Žinot be ko man būtų bene sunkiausia išgyventi ilgesnį laiką? Be geros itališkos pastos. Mėsa, žuvis, tolimesnė ir artimesnė egzotika yra puiku, tačiau bent vieną kartą savaitėje man reikia paprastų paprasčiausios pastos.

Jei vasarą pastą gardinu šviežiais pomidorais, pakepintomis cukinijomis ar tiesiog alyvuogių aliejumi ir aromatingais bazilikais, nuskintais tiesiai nuo krūmo, tai orams atvėsus vis dažniau puode kunkuliuoja sodrios spalvos pomidorų padažas. Vadinu jį „žieminiu universaliuoju”, nes jis tinka daugeliui itališkų patiekalų, kuriems reikia pomidorų – nuo picos iki lazanijos. Negana to, konservuoti pomidorai bene geriausia atkartoja šviežių skonį tada, kai mūsiškių raudonskruosčių sezonas jau būna pasibaigęs.

Niekuomet žiemą negaminu pastos padažo iš šviežių pomdorų, kad ir kaip savo raudonumu jie gundytų, užtai ieškau pačios geriausios kokybės konservuotų. Dažniausiai renkuosi visus, nesmulkintus pomidorus be odelių, savo sultyse. Viena vertus, noriu matyti ką valgau, o kita vertus pomidorai troškinant sukrenta ir virsta į patį gardžiausią raudoniausią padažą! Padažui gaminti labai tinka ir passata – tiršta trintų pomidorų tyrė. Maniškiame susijungia šie abu ingredientai, nes pomidoriškumo itališkame padaže nebus per daug:)

Kai norisi kažko greito ir komfortiško, gera itališka pasta su sodriai raudonu pomidorų padažu, pagardinta tarkuotu parmezanu ir šviežutėle burrata – tai tarsi atostogos prie žydros Viduržemio jūros pakrantės! O kad ten nukeliautum tereikia labai nedaug – trumpo vizito į parduotuvę ir vos vieno kito aukščiausios kokybės ingrediento:) Jei sugalvosite taip pasilepinti, būtinai užsukite į Assorti, kur visą savaitę bus Italijos dienos (su gerais produktais ir geromis nuolaidomis:)), tad nepasinaudoti tokia proga būtų tiesiog nusikaltimas!:) 

Geram pastos padažui pagaminti reikia keleto kokybiškų ingredientų
Tirštas itališkas pomidorų padažas tiks ne tik pastai, bet ir daugeliui kitų itališkų patiekalų
Beliks išvirti pastą al dente ir sumaišius su pomidorų padažu patiekti, pagardinus šviežiu burrata sūriu
Itališka pasta su pomidorų padažu ir šviežiu burata sūriu
Greita ir komfortiška vakarienė: itališka pasta su pomidorų padažu, tarkuotu parmezanu ir minkšta burrata
Print Recipe
Pasta su pomidorų padažu ir šviežia burrata
Universalus padažas itališkai pastai bei kitiems itališkiems patiekalams. Patiekite su mėgstama pasta (arba gnochchi), tarkuotu parmezano sūriu ir šviežia burrata
Course Main Dish
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški, troškiniai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Universaliam pomidorų padažui
Patiekimui
Course Main Dish
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški, troškiniai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Universaliam pomidorų padažui
Patiekimui
Procesas
  1. Didelėje gilioje sunkioje keptuvėje (arba puode) pašildykite aliejų, suberkite svogūnus, česnakus, sutrupinkite čili pipirą, įberkite druskos ir kepinkite ant silpnos ugnies apie 15 min., arba kol svogūnai visiškai suminkštės, bet neapskrus.
  2. Supilkite passatą, konservuotus pomidorus, sudėkite bazilikus, mairūnus ir lauro lapą, ir troškinkite ant vidutinės/silpnos ugnies apie 40-45 minutes, kol padažas taps tirštas ir sodrus. Padažą vis pamaišykite, patrinkite šaukšto nugarėle pomidorus, kad jie susitroškintų pilnai. Pabaigoje įberkite druskos ir pipirų (aš dar įberiu ir šiek tiek cukraus), ir atidėkite į šalį. Šį padažą galima pasigaminti gerokai iš anksto, beliks tik patiekiant pašildyti.
  3. Išvirkite gerai pasūdytame vandenyje pastą, kol ji taps al dente. Pašildykite padažą, sudėkite išvirusią pastą į keptuvę su padažu, ir švelniai sumaišykite, kad pasta pasidengtų pomidorų padažu. Jei padažas pernelyg tirštas, jį praskieskite samteliu vandens, kuriame virė pasta.
  4. Sudėkite pastą į pašildytas gilesnes lėkštes, ant viršaus uždėkite šviežios burratos, pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu, pašlakstykite šlakeliu aliejaus ir pabarstykite šviežiais bazilikų lapeliais.
Pastabos

*pomidorų passata - tai pomidorų tyrė, parduodama stikliniuose buteliuose arba kartonėliuose

**su šiuo padažu man skaniausia itališka tagliatelle pasta pagaminti iš kietagrūdžių miltų. Tik virkite ją apie 2-3 minutes trumpiau, nei nurodyta ant pakelio, mat pasta turi likti tikrai al dente

 

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Assorti. #reklama.

Komentarų apie "Pasta su pomidorų padažu ir šviežia burrata": 4

  1. Nida:

    Kristina, kaip ir daugelis tokio tipo padažų, kitą dieną pašildytas jis bus net skanesnis!! Tikrai drąsiai laikykit 3-4 dienas šaldytuve, ir jis kuo puikiausiai tinka šaldyti!!

  2. Kristina:

    O kiek laiko, sakykit, toks padažas galėtü stovėti šaldytuve? Ar gal jį būtü galima
    užšaldyti šaldiklyje?

  3. Nida:

    Ačiū, kad parašėt, Ugne:) Tas aitrumas toks labai privatus dalykas:) Bet net jei ir čili kas nors per daug įsidės, tai burata (arba ir mocarela) nugesinks aitrumą nedelsiant, nes pieno produktai (ir pats pienas) yra pirmoji pagalba padauginus čili 🙂

  4. Ugne:

    Nuostabus, paprastas patiekalas, su malonumu suvalgėm (su mocarela). Įdėjau tik vieną džiovintą čili (iš Balio), bet gavos taip gerokai aštru. Mums tinka, bet gal ne visiems patiktų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *