Kažkada gyvenant Izraelyje didžiausią įspūdį mus lankantiems svečiams padarydavo du dalykai – humusas ir šakšuka!! Nuo pastarosios alpėjo visi, kam tik ją pagamindavau… Rodos paprastutis patiekalas iš keletos ingredientų, tačiau gal iki tol negirdėtas pavadinimas, o gal tiesiog kalnas prieskonių ir žalumynų imdavo ir stipriai apžavėdavo kiekvieną 🙂
Kai pristatydama savo knygą „Izraelio skoniai” iš Tel Avivo kaip kokią kontrabandą atvežiau pusę lagamino humuso, nuo jo negalėjo atsiplėšti visi tąkart dalyvavę renginyje 🙂 Šiais laikais šakšuką brunch’ui gamina kas antra Vilniaus kavinė, o kas jau kas, humusas tapo ko ne nacionaliniu mūsų pačių valgiu 🙂 Man toks kulinarinio akiračio praplėtimas labai labai patinka!
Tad jei šakšuka yra jums pažįstamas ir mėgiamas valgis, kviečiu į kelionę skoniais Pietryčių Azijos link 🙂 Be tradicinių aromatų čia rasite truputį kario, šiek tiek daugiau čili, ir gana netikėtų cinamono bei pankolių poskonio. Užuot patiekę šią šakšukos versiją su paskrudintu batonu, verčiau serviruokite su virtais ryžiais.
Beje, šakšukos pomidorinę bazę galite pasigaminti iš anksto, net prieš kelias dienas. Teliks pašildyti, įmušti kiaušinius ir po 5 minučių galėsite sėstis prie stalo. Net jei pomidorų masės liks, ji kuo puikiausiai tiks su vištienos ar žuvies patiekalais.
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 40 min |
Porcijos |
porc
|
- 1,5 šaukštelio pankolių sėklų
- 2 gvazdikėliai
- 2 kardamono pumpurai (tik išimtos sėklos, pačius pumpurus išmeskite)
- ½ šaukštelio cinamono
- 1,5 kari prieskonių mišinio
- 3 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- ½ šaukštelio juodųjų garstyčių grūdelių
- 1 raudonasis svogūnas (supjaustytas plonomis plunksnelėmis)
- 10 g imbiero šaknies (sutarkuotos)
- 5 česnako skiltelės (sutrintos)
- 10 g šviežių kalendrų (koteliai susmulkinti, lapeliai palikti dekoracijai)
- 150 g vyšninių pomidorų
- 2 šaukšteliai sambal oelek
- 400 g konservuotų pimidorų savo sultyse (susmulkintų)
- 300 ml vandens
- 1-2 šaukštai rudojo ckraus
- 4-5 kiaušiniai
Ingredientai
|
|
- Sausoje keptuvėje pakepinkite pankolių sėklas kartu su gvazdikėliais ir kardamono sėklomis, kol paskleis aromatą (apie 2 min), tada sugrūskite prieskonių grūstuvėje. Sumaišykite su cinamonu ir kari prieskonių mišiniu ir atidėkite į šalį.
- Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite garstyčių sėklas ir palaukite, kol jos ims spragsėti. Sudėkite svogūnus ir kepinkite vis pamaišydami apie 7 min., arba kol svogūnai bus visiškai minkšti, pradės šiek tiek ruduoti. Sudėkite imbierus, česnakus, kalendrų kotelius ir vyšninius pomidorus ir dar pakepinkite apie 5 minutes. Suberkite visus prieskonius ir maišydami pakepinkite 2 minutes. Sudėkite sambal oelek, supilkite konservuotus pomidorus kartu su sultimis, 300ml vandens, suberkite cukrų ir 1+¼ šaukštelio druskos. Išmaišykite, užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir virinkite atidengtoje keptuvėje apie 25-30 min., arba kol masė sutirštės. Paragaukite, ar netrūksta saldumo, sūrumo, rūgštumo (originaliame recepte buvo įtraukta 100g tamarindų koncentrato, tačiau įdėjus 1 šaukštą šio koncentrato man masė pasirodė rūgštoka, todėl aš kitąkart jo nedėčiau išvis. Tačiau palieku apsispręsti jums - jei trūksta rūgštumo, įmaišykite tamarindų koncentrato arba citrinų sulčių).
- Padarykite nedideles įdubas pomidorų masėje ir įmuškite po kiaušinį. Kiaušinius pabarstykite druska ir pipirais, tada uždenkite dangtį ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 4-7 minutes, priklausomai nuo to, kaip kietai pagamintus kiaušinius mėgstate. Patiekite pabarstę kalendrų lapeliais.
Receptas (mano adaptuotas) - Y. Ottolenghi "Comfort"