Jau keletą dienų dairiausi į turguje pasirodžiusias daržoves, kurių niekuomet anksčiau nesu gaminusi. Tai okra. Pavarčiau savo kulinarines knygas, ir daugiausia receptų su okra radau indiškos virtuvės kūriniuose. Tačiau graikai, pasirodo, taip pat mėgsta šią daržovę.

Pavarčius internetą sužinojau, kad okrą pasauliui pristatė vakarų Afrikos šalys (greičiausiai Etiopija). Šiuo metu okra naudojama daugelio šalių virtuvėse – Afrikoje, Viduržemio jūros regione, Lotynų Amerikoje, arabų šalyse.  Okra – labai nelepus augalas, tiesa, mėgstantis šilumą. Todėl Lietuvoje ji tikrai neišgyventų. Bet jei kokioj parduotuvėj susigundytumėt nusipirkti, galit pabandyti štai tokius paprastus vegetariškus receptukus su okra.

Graikiškas okrų troškinys

1 vidutinis svogūnas, supjaustytas

1 prinokęs pomidoras, supjaustytas

1/2 puodelio aliejaus

1/2 kg okrų

acto, druskos, cukraus, pipirų

Pirmiausia okras aplaikstome actu (keliais šaukštais) ir pabarstome druska. Keptuvėje įkaitiname aliejų, apkepiname svogūną, kai jis suminkštėja, sudedame pomidorus, pabarstome pipirais ir šaukšteliu cukraus. Šiek tiek patroškiname ir sudedame okras. Įpilame šiek tiek vandens, sumažiname ugnį, uždengiame ir troškiname pusvalandį. Paragaujame, jei trūksta druskos – pasūdome. Tinka kaip užkandis, skanu su balta duona, arba kaip skanus priedas prie mėsos.

Indiškos įdarytos okros

200g okrų (didesnių)

1 šaukštelis tarkuotos imbiero šaknies

1 šaukštelis malto kumino

1/2 šaukšto citrinos sulčių

1/2 šaukštelio čili pipirų

1/4 malto turmeriko

2 šaukštai aliejaus

3 šaukštai krakmolo

druskos, pipirų

aliejaus skrudinimui

Sumaišome imbierą, kuminą, citrinos sultis, čili, turmeriką, įpilam aliejų, pagardinam fruska ir pipirais ir viską sumaišę paliekam pastovėti kokias 10 minučių, kol skoniai susimaišys.

Aštriu peiliu išilgai perpjauname okros šoną (tik atsargiai, kad neprapjautumėt abiejų šonų) ir pirštais šiek tiek praskleidžiame daržovę. Į vidų mažu šaukšteliu pridedam po truputį aštraus įdaro. Tada visas įdarytas okras sudedame į maišelį, ant viršaus suberiam krakmplą ir gerai papurtom, kad kiekviena okra pasidengtų krakmolo sluoksniu.

Įkaitinam aliejų gilioje keptuvėje ar puode (minimum 4 cm) ir sudedam okras (ne visas iš karto, o per kelis kartus). Kepam apie 4-5 minutes, kol iš abiejų pusių apskrus. Išėmę nusausinam ant virtuvinio popierinio rankšluosčio ir pateikiam!

Bhindi Bhaji

1 šaukštelis garstyčių sėklų

1 šaukštelis kumino sėklų

500g okrų (jei didelės, supjaustytų į 1-2 cm gabaliukus)

1 šaukštelis čili

1/2 šaukšto malto kumino

1/2 šaukšto maltos kalendros

2 šaukšteliai rudojo cukraus

1 pomidoras, smulkiai supjaustytas

2 šaukštai susmulkintų šviežios kalendros lapelių

druska ir pipirai

Didelėje kepuvėje įkaitinam aliejų. sudedam garstyčių ir kumino sėklas. Kai jos pradeda spragsėti, supilam okras. Kepinam kelias minutes, tada užbarstom čili, kuminą, kalednros miltelius, cikrų, pomidorus ir kepiname dar 3-5 minutes maišant. Pasūdome, pabarstome pipirais, ir, nuėmus nuo ugnies, įmaišome kalendrų lapus.

Komentarų apie "Okra. 3 paruošimo būdai": 3

  1. Lina:

    Gaminau pagal graikiska recepta. Kadangi buvo saldyta okra, troskinau is viso 45min, gavosi puikiai. Graikui vyrui norejosi daugiau pomidoru, kadangi ju nemegstu, man buvo pats tas 🙂

  2. Anonimas:

    Okra uzauga lietuvoje turejome darze nei lepinome nei treseme

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *