Iš šiaurinio pusrutulio vasara, rodos, nė neketina iškeliauti, gal todėl palūkėti tikrojo pavasario tenka ir mums, gyvenantiems pietinėje Žemės rutulio dalyje 🙂 Kelias dienas buvę saulėti ir šilti orai subjuro, dangų kasdien bent kelioms valandoms užtraukia pilkų debesų sluoksnis, o žiedus sukrovę medžiai vis dar abejoja, ar verta jau dabar visą grožį pademonstruoti, o gal dar luktelti savaitėlę…
Grįžusi po vasaros atostogų aš vis dar gyvenu šiltais prisiminimais apie saulėtas Lietuvoje praleistas savaites, ir net patiekalai, kuriuos imuosi gaminti, labiau tinka karščiams, nei iš po žiemos bundančiai australiškai aplinkai. Laimei, mūsų regiono ūkiuose kiaurus metus dera tokios daržovės, kaip cukinijos, bulvės, salotos, ridikėliai, rabarbarai ir visos prieskoninės žolės, tad laisvai galima apsimesti, jog iš tos vasaros mes taip niekada ir neišvykome 🙂
Štai jums patiekalas, kuriam gaminti sugaišau 15 minučių. Ingredientai, kuriuos greičiausiai turite namuose (arba žinote, kur greitai įsigyti) – minkštutėlės cukinijos, bazilikai, kaparėliai ir buivolės pieno mocarela (pastos aš nė neskaičiuoju, nes neįsivaizduoju namų, kuriuose nebūtų bent pakelio…). Nebent edamame (šviežių sojų pupelių) tektų paieškoti – dairykitės didesnių prekybos centrų šaldikliuose ir jei tik yra, rinkitės išlukštentas. Šaldytas edamame aš perku ir Australijoje, nesu mačiusi parduodant jas šviežias. Labai mėgstų būtent jų turėti šaldiklyje – garnyrams, sriuboms ir vegetariškiems patiekalams. Man patinka skaisčiai žalsva pupelių spalva ir salstelėjęs skonis. Jei dar nesate jų atradę – išmėginkite. Tačiau laisvai galima edamame pakeisti ir šaldytomis pupomis arba žaliais žirneliais. Jei rinksitės šaldytas pupas, būtinai nuplikinę jas verdančiu vandeniu, nulupkite rudos spalvos odelę, išlukštendami skaisčiai žalios spalvos sultingą pupelę.
Beje, šis patiekalas skanus ne tik karštas, bet ir kambario temperatūros – kaip salotos, tinkamos pasiimti į pikniką ar nusinešti į darbą.
Pasiruošimas | 5 min |
Laikas | 15 min |
Porcijos |
porc
|
- Alyvuogių aliejaus
- 3 cukinijos (nedidelės, jaunos, minkšta odele), supjaustytos apie 5-6mm storumo riekelėmis
- 1 šaukštas raudonojo vyno acto (arba kitokio švelnaus acto)
- druskos ir pipirų
- 2 saujos šviežių baziliko lapelių (ir dar saujelė pabarstyti patiekiant)
- 2-3 šaukštai susmulklintų šviežių petražolių
- 500 g pastos (trumpos - pvz, penne)
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- 1 šaukštas marinuotų kaparėlių (nuskalautų vandeniu)
- 200 g buivolės mocarelos
- 150 g šaldytų edamame (sojų pupelių), arba keiskite šaldytomis pupomis arba žirneliais
Ingredientai
|
|
- Užkaiskite didelį puodą vandens, įberkite druskos (tiek, kiek reikia pastai virti) Šalia įkaitinkite didelę keptuvę ir dalimis (neperkraudami keptuvės) apkepinkite cukinijų griežinėlius aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkit iš keptuvės į dubenėlį ir supilkite actą, pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų. Palikite pasimarinuoti.
- Kai puode vanduo užvirs, suberkite edamame ir po 2-3 minučių kiaurasamčiu išgriebkite, trumpai perliekite šaltu vandeniu, kad išsilaikytų žalia spalva. Atidėkite į šalį. Į tą patį vandenį sudėkite pastą ir virkite, kaip parašyta ant pakelio, al dente.
- Kol pasta verda, mažu elektriniu smulkintuvu sutrinkite bazilikus, petražoles, 80ml alyvuogių aliejaus, žiupsnį druskos ir pipirų. Kai pasta išvirs, nupilkite vandenį ir sudėkite išvirtą pastą atgal į puodą, kuriame ji virė. Sudėkite kepintas cukinijas su visu skysčiu, kuris išsiskyrė, suberkite edamame, supilkite bazilikų padažą, pabarstykite nutarkuota citrinos žievele, kaparėliais, sudėkite į gabalėlius suplėšytą mocarelą ir viską atsargiai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais ir patiekite pabarstę likusiais baziliko lapeliais.
Įkvėpimas - Y. Ottolenghi (receptas mano šiek tiek koreguotas)