Nepastebėjot, kad jei tik už lango pilkiau, nuotaiką visuomet pakelia kažkas spalvoto lėkštėje? Iš visų spalvų mano mėgstamiausia – žalia.

Tos žalios apstu pastos su brokoliais patiekale, kuris yra vienas klasikinių itališkos virtuvės valgių. Aš apie jį dažniausiai prisimenu tada, kai ūkininkų turguje prisiperku per daug daržovių (nes akys visko taip nori!!), ir neišvengiamai po kažkurio laiko tenka gelbėti jau pradėjusią vysti brokolio galvą. Australijoje brokoliai, kaip ir kalafiorai bei moliūgai ir cukinijos dera kiaurutėlius metus, jiems nėra kažkokio prasidedančio ir pasibaigiančio sezono, ir aš negrįžtu iš turgaus, neparsivežusi bent vieno kažkurio iš šio visada mano naudojamo asortimento. Ir nors Lietuvoje šviežius ūkininkų užaugintus brokolius perku tik vasaromis, sunkiai susilaikau jų neįsigijusi prekybos centre ir žiemą, ir ypač ankstyvą pavasarį, kai visko, kas žalia, norisi labiausiai.

Ypatingai gerai šiame patiekale dera pakepintų džiūvėsėlių ir migdolų traškumas – tokius pabarstus aš labai mėgstu, ir barstau juos ne tik ant pastos patiekalų, bet ir daržovių, kepsnių, net pusrytinės košės! Kartais pabarstus dar paskaninu susmulkintomis prieskoninėmis žolelėmis – mėtomis, čiobreliais, rozmarinais. Tad tikrai nesuklysit, jei pasigaminsite pabarstų šiek tiek daugiau 🙂

Pasta su brokoliais
Pasta su brokoliais ir traškiais migdolų bei džiūvėsėlių pabarstais
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pasta su brokoliais ir pabarstais

Pasta su brokoliais, migdolais ir džiūvėsėliais


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 30 min
  • Kiekis: 2 porc 1x

Aprašymas

Itin greitai paruošiamas patiekalas be mėsos, mano mėgstamas būdas pamaitinti šeimą pilnomis veiklos darbo dienomis


Ingredientai

 
  • 1 didelė brokolio galva, sulaužyta žiedeliais, kotai supjaustyti nedideliais gabalėliais
  • Alyvuogių aliejaus
  • 4 ančiuvių filė (aliejuje)
  • 2 česnako skiltelės, susmulkintos
  • žiupsnelis čili dribsnių
  • 200250g pastos (labiau tiks trumpa pasta – rigatoni, penne, orecchiette)
  • Citrina (truputis nutarkuotos žievelės ir truputis sulčių)

Migdolų ir džiūvėsėlių pabarstams

  • Alyvuogių aliejaus
  • 30g migdolų, pasmulkintų peiliu
  • 20g džiūvėsėlių
  • žiupsnelis druskos

Instrukcijos

Užkaiskite puodą su vandeniu, gerai pasūdykite. Kai vanduo užvirs, sudėkite brokolius ir virkite, kol jie truputį suminkštės (bet nesuteš).

Kol brokoliai verda, įkaitinkite keptuvėje šlaką aliejaus ir sudėkite ančiuvius (galite įpilti ir truputį ančiuvių aliejaus) bei suberkite smulkintus česnakus ir žiupsnelį čili. Kepinkite mediniu šaukštu vis patrindami ančiuvius, kol jie beveik visai ištirps.

Kiaurasamčiu išgriebkite iš puodo brokolius ir sudėkite į keptuvę su česnakais, toliau kepinkite. Į puodą su vandeniu, kuriame virė brokoliai, sudėkite pastą ir virkite maždaug 2-3 minutėm trumpiau, nei nurodyta ant pakelio. Kol brokoliai kepa keptuvėje, įpilkite samtelį vandens, kuriame verda pasta, kad jie pusiau troškintųsi.

Kai pasta apvirs (stipriai al dente), kiaurasamčiu išgriebkite ją ir sudėkite į tą pačią keptuvę, kurioje kepa brokoliai, įpilkite dar mažą samtelį vandens. Kapinkite viską pamaišydami, kol pasta baigs virti (apie 2 minutes), o padažas sutirštės. Bebaigiant kepti pabarstykite trupučiu nutarkuotos citrinos žievelės ir įspauskite kelis lašus citrinų sulčių. Paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties.

Kol pasta verda, pasigaminkite pabarstus: mažoje keptuvėje įkaitinite apie 1 šaukštą aliejaus, suberkite migdolus ir džiūvėsėlius bei žiupsnelį druskos, viską pakepinkite apie 2-3 minutes, arba kol gražiai apskrus.

Patiekite pastą pabarstę pabarstais, galite pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir, jei norisi, pabarstyti papildomai čili pipirų dribsniais.

Pastabos

Įkvėpimas – iš J. Bussutil-Nishimura „Good Cooking Every Day”

  • Paruošimo laikas: 10 min
  • Gaminimo laikas: 15 min
  • Kategorija: Pagrindinis, Užkandžiai
  • Metodas: Virta, kepta
  • Virtuvė: Italijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė