Norėčiau turėti savo prieskoninių daržovių darželį… Ten augtų petražolės, bazilikai, čiobreliai, askaloniniai svogūnai, daug daug kalendrų, mėtų, citrinžolių, krapų ir visokių kitokių žalumynų, be kurių tiesiog neįmanoma apsieiti virtuvėje. Izraelyje tai – misija neįmanoma! Dėl viską aplink deginančios saulės tokį darželį turbūt reiktų laistyti penkis kartus per dieną. Net mano petunijos terasoje leipsta ir skursta, nors slepiu jas kuo didesniame pavėsyje ir pilu vandenį su trąšomis nesustodama.
Neseniai lankėmės su Dariumi Golano aukštumose Izraelio šiaurėje. Aplink plytinčios vaismedžių plantacijos – gniaužiančio kvapą dydžio ir grožio. Trešnės, abrikosai, nektarinai, granatai, riešutai… Tas regionas išmaitina ne tik Izraelį, bet turbūt ir dar gerą gabalą pasaulio. Apsistojom mielų mūsų pažįstamų iš Lietuvos Dalios ir Jokūbo namuose. Gražioje nuosavų namų gyvenvietėje niekas šalia namų neaugina savo daržovių ar vaismedžių: dėl milžiniškos vandens kainos jų laistymas būtų tiesiog pražūtingas šeimos piniginei. Todėl nusipirkti daržoves ir žalumynus turguje – žymiai pigiau ir patogiau.
Aš šviežiomis žolelėmis apsirūpinu kiekvieną savaitgalį. Čia jų pilnas turgus kiaurus metus. Dažniausiai nutinka taip, kad parsinešusi šluotelę bazilikų, nesugebu jų visų sunaudoti. Kad apvytę lapai po keleto dienų nekeliautų į šiukšliadėžę, paprastai pasigaminu šviežio pesto padažo. Jis – pagrindinis mano gaminamų patiekalų ingredientas ir didelis pagalbininkas virtuvėje! Net ir maišydama paprasčiausias salotas iš žalių lapų ir saldžių vyšninių pomidorų, tiesiog užpilu šaukšteliu pesto padažo, praskiesto aliejumi ir šlakeliu balzamiko acto, ir nereikia kaskart terliotis maišant šviežią dressingą. Jau nekalbant apie makaronų patiekalus, šviežių pomidorų ir mocarelos salotas, įvairių padažų pagardinimo ir visko, kame dera česnakas ir šviežias bazilikas.
Todėl jei atėjus vasarai ir jūsų kieme (arba turgelyje) užderėjo bazilikai, pasigaminkite šio žalio skanėsto indelį ir laikykite jį šaldytuve. Pamatysite, kaip pesto išgaruos greičiau, nei to tikitės.
50g baziliko lapų (pora saujų)
3-4 česnako skiltelės (aš dedu tiek daug, nes mėgstu aštrų česnako skonį, bet galima ir mažiau)
4 šaukštai lengvai paskrudintų kedro riešutų
100ml tyro alyvuogių aliejaus
2 šaukštai šviežiai sutarkuoto Parmezano sūrio
Druskos, pipirų
Pesto galima gaminti grūstuvėje, tačiau tam galima naudoti ir labiau pažengusias technologijas. Aš viską sudedu į virtuvinį kombainą ir po akimirkos padažas jau būna gatavas. Belieka tik patikrinti skonį, ir, jei reikia, įberti daugiau druskos ar pipirų.
Pingback: Gnocchi ir šparaginės pupelės su petražolių pesto – Nidos receptai
Pingback: Burokų spagetti su pesto ir ožkos sūriu – Nidos receptai
Miela Daiva, is visos sirdies linkiu tureti kvepianciu prieskoniu darzeli! O kalbant apie Pesto – tai isties pats geriausias budas ne tik sunaudoti bazilikus, bet dar kuri laika dziaugtis siuo pagardu, skaninant kitus patiekalus, kadangi pesto gali ganetinai ilga laika stoveti saldytuve.
Apie prieskoniu darzeli…as irgi svaigstu svajonemis apie nuosavas prieskoniniu darzoviu lysveles…O Lietuvoj irgi tai ne visur imanoma misija. Mano prieskoniai auga vazoneliuose, nes kieme dirvozemis(gyvenu prie pat misko)labai nedraugiskas net ir gimtojo krasto augaliukams…
Aciu uz padaziuko recepta!Mano bazilikas is vazonelio labai prasosi buti „sunaudotas”… Zinau, kad sio augaliuko susidziovint ziemai negalima.O padaziukas labai „superinis” ir tiks prie ivairiu net ir labai „lietuvisku” patiekalu.
Aciu!