Jei būtų mano valia, kiekvienam palikčiau laisvę sudaryti savo švenčiamų dienų kalendorių. Jei žmogui svarbi Valentino diena, lai švenčia ją, jei svarbu paminėti šv.  Petro vardines, tegul ta diena būna ypatinga. Bendrai vertinant, esu nusiteikusi prieš visokias svetimas kultūras ir netinkamus man, kaip lietuvei, paminėjimus. Bet yra viena diena, kurią mielai įkomponuočiau į savo ir visų likusiųjų švenčių sąrašus. Tai Padėkos diena.

Nesu niekada šventusi Padėkos dienos tikroje amerikietiškoje šeimoje. Esu vien apie ją skaičiusi arba mačiusi filmuose. Bet man pati savaiem Padėkos idėja atrodo patraukli ir išeinanti už vienos kurios nors šalies ribų. Ir visai nesvarbu, kad amerikietiškoji padėka – tai istorinis susitaikymas su indėnais. Mano padėka būtų visiškai kitokia. Kaip ir kiekvieno mūsų interpretacijos dėkingumo tema.

Yra mažų mažiausiai tuzinas žmonių, kuriems kasmet turiu už ką nuoširdžiai padėkoti. Mano vyras, vaikai, tėvai, draugai… Net šio blog’o skaitytojai – jie tarsi mano šeimos nariai, gyvenantys tuo pačiu ritmu 🙂 žinantys viską, kas kasdien vyksta mano gyvenime, o svarbiausia – virtuvėje! 🙂 Todėl mielieji, jums visiems – didelis AČIŪ už tai, kad esate, už tai, kad būsite!

Na o kokia gi padėka be kalakuto?? Arba… be jaunesniosios jo seses – vištos!? 🙂 Tai štai pateikiu jums mano sugalvoto Padėkos vakaro akimirkų nuotraukas ir nuostabaus sultingo viščiuko, tiksiančio ne vien Padėkos dienos, bet ir bet kurios kitos šventės ar tiesiog gražaus savaitgalio stalui. Dėl grožio, skonio ir teigiamų emocijų – garantuoju!

3-4 asmenų šventinei vakarienei reikės:

1 viščiuko (primygtinai raginu surasti laisvai laksčiusią jauną vištelę – kartą pajutę skirtumą mėsytės skonyje, rinksitės tik šį variantą)

5-6 česnako skiltelių

2 morkų

6-8 jaunų svogūnų galvučių su laiškais (gali būti ir maži svogūnėliai, jei ne sezonas žaliems)

5-7 mažų bulvyčių

2 nedidelių saldžių bulvių

12-16 šparaginių pupelių arba kitokių ankštinių pupelių

Aliejaus

Padažui:

1 šaukštas konjako arba brendžio

1 puodelis vištienos sultinio

1 saujelė kapotų svogūnų laiškų

Įdarui:

3/4 puodelio miežinių kruopų

1 vidutinio svogūno galvos

4 česnako skiltelių

saujelės kapotų žaliųjų svogūnų laiškų

2-3 šaukštų kapotų šviežių krapų

Saujelės džiovintų spanguolių (jei neturite, tiks ir razinos)

Druskos, juodųjų pipirų, kvapniųjų pipirų, čili pipirų, raudonosios saldžios paprikos

Viščiuką nuplauname, nusausiname. Ištriname vidų ir išorę druska, pipirais, kapotais česnakais ir šlakeliu aliejaus. Paliekame pasimarinuoti (1-2 valandoms arba per naktį).

Pasigaminame įdarą: išverdame miežines kruopas vandenyje su puse puodelio sultinio. Supjaustome svogūnus ir juos apkepiname aliejuje (apie 4-5 min). Kai svogūnai suminkštėja, suberiame kapotus česnakus, apkepame dar minutę- kitą. Sukapojame svogūnų laiškus, krapus. Atvėsiname kepintus svogūnus ir virtas kruopas, sumaišome su žalėsiais, džiovintomis spanguolėmis. Pagardiname druska, pipirais, kvapniais pipirais, čili ir paprika.

Įdaro prikemšame visą viščiuko vidų. Kojas surišame virvele. Guldome paukštį ant nugaros ir skardą kišame į įkaitintą iki 180 C orkaitę.Kepame 30 minučių.

Paruošiame daržoves: nuskutame morkas, supjaustome pusiau (per ilgį) ir kiekvieną pusę padaliname į 4-6 dalis. Saldžias bulves (batatas) nuplauname šepetėliu, perpjauname pusiau išilgai ir padaliname į dar 3-4 dalis. Mažas bulvytes nuplauname, perpjauname pusiau. Svogūnus nuplauname, nupjauname žalius laiškus tiek, kad liktų svogūno balta galvutė ir maždaug 20-30 cm laiškų.

Išimame viščiuką, nukerpame kojas rišusią virvelę, apverčiame paukštį ant pilvo. Aplink skardoje išdėliojame daržoves. Svogūnus stengiamės dėti į apačią, nes jie lengviausiai iškepa ir greičiausiai pradeda rusti. Apšlakstome iš vištienos išsiskyrusiais riebalais, jei trūksta, aliejumi, pabarstome grūstais pipirais ir kišame atgal į orkaitę. Kepame valandą. Karts nuo karto išimame, apšlakstome išsiskyrusiais riebalais daržoves ir viščiuką.Likus 2o minučių iki kepimo pabaigos, sudedame šparagines pupeles, prieš tai 2 minutes apvirtas pasūdytame vandenyje.

Iškepusį viščiuką dedame serviravimo lėkštės viduryje, aplink apdėliojame daržovėmis. Uždengiam aliuminio folija, kad neatvėstų. Įkaitiname keptuvę, į ją įpilame 2 šaukštus skardoje likusių riebalų, o likusius riebalus išpilame. Į keptuvę įpilame šaukštą konjako arba brendžio, ir supilame pusę puodelio vištienos sultinio (arba vandens). Suberiame svogūno laiškus ir įdedame nepilną šaukštelį cukraus. Viską kepiname, kol dalis skysčio nugaruoja.

Pateikiame ant stalo: pjaustome vištieną, dedame garnyrą, daržoves, pašlakstome padažu ir pateikiame su svogūnų džemu arba bruknių uogiene.

Vienas komentaras apie straipsnį "Padėkos diena"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *