Australija yra toks burbuliuojantis tautų tautelių katilas, kad kartais man net sukasi galva, kai reikia nuspręsti kokios šalies virtuvės patiekalo užsimanyti šiandien! Visur tiek vilionių, tiek kvapų, ypač keliaujant po šalies didmiesčius, kur emigrantų koncentracija ypatingai didelė ir vienas šalia kito rikiuojasi vis kito pasaulio kampelio restoranėliai. Yra šalys, į kurias vargu ar nukeliausiu – Mongolija, Nepalas, Brunėjus, Pakistanas, Afganistanas… tačiau paragauti šių tolimų kraštų virtuvių patiekalų galėčiau kada tik užsigeisiu! 

Vieną tokį egzotišką kepinį neseniai išsikepiau, nes sužavėjo konceptas ir ypač pateikimas. Tahchin – tai persiškas tradicinis ryžių ir vištienos pyragas, prigardintas prieskoniais, šafranais, papuoštas pistacijų riešutais, patiekiamas garbiausiems svečiams švenčiant didelę šventę.

Australai, beje, dievina įvairiausius pikantiškus pyragus, jų pačių nacionalinis patiekalas yra meat pie, arba sluoksniuotoje tešloje užkeptas koks nors mėsos įdaras (arba dešrelė). Tokiais užkandžiauja visi iki vieno darbininkai pietų pertraukos metu, tokių kalnais parduodama kiekvienoje degalinėje ar bučerio parduotuvėlėje. Australijoje net vyksta kasmet varžybos kas kepa skaniausius mėsos pyragus. Nežinau ar Irako tautinės mažumos atstovai startuoja su šiuo, bet jis man kur kas skanesnis ir patrauklesnis nei tas (britiškas?) australiškas 🙂 

Jei imsitės jį kepti, prisiminkite, kad užvis svarbiausia išgauti traškią ryžių plutelę, todėl kai kurios šeimininkės mažiau įgudusiems pataria rinktis stiklinį kepimo indą – tokiu būdu galima nepražiopsoti to momento, kada tahchin jau laikas traukti iš orkaitės. 

Persiskas ryziu ir vistienos pyragas
Persiškas ryžių ir vištienos pyragas – kai reikia pamaitinti didesnį būrį svečių
pilantiškas ryžių ir mėsos pyragas
Svarbiausia išgauti gerai apskrudusią ryžių plutelę
Artimųjų Rytų spalvos ir skoniai
Artimųjų Rytų spalvos ir aromatai visuomet paklausūs, kai norisi pakeliauti skoniais
Atpjautas gabalėlis ryžių ir vištienos pyrago
Sultinga ir prieskoniais pagardinta vištiena – gardus ryžių pyrago įdaras
Print Recipe
Persiškas ryžių ir vištienos pyragas
Didesniam kiekiui svečių tiksiantis šventinis pikantišks kepinys
Pasiruošimas 20 min
Laikas 70 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Ryžių sluoksniui
Vištienos įdarui
Pasiruošimas 20 min
Laikas 70 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Ryžių sluoksniui
Vištienos įdarui
Procesas
  1. Pradėkite nuo įdaro: Vištienos blauzdelių mėsą nuplaukite, sudėkite į dubenį, pabarstykite cinamonu, kuminais, įberkite druskos, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir palikite pasimarinuoti bent 15 minučių (geriausia, jei paliksite marinuotis pernakt).
  2. Keptuvėje arba puode storu dugnu įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol svogūnai apskrus ir karamelizuosis. Į keptuvę sudėkite marinuotą vištieną, apkepinkite iš abiejų pusių, tada įpilkite apie ¾ stiklinės vandens (vandens reikia tiek, kad uždengtų vištieną), mediniu šaukštu pabramdykite keptuvės dugną, kad ištirptų visi prikepę gabalėliai, ir troškinkite viską ant vidutinės kaitros apie 20 minučių, arba kol mėsa taps minkšta. Mėsą ir svogūnus nukoškite, tačiau skysčio, kuriame virė, neišpilkite. Kai mesa šiek tiek pravės, šakutėmis ją suplėšykite arba supjaustykite nedideliais gabalėliais. Supilkite atgal skystį, kuriame troškinosi vištiena ir viską sumaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos – įdaras turi būti išraiškingo skonio. Atidėkite į šalį.
  3. Džiovintas spanguoles užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pabrinkti apie 10 minučių. Nupilkite skystį ir atidėkite į šalį.
  4. Ryžius gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo bus skaidrus. Į didelį puodą įpilkite 1 litrą vandens, užvirinkite, įverkite druskos ir suberkite ryžius. Apvirkite juos 6-7 minutes, arba kol bus pusiau išvirę, tada nukoškite per sietelį ir atidėkite į šalį, kad praauštų.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
  6. Dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą su kiaušinių tryniais, druska ir šafranų mišiniu. Sudėkite į šį mišinį ryžius ir viską išmaišykite.
  7. Gilioje keptuvėje (kuri tinka pašauti į orkaitę) arba stikliniame inde (apie 20-22cm skersmens) ištirpinkite sviestą, sudėkite pusę kiekio ryžių, gerai paspauskite šaukšto nugarėle, sulyginkite paviršių. Ant ryžių sluoksnio dėkite vištienos įdarą, pabarstykite barbarisais (arba spanguolėmis), ir viską uždenkite likusiais ryžiais, gerai sulyginkite visa paviršių paspausdami šaukšto nugarėle. Indą dėkite ant kaitlentės, nustatykite vidutinę kaitrą ir apkepinkite apie 5-7 minutes, tada uždenkite sandariai aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 valandą, iškepus leiskite pastovėti ant darbastalio apie 10 minučių. Ant keptuvės uždėkite didelę serviravimo lėkštę ir staigiu judesiu apverskite viską aukštyn kojomis, kad pyragas atsidurtų lėkštėje, o paskrudusi jo apačia – viršuje. Papuoškite mėtomis, smulkintais pistacijų riešutais ir granatų uogomis, ir patiekite.
Pastabos

Galite šį pyragą patiekti pabarstę svieste apkepintais cukrumi pabarsytais barbarisais arba karamelizuotais svogūnais (apkepinkite 1 plunksnelėmis supjaustytą svogūną su 1 šaukšteliu druskos, 2 šaukšteliais cukraus ir 2 šaukšteliais acto).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *