Dar vienas receptas iš mano paskutiniojo priėmimo garbiems svečiams. Pate Sablee – tai klasikinis sausainių tešlos receptas. Jūsų fantazija gali pasufleruoti kaip dar galima ją panaudoti. Aš gaminau keletą rūšių sausainių bei krepšelius su braškėmis ir maskarpone kremu.

Izraelyje įprasta, jog pasibaigus bet kokiai vakarienei, kurios metu pateikiami užkandžiai, karšti patiekalai bei desertai, su kava bei arbata pasiūlyti dar ir sausainių. Ir nors atrodytų, jog vakarienės metu visi persivalgo skaniausiais valgiais, sausainiai paprastai būna ne mažiau šluojami nuo stalo:) Žinoma, sausainiai turi būti vieno kąsnio didumo – tada jie elegantiškai atrodo ant stalo, o svečiai net nejaučia, kaip vienas po kito gardūs kepiniai atsiduria jų pilvuose 🙂 Argi gali būti geresnis komplimentas šeimininkei, nei po baliaus likę tuščios lėkštės?:)

Pate Sablee tešlos galima pasigaminti daugiau, ir nebūtina ją visą iškepti. Įsukta į maistinę plėvelę tešla puikiai išstovės šaldytuve ne mažiau nei savaitę, o jei padėsite ją į šaldiklį, galėsite panaudoti po kelių mėnesių. Jokiais būdais nepatariu sviesto pakeisti margarinu – skonis išties nukentės, o pinigėlių tikrai daug nesutaupysite…

Pate Sablee bazinis receptas:

250g miltų

200g sviesto, supjaustyto į mažus gabaliukus ir šiek tiek suminkštėjusio

100g cukraus pudros

žiupsnelis druskos

2 kiaušinių tryniai

Supilame miltus ant darbinio paviršiaus į kalnelį, o viduryje padarome šulinį. Į vidurį suberiam cukraus pudrą, sviestą ir druską. Pirštų galiukais triname sviestą su cukrumi ir druska, tada įpilame trynius, ir vėl pirštų galiukais suminkome su sviesto ir cukraus bei druskos mišiniu.

Pamažu iš šonų įminkome miltus, kol tešla pasidaro vienalytė. Išminkytą tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve atvėsti, mažiausiai valandai, arba kol būsite pasiruošę formuoti sausainius.

Sausainiai su įvairiais įdarais

4 šaukštai aviečių džemo

20 migdolų plokštelių

1 šaukštas tirpios kavos

kiaušinio mišinys patepimui (1 trynys sumaišytas su 1 šaukštu pieno)

Išimame tešlą iš šaldytuvo ir iškočiojame 2-3 mm plonumo blyną. Naudojant 3,5-4 cm skersmens formelę (arba stikliuką) „suštampuojame” tešlą į apskritimukus.

Su Aviečių Džemu. Norimą skaičių išpjautų apskritimų padedame ant pergamentu išklotos skardos ir jų paviršių kepimui skirtu teptuku sutepame šaltu vandeniu. Išpjauname lygiai tokį patį skaičių vienodo dydžio diskų, ir kirkvieno šio disko viduryje išpjauname 1,5cm diametro apskritimą. Šį tuščiavidurį diską dedame ant pilno apskritimo, patepto vandeniu. Į vidų mažu šaukšteliu pridedam aviečių džemo. Kraštus patepame kiaušinio mišiniu.

Su Migdolais. Norimą skaičių apskritimų sudedame į skardą, išklotą pergamentu. Viršutinį paviršių patepame kiaušinio mišiniu ir centre sudedam maždaug 5-6 migdolų plokšteles.

Su Kava. Sudedam apskritimus į kepimo skardą. Tirpią kavą ištirpiname 1 šaukšte drungno vandens. Teptuku kiekvieną sausainio pagrindą patepame kavos mišiniu, ir šakute švelniai perbraukiame kelis kartus per visą paviršių, padarydami ornamentą.

Sausainius kepame įkaitintoje iki 170C orkaitėje 6-10 minučių (dvigubi sausainiai – su aviečių džemu – turbūt keps ilgiau, nes jie storesni). Jei mėgstate labiau apskrudintus sausainius, galite padidinti kaitrą iki 180C paskutinę minutę. Atvėsiname sausainius ant grotelių.

Atvėsusius pabarstome cukraus pudra, sudedame į puošnią lėkštę.

Krepšeliai su braškėmis ir maskarpone sūrio kremu

Klasikinė Pate Sablee tešla

Apie 20 braškių (arba kitokių šviežių vaisių arba uogų)

1 puodelis (250g) šalto maskarpone sūrio

3/4 puodelio ( 180 ml) šaltos grietinėlės 35% riebumo

1/4 puodelio (30g) cukraus pudros

1 šaukštelis vanilino ekstrakto

Mažas krepšelių formeles išklojame Pate Sable tešla (nepadarykite pagrindo per plono, kadangi iškeptus krepšelius bus sunku išimti ir jie lengvai trupės jei ne dedant į lėkštę, tai tikrai rankose, imant krepšelį). Krepšelių dugną kelis kartus subadome šakute ir kišame į įkaitintą orkaitę bei kepame, kol gražiai pagels.

Sumaišome maskarpone sūrį su grietinėle, cukraus pudra, vanilinu ir plakame plaktuvu iki tolygios kreminės masės.

Šaukštelio arba konditerinio švirkšto pagalba pripildome atvėsintus krepšelius kremu ir ant viršaus sudedame braškes. Papuošiame mėtos lapeliais.

Iš šių produktų galima iškepti ir tartą – šiuo atveju naudokite 24cm skersmens tartos formą pagrindui iškepti. Toks desertas – tikra stalo puošmena, o jį gamindamos užtruksite tikrai nedaug laiko.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *