Kiek kartų per savaitę jūs valgote žuvį?
Mes stengiamės bent 2 vakarienes turėti su žuvimi, o dar ir kokių užkandžių greitam pagriebimui pasistengiu, kad šaldytuve būtų. Dažniausiai pasidarau sūdytos lašišos gabalėlį, supjaustau plonomis riekelėmis, ir labai patogu: nei terliotis kaskart, kai kirminuką reikia numalšint ir greitai ką nors užkąst, o ir sotu bei gardu.
Viena mano mėgstamiausių žuvų yra lašiša, tik aš dažniausiai ją ruošiu vienu ir tuo pačiu būdu: ant griliaus arba orkaitėje tiesiog apkepinu lašišos kepsnelius iš visų pusių, kol apskrunda, bet lieka sultinga, pagardinu pipirais, druska ir cirtinos sultimis – ir viskas, vakarienė ant stalo! Bet kartais nepatingiu ko nors įdomesnio pasigamint, o kadangi žuvis visada labai greitai paruošiama, tai čia tik nusiteikimo reikalas:)
Po žuvies mano antras bene mėgstamiausias dalykas yra pasta:) Tad kai susijungia abu, tai išvis namuose šventė:)
Šįkart pastos su lašiša patiekalui naudojau juodos spalvos pastą, kuri gaminama su kalmarų rašalu (squid ink), skonyje to rašalo nesijaučia, bet juoda pastos spalva tai man labai patinka lėkštėje:) Na o padažas – pats paprasčiausias: česnakai, baltas vynas ir grietinėlė! Ir svarbiausia, neperkaitinti lašišos – aš tik sumetu į karštą padažą žuvies gabalėlius ir išjungiu kaitrą – žuviai tik tiek ir tereikia, kad „išvirtų”:)
Porcijos |
porc
|
- 250 g pastos (gali būti bet kokios rūšies ir formos)
- 2 šaukštai sviesto
- 1 svogūnas mažas, susmulkintas
- 2 česnako skiltelės susmulkintos
- 2 šaukšteliai miltų
- ½ stiklinės balto vyno
- 1 stiklinė grietinėlės 15% arba 36%
- 250 g lašišos filė be odos, supjausytos gabalėliais
- druskos, pipirų
- žaluymynų (pvz petražolių, bazilikų)
Ingredientai
|
|
- Pastą išvirkite pagal instrukcijas iki al dente konsistencijos gerai pasūdytame vandenyje
- Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame apkepinkite svogūnus, kai suminkštės sudėkite česnakus ir pakepinkite pusę minutės, kol paskleis aromatą. Sudėkite miltus ir išmaišykite, kol gausite vienalytę tyrelę. Pilkite vyną ir nuolat maišykite, kad miltų masė ištirptų, pasiskirstytų tolygiai, neliktų gumuliukų.
- Supilkite grietinėlę, ir toliau maišydami šildykite, kol užvirs. Įberkite druskos, pipirų, sudėkite lašišos gabalėlius, sumaišykite ir kai tik lašiša opakeis spalvą, iškart išjunkite, leiskite žuviai išvirt šiame karštame padaže. Jei padažas pernelyg tirštas, galite įpilti samtelį vandens, kuriame virė pasta.
- Pastą nusausinkite. suverskite į paruoštą padažą, išmaišykite ir pabarstę žaluymynais patiekite. Jei norite, galite užtarkuoti parmezano sūrio.
Algirdai, aš tiesiog sumaišau druską ir cukrų (beveik lygiom dalim, naudoju baltą cukrų ir rupią druską), ir šiuo mišiniu padengiu lašišos filė iš abiejų pusių, kad pilnai uždengtų kelių milimetrų sluoknsiu. Susuku į plėvelę ir dedu į šaldytuvą maždaug 12 valandų, per tą laiką kelis kartus apverčiu, kad vienodai druska pasiskirstytų. Tada nuplaunu, supjaustau žuvį plonom juostelėm ir sudedu į indelį, laikau šaldytuve.
Nuostabus patiekalas!!! Kokiou budu sudote lasisa ar marinuojate lasisa uzkandelems?
Laura, visada galit pilti mažiau, ypač jei riebumo vengiat. Bet tirštumą čia padarys miltai. Be to, padažas neturi būti labai tirštas, antraip pasta bus truputį sprangi.
Noriu pasiteirauti, ar tikrai reikia tiek daug grietinėlės? Ar nebus padažas per daug skystas? Dėkui!
Dovile, labai labai smagu, kad mūsų skoniai sutapo 🙂
Kai pamaciau recepta pirma mintis buvo, kad skamba ir atrodo labai skaniai. Tad dekoju uz puiku recepta, nes vakariene buvo puiki 🙂