Rudenį visada madoj pyragai. Tie su obuoliais ir cinamonu populiarūs pagal nutylėjimą. Tačiau jei jums norėtųsi pasišildyti vasariškais prisiminimuose, paskanauti šio to pikantiško, pasiraitokite rankoves ir imkitės kepti štai šį nesaldų filo tešlos pyragą. Jis ne tik atrodo įspūdingai, jis iš tikrųjų labai skanus! O be to, čia vienas tų receptų, kurių tikrai nereiktų skaityti pagal raidę, užtai galima į valias eksperimentuoti ir ieškoti skaniausios įdaro versijos. 

Kas man labiausiai patinka tokio tipo kepiniuose, – kad pyrago įdaras gali būri pagaminamas kad ir prieš kelias dienas! Susukti vamzdelius iš aliejumi pateptos filo tešlos užtruksite tiek, kiek laiko prireiks įšildyti orkaitę. Tik nepamirškite dirbdami su filo tešla neleisti jai išdžiūti, antraip plonytės tešlos lakštai ims skilinėti, į juos bus sunku (jei apskritai įmanoma) susukti įdarą. Jei nesate niekuomet kepę kepinių su filo tešla (jos ieškokite prekybos centrų šaldytų produktų lentynose), šis pyragas tikrai tinka išmėginimui ir tapimui filo tešlos fanais:)  Receptų su šia tešla galite rasti ir mano tinklaraštyje, į paieškos lauką įveskite „filo”. 

Na o pabaigai dar keletas praktinių patarimų. Kai gaminsite įdarą, geriausia , jei naudosite gilią didelę keptuvę nepridegančia danga – taip bus paprasčiau kepinti daržoves, prireiks mažiau aliejaus. Net jei kepant masė atrodys labai sausa ir norėsis įpilit aliejaus (ar kokio skysčio), pakentėkite ir nieko nepilkite:) Daržovės kepdamos minkštės, išskirs drėgmės, įdaras pabaigoje tikrai bus pakankamai drėgnas! Taip pat įdarui nereikia kiaušinio (jei labai norisi, įmuškite, tačiau toks įdaras bus tvirtas, bet ne maloniai birus). Patiekite šį pikantišką pyragą su jogurtiniu padažu (įmaišykite į graikišką jogurtą česnakų, citrinos sulčių, druskos (nepagailėkit!) ir pipirų), o dar skaniau bus, jei pasigaminsite tzadziki padažo (jo receptas yra mano naujoje knygoje „Nidos receptai: 10 metų drauge”). 

Susuktas spirale filo tešlos pyragas
Filo tešlos pyragas su pikantiškų moliūgų, kopūstų ir fetos sūrio įdaru
Filo tešlos pyragas su įdaru
Trapioje tešloje paslėptą daržovių įdarą galite gardinti vis kitokiais prieskoniais
Lėkštėje gabalėlis pikantiško filo tešlos pyrago
Šis filo tešlos pyragas skaniausias su jogurtiniu padažu
Phylo pastry with savory pumpkin and cabbage filling
Pyragas skanus ir šiltas, ir atvėsęs iki kambario temperatūros
Print Recipe
Pikantiškas moliūgų pyragas
Trapioje filo tešloje įsuktas pakepintų moliūgų, kopūstų, ryžių ir fetos sūrio įdaras. Varijuoti čia galima iki soties - pradedant prieskoniais ir baigiant įdaro ingredientais.
Course Main Dish
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis moliūgai, vegetariški
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Main Dish
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis moliūgai, vegetariški
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Pirmiausia pasigaminkite įdarą (jį galite pasiruošti likus keletui dienų iki pyrago kepimo): gilioje ir didelėje keptuvėje įkaitinkite apie 4 šaukštus aliejaus ir apkepinkite svogūnus, kol šie suminkštės. Suberkite smulkintus česnakus, suberkite visus prieskonius ir toliau kepinkite, kol pasklis malonus aromatas. Sudėkite į keptuvę moliūgus, ir maišydami pakepinkite apie 3-4 minutes, tada suberkite kopūstus ir toliau kepinkite, karts nuo karto pamaišydami. Pradžioje atrodys, kad masė labai sausa ir reikia papildomai riebalų, tačiau riebalų tikrai nepilkit, daržovės kepant suminkštės, išskirs drėgmės, ir konsistencija taps tokia, kokios reikia.
  2. Kai visos daržovės gražiai apkeps ir bus visiškai minkštos, nukelkite keptuvę nuo kaitros ir atvėsinkite. Galiausiai sumaišykite su išmirkintomis spanguolėmis, virtais ryžiais, patrupinta feta, raudonėliais, mėtomis ir petražolėmis, pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Apvalų kepimo indą (apie 25cm skersmens, tiks ir pyrago kepimo forma su nusegamais kraštais) patepkite aliejumi (dugną ir šonus). Ant darbastalio patieskite vieną filo tešlos lakštą (kitus visąlaik laikykite uždengę drėgnu rankšluostėliu, antraip filo tešla sudžius), ir visą jos plotą patepkite aliejumi. Ant viršaus uždėkite kitą filo tešlos lakštą. Palei ilgesnį tešlos lakšto kraštą išdėliokite dalį įdaro, tada tampriai susukite viską į "vamzdelį". Čia galite pasirinkti: jei įdaro dėsite mažiau, gausite plonesnius vamzdelius, tų vamzdelių reikės daugiau, kad užpildytumėte kepimo indo plotą. Jei įdaro dėsite daugiau, vamzdeliai bus sroresni, panaudosite mažiau filo tešlos lakštų.
  4. Pradėdami nuo centro, paruoštoje formoje pradėkite sukti šį įdarytą filo tešlos vamzdelį spirale. Tuoj pat paruoškite kitą vamzdelį ir, pradėdami toje vietoje, kur baigėsi pirmasis, tęskite formuoti spiralę. Taip paruoškite likusius filo tešlos lakštus su įdaru ir užpildykite visą kepimo formą. Visą pyrago viršų patepkite aliejumi ir pašaukite kepti.
  5. Pakepus 35 minutes ištraukite pyragą trumpam iš orkaitės, pašlakstykite dar šlakeliu aliejaus ir pabarstykite sezamų sėklomis, tada pašaukite atgal ir kepikite dar apie 20 minučių, arba kol pyrago tešla gražiai paruduos ir apskrus. Patiekite šiltą, su česnakiniu jogurto padažu (arba tzadziki).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *