Poryt išvažiuoju atostogauti. Atostogos man – tai ne vien geografinės vietos pasikeitimas, bet ir atsitraukimas toliau nuo virtuvės. Tęsiant loginę seką – jei toliau nuo virtuvės, vadinasi, toliau ir nuo blog’o… Nors, gali būti, kad pagavusi įkvėpimą imsiu ir aprašysiu kokį kulinarinį nuotykį, patirtą Lietuvoje – kas žino 🙂
Prieš išeidama atostogų noriu su jumis pasidalinti įspūdžiais apie naudingą daiktą virtuvėje, kurį pravartu turėti. Tai patogus salotų padažo maišymo indas ne tik su rankiniu plaktuvu, bet ir su visuomet pasiekiamais receptais norimam padažui pagaminti! Tiesiog ant indelio yra surašyti penkių populiariausių padažų receptai, ir net sužymėtos grafos reikiamam acto ar aliejaus kiekiui pamatuoti pilant. Patogu ir tai, kad toks indelis laisvai telpa šaldytuvo durelėse, tad norimą padažą galima bet kurią minutę išsiimti vos tik užeina noras žalėsiams.
Dar vienas klausimas, kuriuo norėčiau su jumis (savmi? :)) padiskutuoti, tai pavadinimas „Vinaigrette”. Nežinau kaip pas jus, bet mano mama „Vinigretu” vadindavo …… tradicinę lietuvišką raudoną mišrainę. Juokinga, ar ne?:) Balta mišrainė buvo vadinama :Balta mišraine”, o raudona, su burokais, pupelėmis, aliejumi ir raugintais agurkais – Vinigretu. Vis grįžtu prie minties ir klausimo – iš kur tas pavadinimas?… Juk vinigretas – tai salotų užpilas su actu, aliejumi ir prieskoniais. Taip pat vinigretas gali būti naudojamas marinavimui. Bet kaip čia atsirado burokėlių salotos?… Jei turite minčių ir versijų – rašykite.
Na, o palikdama jus kuriam laikui, noriu surašyti visus vinigreto receptus, kurie, tikiu, jums pravers maišant salotas iš gausiai užderėjusio rudeninio derliaus ir kraunant į organizmą vitaminų atsargas žiemai.
30ml Balzamiko acto
1 susmulkinta česnako skiltelė
1 šaukštelis Dižono garstyčių
1/8 šaukštelio druskos
1/8 šaukštelio pipirų
120ml alyvų aliejaus
60 ml obuolių acto
120ml natūralaus lieso jogurto
1/2 šaukštelio Dižono garstyčių
1 šaukštelis klevų sirupo arba skysto medaus
1/8 šaukštelio druskos
1/8 šaukštelio pipirų
1/2 šaukštelio džiovinti baziliko arba šaukštelis šviežio, sukapoto
1/4 šaukštelio peletrūno
30ml alyvų aliejaus
Jackies Vinaigrette (nežinau kodėl toks keistas pavadinimas)
1 šaukštas rudojo cukraus
1/8 šaukštelio saldžiosios paprikos
1/2 šaukštelio sausų garstyčių
1 susmulkinta česnako skiltelė
120ml baltojo vyno acto
30ml aliejaus
2 česnako skiltelės, susmulkintos
2 arnčiovių file, susmulkinti
1/4 šaukštelio juodųjų pipirų
4 šaukšteliai tarkuoto Parmezano sūrio
90ml alyvų aliejaus
60ml Baltojo vyno acto
1 šaukštas rudojo cukraus
1 šaukštelis sojos padažo
1/2 šaukštelio sezamų aliejaus
1/4 šaukštelio juodųjų pipirų
120 ml ryžių acto
30 ml rapsų aliejaus (arba bet kokio kito bekvapio aliejaus)
Inga, kelias dienas šaldytuve tie padažai laisvai pastovės. Žinoma, ilgam prisigaminti neišeis, nes jie juk be jokių konservantų….
Kiek laiko galima laikyti tokius padažus? Būtų smagu pasidaryti daugiau ir turėti šaldytuve. Ačiū 😉
Dalia, taip seniai jau jį turėjau (gavau dovanų), ir jau labai seniai jo neturiu… Besikraustant reikėjo apsimažinti daiktų kiekį, tai kažkam atidaviau.. Ech, jei būčiau pasilikusi, tai mielai būčiau padovanojusi:)
Sveika, miela Nida, o kur butu galima isigyti toki padazo inda. Aciu 🙂