrai visą dieną.
Kad ir šiek tiek jaudinausi, viskas praėjo tikrai puikiai. Tikrai nesusimąsčiau, jog tiek dalykų, kurie man atrodo savaime suprantami, buvo tikros naujovės dalyviams… O ir praktiniai patarimai po mano daugiau nei 10 metų veiklos (beveik) profesionalioje fotografijoje liejosi tarsi iš gausybės rago. Po teorinės dalies aš pademonstravau kaip darau tas nuotraukas, kaip susigalvoju joms scenarijų, kaip surandu tinkamiausią šviesą, kodėl tą daiktelį padedu ten, o aną – kitur… Po to sekė galimybė visiems dalyviams pasidaryti savo nuotraukas naudojantis mano propsais, mano medžiagom, indais, detalėmis, susirasti geriausią vietą ir mėginti sukurti savo nuotraukas. Gaila, kad laiko buvo mažokai, manau, kad toks užsiėmimas galėtų trukti pusdienį, tuomet tikrai visi galėtų pasibandyti ir daug ko pramokti.


O vienas patiekalų, kurį pagaminau vaišėms, buvo štai šis pikantiškas mielinis pyragas. Vos spėjau paskutinius jo gabalėlius nufotografuoti, jis išgaravo anksčiau, nei susivokiau, kad privalau skubėti:) Svogūnų įdaras turi indiškų prieskonių ir smagiai kandančio čili pipiro, manau tas labiausiai mano svečiams ir patiko. Man pačiai irgi labai jis patiko, juolab kad pyragas itin tinkamas pasiimti į piknikus ar nusinešti į svečius, jei vaišės suneštinės.



Pikantiškas pyragas su svogūnais
- Užtruks: 3 val
- Kiekis: 1 vnt 1x
Aprašymas
Kiekvienas mielinis kepinys reikalauja šiek tiek daugiau laiko, tačiau kiekviena valanda, praleista virtuvėje, tikrai atsipirks su kaupu. Nuostabus pikantiškas pyragas su indiškais prieskoniais pagardintu svogūnų įdaru.
Ingredientai
Įdarui:
- aliejaus
- 2 vidutinio dydžio svogūnai, supjaustyti plonomis juostelėmis
- 4 skiltelės česnako, susmulkintos
- 1 šaukštelis sutarkuotos imbiero šaknies
- 1 žaliasis čili pipiras, smulkiai supjaustytas
- ¼ šaukštelio ciberžolių
- ½ šaukštelio paskrudintų ir sugrūstų kalendrų sėklų
- ½ šaukštelio kuminų sėklų
- ½ šaukštelio druskos
- 2 šaukštai kalendrų kotelių, smulkiai supjaustytų
- 2 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio
Mielinei tešlai:
- 275g miltų
- ½ šaukštelio druskos
- 50ml šilto pieno
- 25g cukraus
- 5g sausų mielių
- 2 kiaušiniai, suplakti šakute
- 80g sviesto, minkšto, kambario temperatūros, supjaustyto gabalėliais
- 1 kaupinas šaukštas juodgrūdžių (nigela)
Instrukcijos
Užminkykite tešlą: virtuvinio kombaino inde sumaišykite miltus su druska. Kitame dubenėlyje sumaišykite pieną su mielėmis ir 1 šaukštu cukraus. Palikite šį mišinį šiltai, kad suputotų, o likusį cukrų (iš tų 25 gramų) suberkite į miltų mišinį.
Kai mielės suputos, supilkite viską į miltų mišinį kartu su kiaušiniais ir sumaišykite. Tešla bus ganėtinai kieta ir sausa. Po gabalėlį dėkite sviestą ir minkykite kablio įrankiu, kol sviestas pilnai įsikorporuos. Tik kai susimaišys prieš tai buvęs sviestas, dėkite kitą gabalėlį. Taip įminkykite visą sviestą . Pačioje pabaigoje suberkite juodgrūdes ir minkykite tešlą, kol ji taps labai elastinga ir žvilganti (užtruksite mažiausiai 10 min). Tešlą uždenkite ir padėkite šiltai, kad pakiltų (mažiausiai valandai).
Kol tešla kyla, pasigaminkite įdarą: įkaitinkite gilioje keptuvėje šlaką aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Sudėkite česnakus, imbierus ir čili pipirus ir toliau kepinkite, kol svogūnai karamelizuosis (iš viso užtruksite apie 15 min). Suberkite ciberžoles, kalendrų sėklas, kuminus, druską ir kalendrų kotelius. Nuimkite nuo kaitros, atvėsinkite ir suberkite parmezaną. Gerai išmaišykite ir atidėkite į šalį.
Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite iš tešlos stačiakampį (ilgoji kraštinė – apie 40 cm, tešlos storis – apie 1cm). Ištepkite visą tešlos paviršių įdaru ir susukite palei ilgą kraštinę į tamprų vyniotinį, susukdami įdaru į vidų. Aštriu peiliu perpjaukite vyniotinį pusiau išilgai ir atverskite abi vyniotinio dalis nupjauta puse į viršų. Supinkite šias dvi tešlos juostas į virvelę, suspausdami galus ir palenkdami po apačia, taip kad perpjautos tešlos paviršius būtų pyrago išorėje. Taip suformuotą pyragą perkelkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso kepimo skardą. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti antrąkart kambario temperatūroje.
Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Kepkite pyragą 15 minučių, tada sumažinkite kaitrą iki 170C ir kepkite dar 35-40 minučių. Išėmę palaukite apie 15 minučių, tik tada pjaustykite. Skaniausias su sviestu.
- Paruošimo laikas: 30 min
- Gaminimo laikas: 50 min
- Kategorija: Užkandis
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Indijos
Laima, aš siūlyčiau pačią tešlą laikyt šaldytuve, o ryte sudėt įdarą ir palaukt, kol pakils, tada kepti. Su įdaru gal nerizikuočiau…
Sveiki, kaip manote, ar būtų galima prieš kepant per naktį laikyti šaldytuve?