Kurį laiką man atrodė, kad Persijos virtuvė ir visų kitų Artimųjų Rytų regiono šalių virtuvės yra beveik vienodos, kad šių musulmoniškų kraštų kultūra super panaši, kad jie gali laisvai vieni su kitais susikalbėti… Bet žinokit, oi oi oi, kaip NE… Turiu čia, Kanberoje, vieną pažįstamą iranietę, vardu Šiva. Ji itin silpnai supranta angliškai, paprastai mudvi „kalbamės” gestais, ištiktukais, emocijomis ir šypsenomis… Kai mėginau pakalbinti ją viena kita arabiška fraze, kurią moku dar nuo Izraelio laikų, ji tik spoksojo į mane ir gūžčiojo pečiais… Persų kalba neturi nieko bendro su arabų… 

Keletą kartų dalyvavau „suneštiniuose” renginiuose, kur kiekviena turėjom atsinešti po vaišių patiekalą. Paprastai tų valgių būna tiek, kad nėra galimybės visko išragauti. Užtai mano strategija aiški: galima praleisti bent pusės šeimininkių valgius, bet to persiškojo, pagaminto iranietės Šivos, – nevalia. 

Maisto ant persiško stalo turi būti daug. Ir jis turi spinduliuoti spalvomis, tekstūromis, skoniais, aromatais. Vos Šiva su savo pagamintu patiekalu įžengia pro duris, visa patalpa paprastai pakvimpa šafranais, kardamonais ir sviestu… 

Persijos virtuvėje itin daug valgių gaminama iš ryžių. Bet man labai patinka, kad ryžiai ten maišomi su lęšiais – tikru baltymų klodu. Ir nors toks ryžių ir lęšių troškinys paprastai būna vos vienas stalo elementas, patiekiamas kartu su mėsos kepsniais ir kalnais daržovių, man toks valgis pilnai atstoja visą sočią vegetarišką vakarienę! 

Labai panašaus patiekalo – Madžiadros– receptą esu parsivežusi iš Izraelio, išmokau jį gaminti besilankydama Izraelio arabų kaimuose. Recepto mintis labai panaši – ryžiai, lęšiai, kepti svogūnai ir prieskoniai. Tačiau šis persiškas ryžių ir lęšių troškinys nepalyginamai turtingesnis skoniais (jis gardinamas šafranais bei cinamonais) ir verdamas garuose kartu su saldžiomis datulėmis bei razinomis. Tačiau pats didžiausias šio troškoinio gėris – net ne karališkuose ingredientuose… Prizas valgytojų laukia pačiame puodo dugne, kuriame – specialiai prikepęs ryžių sluoksnis, vadinamas tahdig. Tam traškiam sluoksniui pagaminti reikia šiek tiek nuojautos, o gal sėkmės, o gal ir įgūdžių, mat vos vienu kitu laipsniu didesnė kaitra troškinant, ir puodo apačia pridegs… Man labai pasitarnavo indukcinė plytelė, mat ji leidžia nustatyti tikrai labai mažą kaitrą (skirtingai nuo dujinės), tad mano tahdig gavosi tarsi iš vadovėlio 🙂 

Šis persiškas ryžių ir lęšių patiekalas, vadinamas Adas Polo, dažniausiai gaminamas didelių švenčių ir šeimos susibūrimų proga, per vestuves ar persiškus Naujus Metus (šiemet jie išauš kovo 20 d.). 

Pagal receptą pasigaminsite tikrai nemažą kiekį šio valgio (apie 6-8 porcijas), tačiau kadangi visvien virtuvėje teks šiek tiek pasikuisti, tai verta pasigaminti jo daugiau, ir, jei nesuvalgysit, dalį užsišaldyti. 

persiškas ryžių ir lęšių troškinys su datulėmis
Turtingas skoniais persiškas ryžių ir lęšių troškinys su datulėmis
persiškas troškinys
Maistingieji lęšiai paverčia šį užkandį pilnaverčiu vegetarišku patiekalu
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Persiškas lęšių ir ryžių troškinys Adas Polo

Persiškas troškinys su ryžiais, lęšiais, šafranais ir datulėmis Adas Polo


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Užtruks: 2 val 30 min
  • Kiekis: 6 porc 1x
  • Dieta: Vegetariškas

Aprašymas

Sotus ir kvapnus persiškas ryžių ir lęšių troškinys, pagardintas šafranais, cinamonu ir datulėmis. Tai šventiškas Persijos virtuvės patiekalas. 


Ingredientai

 
  • 2 stiklinės Basmati ryžių
  • 1 žiupsnis šafranų
  • 1 stiklinė žaliųjų lęšių (jei neturit, galit keisti rudaisiais lęšiais)
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnai, supjaustyti plonomis juostelėmis
  • 1 stiklinė razinų
  • 2 šaukštai druskos
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus (aš naudojau vynuogių kauliukų aliejų)
  • 8 Medjool datulės, be kauliukų, supjaustytos ketvirčiais

Instrukcijos

  1. Išmirkykite ryžius. Geriausia, jei ryžius užmerksite iš vakaro (tačiau jei neturit laiko, pakaks ir 0,5-1 val). Gerai nuplaukite ryžius keliomis porcijomis šalto vandens. Suberkite nuplautus ryžius į dubenį ir užpylę šaltu vandeniu, kad apsemtų maždaug 2cm, palikite pabrinkti. Išbrinkusius ryžius nusausinkite. 
  2. Užmerkite šafranus. Prieskonių grūstuvėje arba medinio šaukšto kotu mažame indelyje sutrinkite šafranų gijas į miltelius. Užpilkite juos ⅓ stiklinės vandens ir palikite išbrinkti. 
  3. Apvirkite lęšius. Suberkite lęšius į vidutinio dydžio puodą ir įpilkite vandens tiek, kad semtų lęšius apie 2cm. Įberkite druskos, užvirkite ir virinkite apie 20 min., arba kol šiek tiek suminkštės (tačiau dar ne pilnai bus išvirę). Nukoškite lęšius ir suberkite į tą patį puodą, kuriame virė. 
  4. Pagardinkite lęšius. Įberkite į kątik išvirusius dar karštus nukoštus lęšius cinamoną ir įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, sumaišykite. Atidėkite į šalį. 
  5. Karamelizuokite svogūnus. Į keptuvę supilkite likusį alyvuogių aliejų ir įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Suberkite svogūnus ir kepinkite juos vis pamaišydami, kol taps rudi ir karamelizuosis (apie 15-20 min). Išgriebkite svogūnus kiaurasamčiu, nuvarvinkite aliejų keptuvėje, o svogūnus sudėkite į popieriumi išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų perteklius. Atidėkite į šalį.
  6. Apkepinkite razinas. Į keptuvę, kurioje kepė svogūnai, suberkite razinas. Kepinkite apie 1-2 minutes, kad razinos pilnai pasidengtų svogūnais pagardintu aliejumi. Atidėkite į šalį.
  7. Apvirkite ryžius. Dideliame puode (idealu, jei turite nepridegančia danga) užkaiskite 8 stiklines vandens, įberkite 2 šaukštus druskos. Kai vanduo užvirs, suberkite išmirkytus ir nusausintus ryžius. Virkite apie 5-7 minutes, arba kol ryžiai bus al dente. Nukoškite vandenį, o ryžius suberkite į puodą kartu su lęšiais, viską sumaišykite. Puodą, kuriame virėte ryžius, praplaukite ir nusausinkite.
  8. Paruoškite tahdig masę. Į nedidelį dubenėlį įdėkite apie 1 stiklinę ryžių ir lęšių mišinio. Ten pat įpilkite 1 šaukštą šafranų skysčio ir viską atsargiai sumaišykite (ryžiai taps skaisčiai geltoni). 
  9. Suformuokite tahdig sluoksnį. Į puodą, kuriame virsite troškinį, įpilkite 2 šaukštus augalinio aliejaus (kaitros dar neįjunkite). Suberkite į puodą paruoštą tahdig masę ir šaukšto nugarėle tolygiai prispauskite prie puodo dugno. 
  10. Sluoksniuokite troškinio ingredientus. Ant tahdig sluoksnio suberkite likusius ryžius su lęšiais (jų nespauskite). Ant viršaus pabarstykite karamelizuotus svogūnus, tada razinas ir datules. Pašlakstykite viską likusiu šafranų skysčiu. Medinio šaukšto kotu padarykite 5-6 ertmes iki pat puodo dugno (jų reikės garams pasišalinti).
  11. Troškinkite. Puodą sandariai uždenkite (idealu, jei turite stiklinį dangtį) ir užkaiskite ant didelės kaitros. Kai tik nuo dugno ims kilti garai (per stiklinį dangtį pamatysite, su kitokiu dangčiu reikės atspėti, kada tai nutiks, nes dangčio darinėti nereikėtų, bet taip pat reikia saugoti, kad dugnas nepridegtų), labai labai greitai pradenkite puodo dangtį ir po dangčiu pakiškite virtuvinį rankšluostį, tada iškart vėl uždenkite puodą (virtuvinis rankšluostis sugers garus, kurie antraip lašėtų ant troškinio). Nustatykite karštį kaip galima mažiausią, ir palikite puodą troškintis 1 valandą. 
  12. Patiekite. Atidenkite puodą ir švelniai pakedenkite ryžius, sumaišykite, tada sudėkite viską į serviravimo lėkštę. Medine mentele ar šaukštu pagramdykite dugną, kuriame turėtų būti gražiai apskrudęs tahdig sluoksnis (idealu, jei pavyks tą sluoksnį nuimit nesulūžusį). Prikepusį apatinį sluoksnį uždėkite ant viršaus, galite pabarstyti žalumynais ir riešutais (pvz., pistacijomis). Galite patiekti su jogurtu. 

Pastabos

Recepto šaltinis – Mediterranian Dish

  • Paruošimo laikas: 30 min
  • Gaminimo laikas: 2 val
  • Kategorija: Užkandis
  • Metodas: Troškinta
  • Virtuvė: Artimųjų Rytų

Komentarų apie "Persiškas ryžių ir lęšių troškinys su šafranais ir datulėmis": 4

  1. Nida Degutienė:

    Dovile, nepaprastai miela girdėti. Ačiū, kad parašėt.

  2. Dovilė G.:

    Iškart gaminau 2x porciją, su vyru mėgavomės išskirtine vakariene. Tai pirmas mano bandytas receptas iš šios svetainės. Nežinau, kas užbūrė imti ir pagaminti, paskutiniu metu nesu didelė gaminimo entuziastė, bet nepabūgau ilgoko proceso. Rekomendacija 👌

  3. Nida Degutienė:

    O geras!! Čia buvo bene greičiausias recepto išbandymas 🙂 Labai ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė